12 агенти на ДС в Министерски съвет

От информацията, разпространена от Комисията по досиетата, излиза, че повечето ни бивши премиери са имали агенти на ДС в пресцентровете си

23 януари 2012 г. Комисията по досиетата разкри 12 служители на Министерския съвет – агенти и щатни сътрудници на
бившата Държавна сигурност. Повечето са бивши служители на МС.

В решението на комисията се отбелязва, че е извършена проверка на главни секретари, генерални и главни директори, техните заместници, началници на отдели и началници на сектори в централната и териториалната администрация на изпълнителната власт в Министерски съвет. Проверени са 125 служители. Тринадесет души не подлежат на проверка.

Почти всички в списъка са работили през годините при предишни правителства. Единствено Генчо Генчев, който е обявен за щатен служител на ДС при проверката на МВР, все още е началник отдел в МС. Той е бил щатен сътрудник на ДС, управление III. Останалите сътрудници на ДС са шефът на правителствения пресцентър по времето на Жан Виденов – Красимир Райдовски, говорителят на правителството на Жан Виденов и шеф на кабинета (1995-1997) – Никола Балтов, бившият директор на Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет (април 1993 – октомври 1996) Христо Матанов, Михаил Михайлов, Панто Пантев – началник на отдел в Министерския съвет от 1995 до 1999 г., Стоян Денчев, Христофор Христов, Еди Емирян – работи в правителствената информационна служба и отговаря за комуникационната стратегия на правителството (1998) , Иван Димитров, бившият ни генерален консул в Мюнхен (1994-1998) и бивш шеф на ведомствената избирателна комисия за изборите в чужбина през 2006 г.  Илия Кръстелников и Цонко Цонков – началник на отдел от 5 декември 1994 г. до 9 февруари 1995 г. .

В администрацията на Министерски съвет не работи служител с имена Генчо Маринов Генчев. От правителствената пресслужба изпратиха информацията си по повод на обявеното днес решение на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

ПЪЛЕН СПИСЪК ТУК: DS Agents MS BG

От информацията, разпространена от Комисията по досиетата, излиза, че повечето ни бивши премиери са имали агенти на ДС в пресцентровете си.

За бившия шеф на пресцентъра на кабинета на Жан Виденов – Красимир Райдовски, отдавна не е тайна, че е бил щатен служител на Първо главно управление на ДС. Сега обаче за пръв път това е обявено официално. Самият Райдовски никога не е крил, че преди 1989 г. е работил за разузнаването. Назначен е на 30.10.1968 г. за разузнавач III степен и постепенно стига до началник на отделение през 1985 г. Междувременно през 1976 година е бил обучаван 10 месеца в разузнавателна школа в СССР. Той беше ръководител на пресслужбата на Министерския съвет от февруари 1995 до ноември 1996 г.

Пи-ара на правителството на синия Иван Костов – Михаил Михайлов е бил вербуван през 1980 г. и е бил агент на Шесто управление на ДС, познато като политическата полиция на ДС, под името Пешко.

Еди Емирян, бивш шеф на Национално радио /БНР/, който работеше в пресцентъра на МС по времето на НДСВ и тройната коалиция / БСП-ДПС-НДСВ/, е вербуван през 1978 г. за Шесто управление като агент Боян. При предишното управление на БСП беше програмен директор на “Хоризонт”. Бил е и шеф на радио “Експрес”. Няма данни да е свален от отчет и до днес.

Бившият вицепрезидент на „Мултигруп“ и сегашен ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев също има досие. Той е бил началник-отдел в правителството на Филип Димитров през 1991-1992 г. и главен секретар в кабинета на Любен Беров през 1993 г. Той е бил агент на Второ управление на ДС под името Симеонов. Вербуван е през 1988 и снет от отчет през 1990 г.

ПРИПОМНЯМЕ: Обявиха агентите в расо, с чалма и папоци