Новият български президент встъпи официално в длъжност

България трябва да бъде по-добре познатa в чужбина

“Нямам съмнение, че България ще се развива, въпросът е с каква скорост …, държава в която младите хора остават, защото виждат перспектива за развитие!”

22 януари 2012г. Днес с официална церемония Росен Плевнелиев встъпи днес в длъжност като Президент на Република България.

На площад “Св. Александър Невски” президентът Георги Първанов и президентът Росен Плевнелиев приеха рапорта на началника на караула и се поклониха пред националното знаме. Двамата президенти направиха преглед на строя и поздравиха почетния караул.

Президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев произнесоха слова, след което Гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти положиха венец пред паметника на Незнайния войн и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

Президентите Първанов и Плевнелиев приеха тържествения марш на почетния караул. Двамата президенти запалиха свещи в храм „Св. Александър Невски“. Това съобщи БТА.

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, а 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. Двамата президенти положиха венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

Сред присъстващите бяха председателят на НС Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, президентът Желю Желев, висши магистрати, столичният кмет Йорданка Фандъкова, висши военни, духовници, дипломати, представители на екипите на президентите Първанов и Плевнелиев. Присъстваха също еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан, които са на посещение у нас. След церемонията президентът Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин посрещнаха пред сградата на “Дондуков” 2 своите приемници.

Последваха срещи “на четири очи”. Георги Първанов напусна сградата на Президенството, изпратен от президента Росен Плевнелиев и вицепрезидент Маргарита Попова.

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес с еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан, които са на посещение в България. Това е първата среща на новия президент след встъпването му в длъжност.

По време на срещата Президентът Плевнелиев потвърди заявката си за прагматично управление и активно участие на президентската институция при изработването на позицията на страната ни в рамките на Европейския съюз. По-късно пред медиите Росен Плевнелиев подчерта, че тази първа негова среща с двамата еврокомисари е знакова, тъй като основният ангажимент, който е поел по време на предизборната кампания е бил за европейското развитие на България.

Президентът Плевнелиев отбеляза също така предстоящата си визита на 25 и 26 януари 2012 г. в Брюксел и добави, че тази негова първа работна визита в чужбина също е знакова, тъй като ще бъде на мястото, където голямото европейско семейство се събира заедно, за да взема важните решения.

При сегашното положение в Европа, за съжаление малко са страните членки, които могат да се похвалят с такива отлични
макроикономически показатели, които се дължат и не в малка степен на готовността на българския народ да прави необходимите жертви, каза Хан. По думите му това постижение на България трябва да бъде по-добре познато в чужбина и новоизбраният
президент има отличната възможност, позиция, контакти и готовност от отсрещната страна това да се популяризира все повече.

“Нямам съмнение, че България ще се развива, въпросът е с каква скорост ще напредваме по националните цели – да бъдем достоен европейски член, среднобогат, с развита икономика, с качествено и добро образование, държава – достойно място за своя народ, в която младите хора остават, защото виждат перспектива за развитие. Нека изградим такава България заедно”, призова президентът Плевнелиев.

Еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан подариха на българския държавен глава репродукция на снимка, отразяваща подписването на Парижкия договор от 1951 г. за създаването на Европейската общност за въглища и стомана.

Словото на президента Георги Първанов.

Словото на президента Росен Плевнелиев.

 

1 comment for “Новият български президент встъпи официално в длъжност