Имущество с недоказан произход законно след 10 години

В края на миналата година Дирекцията за строителен контрол в Пловдив е установила, че14 имота, притежавани от лица, свързани с ромския бос Кирил Рашков в Пловдив и в Катуница, са построени незаконно, съобщи ДАРИК РАДИО тогава, като се позова на официална информация от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. С други 8 акта започна процедура за забрана за ползване, а с един - за спиране на строеж на сгради, притежавани от членовете на фамилията. Според новият текст ако тези имоти са придобити преди 10 години, то те не подлежат на контрол.

19 януари 2012 г. Имущество с недоказан произход е на път да бъде узаконено, ако е придобито преди 2002 г., като това ще стане, ако бъде приет изцяло новият законопроект за отнемане на незаконното имущество, който бе внесен онзи ден от депутати от управляващото мнозинство, сред които са шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов и шефката на правната комисия Искра Фидосова, съобщи Сега. Проектът предвижда да се проверяват имуществото и произходът на средствата за покупката му в рамките на определен период – в течение на 10-годишен давностен срок. По сега действащия закон тази давност е 25 г.

Според мотивите целта е “да се защитят интересите на обществото чрез предотвратяване и ограничаване на възможностите за неоснователно забогатяване и да се възстанови чувството на справедливост у гражданите”.

По действащите в момента закони документи трябва да се пазят 5 години назад, а по проект ще трябва това да е правено за 10 години. Така човек ще трябва да доказва имущество за 10 години, а не като пред данъчните за 5 години.

Сегашният вариант отново предвижда и гражданска конфискация. Депутати от мнозинството обясниха вчера, че административните нарушения няма да бъдат основание за започване на процедура по отнемане на имущество. Това е една от основните разлики между новия и отхвърления законопроект, който предвиждаше и възможност да се започва процедура, ако става дума за незаконен строеж, за който не е виновен собственика, а някой общински чиновник. Тогава можеше да се почне процедура по отнемане на имуществото на човека с незаконния строеж. Според сега внесения закон обаче това няма да е възможно, а процедурата по отнемане ще се задейства само при образувани наказателни дела по обвинения за определени престъпления. Сред тях са тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, кражба, грабеж, длъжностно присвояване, неизгодна сделка, наркотици, укрити данъци и др. Новото предложение включва и условието, че вече няма да се чака наказателните дела да приключат, за да се конфискува имуществото. Процедурата ще се задейства при несъответствие между имуществото и нетния доход, който надвишава 250 000 лв. за целия проверяван период, т.е. за 10 г. назад. В момента 10-годишна давност има за данъчните задължения. Ревизията на комисията за това дали доходите и имотите на обвиняемия се разминават, ще трае една година.

Законът преследва и наследниците на покойниците, натрупали незаконни имоти. Под ударите му попадат и хората, купили имот от обвиняем. Тяхната собственост ще бъде отнета само ако са знаели или са могли да предполагат, че преди това е придобита с незаконни средства.

На конфискация ще подлежат и имоти, които проверяваният за неясни доходи, е прехвърил на роднини. Държавата няма да признава и даренията, които е направил, докато го проверяват.

Законопроектът предвижда и създаването на нова комисия за отнемане на имуществото, която ще има право само на един 5-годишен мандат. По този наяин бе отрязан вариантът прокурори да се занимават с тази дейност, както бе по време в социалистическия Закон за собствеността на гражданите и каквато идея бе лансирана през последните месеци.

1 comment for “Имущество с недоказан произход законно след 10 години