Имущество с недоказан произход законно след 10 години

В края на миналата година Дирекцията за строителен контрол в Пловдив е установила, че14 имота, притежавани от лица, свързани с ромския бос Кирил Рашков в Пловдив и в Катуница, са построени незаконно, съобщи ДАРИК РАДИО тогава, като се позова на официална информация от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. С други 8 акта започна процедура за забрана за ползване, а с един - за спиране на строеж на сгради, притежавани от членовете на фамилията. Според новият текст ако тези имоти са придобити преди 10 години, то те не подлежат на контрол.

19 януари 2012 г. Имущество с недоказан произход е на път да бъде узаконено, ако е придобито преди 2002 г., като това ще стане, ако бъде приет изцяло новият законопроект за отнемане на незаконното имущество, който бе внесен онзи ден от депутати от управляващото мнозинство, сред които са шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов и шефката на правната комисия Искра Фидосова, съобщи Сега. Проектът предвижда да се проверяват имуществото и произходът на средствата за покупката му в рамките на определен период – в течение на 10-годишен давностен срок. По сега действащия закон тази давност е 25 г.

Според мотивите целта е “да се защитят интересите на обществото чрез предотвратяване и ограничаване на възможностите за неоснователно забогатяване и да се възстанови чувството на справедливост у гражданите”.

По действащите в момента закони документи трябва да се пазят 5 години назад, а по проект ще трябва това да е правено за 10 години. Така човек ще трябва да доказва имущество за 10 години, а не като пред данъчните за 5 години.

Сегашният вариант отново предвижда и гражданска конфискация. Депутати от мнозинството обясниха вчера, че административните нарушения няма да бъдат основание за започване на процедура по отнемане на имущество. Това е една от основните разлики между новия и отхвърления законопроект, който предвиждаше и възможност да се започва процедура, ако става дума за незаконен строеж, за който не е виновен собственика, а някой общински чиновник. Тогава можеше да се почне процедура по отнемане на имуществото на човека с незаконния строеж. Според сега внесения закон обаче това няма да е възможно, а процедурата по отнемане ще се задейства само при образувани наказателни дела по обвинения за определени престъпления. Сред тях са тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, кражба, грабеж, длъжностно присвояване, неизгодна сделка, наркотици, укрити данъци и др. Новото предложение включва и условието, че вече няма да се чака наказателните дела да приключат, за да се конфискува имуществото. Процедурата ще се задейства при несъответствие между имуществото и нетния доход, който надвишава 250 000 лв. за целия проверяван период, т.е. за 10 г. назад. В момента 10-годишна давност има за данъчните задължения. Ревизията на комисията за това дали доходите и имотите на обвиняемия се разминават, ще трае една година.

Законът преследва и наследниците на покойниците, натрупали незаконни имоти. Под ударите му попадат и хората, купили имот от обвиняем. Тяхната собственост ще бъде отнета само ако са знаели или са могли да предполагат, че преди това е придобита с незаконни средства.

На конфискация ще подлежат и имоти, които проверяваният за неясни доходи, е прехвърил на роднини. Държавата няма да признава и даренията, които е направил, докато го проверяват.

Законопроектът предвижда и създаването на нова комисия за отнемане на имуществото, която ще има право само на един 5-годишен мандат. По този наяин бе отрязан вариантът прокурори да се занимават с тази дейност, както бе по време в социалистическия Закон за собствеността на гражданите и каквато идея бе лансирана през последните месеци.

1 comment for “Имущество с недоказан произход законно след 10 години

  1. Iren Angelova
    2012/01/25 at 6:19 PM

    Pravnoto estestvo na temata iziscva profsionalen analiz, chieto miasto ne e tuk.Vapreki tova, za da imat 4itatelite predstava za kakvo stava duma, bez da sam 4ela zakonoproecta, 6te spodelia niakoi principni vaprosa po temata- 1.Pravilata za NEZAKONNOTO STROITELSTVO sa6testvuvat v balgarscata pravna sistema o6te predi 9.09.44g.- kazanona prost ezik- nezakonno e tova, koeto ne otgovaria na tehni4eskite iziskvania poso4eni v zakona, koeto e postroeno bez razre6enie ili v otklonenie ot dadenota razre6enie za stroej.Posledovatelno v zakonodatelstvoto otnasia6to se do teritorialnoto i seli6tno ustroistvo se e pozvoliavalo otklonenie ot tova fundametalno pravilo v malkite seli6ta i po otno6enie na vforostepenni postroiki v takiva seli6ta. Sega politicite se zaigravat sas zakonite i rezultatat e – palni pravni absurdi- s edinstvenata cel- uveli4avane na imu6testvoto….Predstavete si rezultata- 6te se stroi po trotoarite, 6te se vdigat etaji nezavisimo 4e shte pre4at ili 6te e grozno i t.n. 2,Otnemane na nezakonno pridobitoto e drug vapros, Grajdanska konfiscacia vinagi e imalo i 6te ima v nakazatelnia proces. Delicatnata tema e v NEOSNOVATELNOTO OBOGATIAVANE= ili t.n. po-gore- nezaconno pridobivane- prosto za dokazvane- ne moje6 da dokaje6 zakonnostta na sredstvata s koito si pridobil saotvetnoto imu6testvo i posledno3.Vaprosite za pridobivnata davnost ne sa “lajica za vsiaka usta”! Samo 6te kaja, che NEZAKONNOTO NE MOJE DA SE PRIDOBIVA PO DAVNOST!!!! Obratnoto e obra6tane na pravnata sistema s glavata nadolu….