Американска виза без интервю

Американското Консулство в България прави всичко възможно визите да бъдат готови и изпратени към куриерската служба до края на работния ден в който е проведено интервюто. Възможно е поради увеличените мерки за сигурност и допълнителните технически изисквания, обработката на визите да се забави в някои случаи, като доставките на куриерската служба отнемат около 2 работни дни. Валидността на визата е различна за различните видове неимигрантски визи. Важно е да знаете, че датата на изтичане на визата определя периода от време, в който притежателят на визата може да я използва за влизане в САЩ. Моля, имайте предвид, че продължителността на престоя в САЩ се определя от имигрантските служители при влизане в страната. Всички кандидати за визи трябва да платят невъзстановима такса от 140 щатски долара или равностойността им в левове за обработка на документите. Допълнителни такси при издаване на виза (reciprocity fees) варира в зависимост от класа виза и националността на кандидата за виза. Допълнителната такса за някои не-български граждани зависи от двустранните споразумения между САЩ и съответната страна. Таксата за обработка на документите НЕ се възстановява в случай на отказ на визата.

19 януари 2012 г. Днес от кабинета на президента на САЩ обявиха, че Министерствата на държавната и на вътрешната сигурност /Departments of State and Homeland Security/ работят заедно, за да се подобри и ускори визовия процес за някои категории пътници, желаещи да получат американска виза за САЩ.

От 11 септември 2001 г. до сега, САЩ е разработила интензивен, многопластов процес за виза-скрининг, включително множество биографични и биометрични проверки, всички поддържани от сложна глобална мрежа за информационни технологии. Проверки се извърщват на всеки кандидат за виза, без изключение.

Съгласно новата инициатива обявена днес, на квалифицирани чуждестранни посетители на САЩ, които вече са били интервюирани и щателно проверени във връзка с предварително кандидатстване за виза, може да им бъде подновена визата, без да бъде подлаган на друго интервю.

Премахване на интервюта за тези кандидати ще им спести време и пари и ще ги насърчи да изберат САЩ отново като туристическа и бизнес дестинация. Така ще се освободят и ресурси за интервю за тези, които са за първи път кандидати за Щатска виза.

Пилотната програма ще ускори обработката на визите за някои ниско-рискови кандидати, като например лица, подновяване на изтекъл срок на визи, или за някои категории кандидати.

От министерството очакват, че от това ще се възползват десетки хиляди кандидати, особено от Бразилия и Китай.

Въпреки това, като се има предвид, че националната сигурност остава най-висок приоритет на тази администрация, физически лица, които са идентифицирани като по-висок риск ще остане обект на интервюта, в допълнение към пълен преглед на техните документи.

Новото правило за издаване на американска виза ще живота на много китайски туристи, за да подновят техните визи, които харчат повече от $ 6,000 на човек за екскурзия, по данни на Американското Министерство на търговията /Department of Commerce/. В течение на годината, тази политика може да отвори място за 100,000 интервюта за китайските туристи, които кандидатстват за визи за първи път.

Консулските длъжностни лица ще продължи да използва своята власт, за да разпитват всеки подал заявление за издаване на виза, както се изисква за националната сигурност, се казва в съобщението на администарцията на Американския президент.

ОЩЕ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ВИЗИ В БЪЛГАРИЯ ТУК: Посолство на Съединените американски щати – Как да …