ОСКАР – Без български филм тази година

Наградите са известни като „Оскари“ от името на наградата статуетка. Тя представлява фигура на изправен рицар, подпрян на меч. Не е съвсем ясно как наградата получава това име. Награда на филмовата академия на САЩ (съкращавана като „Награда на Академията“), известна още като Оскар, е най-значимата филмова награда в САЩ. Тя се дава всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки — професионална почетна организация, в която към 2003 г. има 5816 гласуващи лица. Актьорите-членове, които са общо 1311, имат най-голям дял в гласуването.

18 януари 2012г. Днес Филмовата академия обяви деветте чуждоезични филма, които ще участват в надпреварата за 84-издание на ОСКАР /84th Academy Awards®/ тази година. Сред тях не е кандидатствалият тази година “TILT” на режисьора Виктор Чучков-син.

Наша лента не бе избрана, след като това се случи само веднъж в историята, когато през 2010г.Избраха български филм за надпреварата за ОСКАР.

Пълен списък Категория “Чуждоезичен филм” ОСКАР 2012:

  • Belgium, “Bullhead,” Michael R. Roskam, director;
  • Canada, “Monsieur Lazhar,” Philippe Falardeau, director;
  • Denmark, “Superclásico,” Ole Christian Madsen, director;
  • Germany, “Pina,” Wim Wenders, director;
  • Iran, “A Separation,” Asghar Farhadi, director;
  • Israel, “Footnote,” Joseph Cedar, director;
  • Morocco, “Omar Killed Me,” Roschdy Zem, director;
  • Poland, “In Darkness,” Agnieszka Holland, director;
  • Taiwan, “Warriors of the Rainbow: Seediq Bale,” Wei Te-sheng, director.

За пета поредна година ОБЗОР By BulgariCA е акредитирано за наградите ОСКАР и ще получавате навреме всяка информация около престижните филмови статуетки.

Номинациите за 84-тите награди Оскар ще бъдат обявени на живо във вторник, 24 януари, в 5:30 ч. PT в Samuel Goldwyn Theater.

Наградите ОСКАР за постижения през 2011 г. ще бъде представени в неделя, 26 февруари в Kodak Theatre в Hollywood & Highland Center ®, като този адрес може би ще бъде за последен път дом на ОСКАР-ите: Местят ОСКАР-ите от КОДАК?

По телевизията на живо гледаме по ABC, като Оскар-ите ® ще бъдат предавани също на живо и в над 225 страни по света, между които и наша национална телевизия.Церемонията по раздаването на ОСКАР -ите ще бъде водена от Били Кристъл.

ПРИПОМНЯМЕ:

ОСКАР – Стойностно кино и Господ взеха властта в Холивуд

Българското в ОСКАР -ите тази година

„Нашият ОСКАР“ на екран в Япония