Обявиха агентите в расо, с чалма и папоци

17 януари 2012г. Днес бяха изнесени официално имената на агентите в България, които се бяха крили под расото, чалмата и тези, които изпълняваха волята на Папата.

Комисията по досиетата днес разкри ръководителите и членовете на управителните органи на трите големи религиозни общности в България – православни, мюсюлмани и католици, които са били агенти на комунистическата Държавна сигурност до “идването на демокрацията”, както и на тайните служби наследници след 1989 г.

Само 4 от всичките 15 митрополити от Светия Синод на Българската православна църква НЕ са били сътрудници на Държавна сигурност.

ЕТО ПЪЛЕН СПИСЪК: DS AGENTS BG CHURCH

За разлика от патриарх Максим водачът на мюсюлманското вероизповедание у нас се оказа доносник.Мустафа Алиш Хаджи е бил вербуван 4 дни след падането от власт на Тодор Живков – на 14 ноември 1989 г., а е регистриран близо месец по-късно – на 11 декември 1989 г., като е получил псевдонима Андрей. Бившият главен мюфтия Недим Генджев съвсем очаквано също попадна в списъка на комисията по досиетата. Той е бил щатен служител на тайната комунистическа милиция в регионалните структури в Шумен и Русе. Комисията по досиетата публикува и имената на агентите от Мюсюлманското изповедание: DS AGENTS BG MUSULMANI

Георги Йовчев, предстоятел на Софийско-Пловдивската епархия и в католическата църковна йерархия в България – няколко месеца преди да стане епископ през 1988 г., Йовчев е бил вербуван и е получил псевдоним Петър.Неговите секретни материали са унищожени през 1990 г.С досие в ДС ръководителите и членовете на управителните органи на Католическата църква в България: DS AGENTS BG KATOLIK

Проверката на ръководителите и членовете на управителните органи на вероизповеданията пордължава, уточниха от комисията.

ПАРИЧКИ Ще има проверка на НАП заради изнесената от КТ “Подкрепа” информация за ситуацията в Българската православна църква, заяви в края на миналата година финансовият министър Симеон Дянков. Според лидера на профсъюза д-р Константин Тренчев проверка за парите от държавата не е правена от две десетилетия, въпреки че всяка година тя получава субсидии от бюджета. През 2008 г. сумата за Църквата /БПЦ/ е била 1,8 млн. лв., през 2009 г. – 1,9 млн. лв., а през 2010 г. заради кризата е намалена до 1,5 млн. лв.

ЦИТАТ: Тези „колосални” 1,5 млн. лв., тази смешна сума, държавата дава на държавата в лицето на Дирекцията по вероизповеданията и ги дава за реставрация. Знаете ли за какво стигат 1,5 млн. лв.? Стигат да боядисаш един храм и да му смениш керемидите. И държавата сега щяла да проверява съдбата на тези 1,5 млн. лв., понеже така поискал Константин Тренчев, пък неговото желание събудил Христо Латинов – председателят на свещеническия синдикат към КТ „Подкрепа”. В предишното си битие той беше управител на „имотите” на лъжесинода, на онези 250 църкви и манастири, които разколниците откраднаха от БПЦ. Какво прави държавата в момента? Изпълнява желанието на един разколник. …

Българската православна църква е направила толкова много за българския народ и държава – да не забравяме все пак, че Църквата е на 12 века – тя е основното градиво на българската държава и ако българските интелектуалци и българският народ не разберат, че в един момент трябва да помогнат на Църквата, значи не разбират абсолютно нищо.

Поводът за това изявление на интелектуалците е ЗДРДОПБГДСРСБНА – зад тази умопомрачителна абревиатура се крие Законът за досиетата, който е дълбоко антиконституционен. … Това, което се случва, е поредната битка от голямата война срещу БПЦ и изобщо срещу Православието. И тази война не започна след 10 ноември 1989 г., когато българската десница инспирира разкола, тази война започва след 9 септември 1944 г. и тя продължава 67 години. Това е големият проблем. Ще ви дам няколко примера. След 9 септември 1944 г. авторитарната сталинска власт обявява църквата за „реакционно гнездо”, „остатък от миналото”, „отживелица, която няма нищо общо със съвременната наука и с марксическата философия”. Определено е, че „нейното влияние е разрушително”, а „нейната мисия е реакционна”. БПЦ е наречена „приют на фашистки елементи”. А след 10 ноември 1989 г. българската десница обяви БПЦ за „петата колона на Русия”, „слуга на руското имперско Православие”, „свърталище на червени боклуци”, „болшевишки изчадия”, „агенти на КГБ”, „ченгета”, „комуняги”, „тоталитарни креатури”.

Винаги срещу Църквата и срещу Православието воюват такива политици, които искат абсолютно цялата власт – безразделна власт. Власт над народа и над човека. И ако някой им пречи, това са Църквата и Православието, което е повече от власт – то е цивилизация.

Както веднага след 9-ти септември 1944 г. комунистите осъдиха православната вяра като „слуга на империализма”, така след 10 ноември 1989 г. тези, които се правиха на демократи, обявиха Църквата за „последната крепост на комунизма” (какъв оксиморон!) и прегърнаха заклинанието на Збигнев Бжежински, който казва: „След падането на комунизма на изток, единственият наш враг там остана Православието”. Вие си отговорете на въпроса кой и защо води война срещу БПЦ. В продължение на 67 години върви война срещу Църквата като институция, и срещу Православието като цивилизация. И всичко това, разбира се, е под много „благовидни” причини, и все в името на „прогреса”, на „демокрацията” и прочее. Единият път, защото трябва да бъдат сразени „слугите на империализма”, а другият път, защото трябва да бъдат сразени „червените боклуци и слуги на Русия ”. Вече 67 години Светата Българска Православна и Мъченическа Църква е разпъвана от недалновидни, безграмотни и злонамерени политици със съдействието и съучастието на истеричави медии и безграмотно общество. Мисля си, че ето Бог направи всичко за нас, а ние решихме, че той ни е длъжен. БПЦ е основният създател на българската държава, главното действащо лице в създаването на държавата, в нейното съхраняване и някои решиха, че тя им е виновна за нещо. Напоследък списъкът с дежурните виновници се изчерпа и остана Църквата.

Някой трябва да е виновен, ако може за всичко, щото българинът най обича някой да му е виновен. И най-възбуждащо е, когато виновният е невинен. Църквата е виновна, защото е невинна. И 67 години я разтерзават.

Мисля също, че няма такъв народ, който може да стои и да се „кефи” на това, което се случва. Ще ви цитирам Евангелието на Лука – „Но те крещяха: разпни Го, разпни!… А народът стоеше и гледаше. Подгавряха се заедно с народа и началниците” (Лука, 23: 21, 35).

Аз съм от хората, които нито за една секунда не са се отказали от битката за църквата, защото съм пряк участник и като журналист в цялата битка срещу разкола, така че когато отново се посяга на Църквата, аз нямам сърце и душа да стоя отстрани. Нито един българин няма право да стои и да гледа.”

Велислава Дърева, журналист в-к 24 часа пред Агенция ФОКУС

В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

“Има православие, има България. Без Българската Православна Църква, българският народ и българската държава нямат бъдеще.” Това се казва в изявление, изпратено до медиите на 2 Януари 2012 г. от група български интелектуалци, „огорчени и възмутени от интригите и нечистоплътните атаки срещу Светата Българска Православна Църква”.

“Набира скорост една зловеща тенденция – да се обругава всичко, което е изконно българско, всичко, което напомня за великите традиции на националната ни идентичност и култура, казват в изявлението.

„Отродителската психология се прокламира като едва ли не първо условие за приобщеността ни към Европейския съюз от политици и за жалост от някои медии. С отблъскващи манипулации се прави опит да се подменят фундаментални ценности, каузи и национални цели. Преследва се подлата цел достойните архиереи, които защищават православието и отечественото достойнство и чест, да бъдат принизени в очите на паството.”

„Целта е ясна – лесно се управлява стадо, чийто духовни пастири са разпиляни или компрометирани. А всеки разумен човек в България знае, че най-голяма заслуга за оцеляването на Отечеството през последните хиляда и сто години има именно Българската Православна Църква. През това хилядолетие, наситено с върховни изпитни и потресения, истинският защитник и самоотвержен пазител на българското е било именно Православието.”

“Всички ние, миряни и духовенство, съставляваме Светата Православна Църква и от нашите общи усилия, вяра и подвизи зависи утвърждаването на правдата и доброто на българската земя. Ние не можем да бъдем равнодушни и безразлични, когато недобросъвестни и невярващи със зли думи, лъжи и клевети се опитват да разрушат, да разградят България и я обрекат на нови мъки и страдания. Знаем, че това никак не е случайно, а е премерено и добре организирано действие срещу всичко свято и скъпо за българите и християните.

Нека не се поддаваме на това зло, което ще ни донесе нови злини и страдания. Днес повече от всякога е необходимо да пазим единството на Църквата, а също и чистотата и силата на Светото Православие, за да бъдем по-силни и по-уверени в преодоляването на тежките изпитания, които ни се налага да изтърпим”, призовават в писмото.

Изявлението е адресирано до ПАТРАРХ МАКСИМ и членовете на Светия Синод, и е подписано от:

Антон Дончев – писател, академик, АВТОР НА „ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО“, 1964 г. (33 превода на чужди езици към 2008 г., екранизиран през 1987 г.)
Ангел Гълъбов – академик, вирусолог
Андрей Пантев – професор, историк
Борислав Стоев – художник, професор
Васил Проданов– философ, чл. кор.Блогът на lik :: БАН – Институт за философски изследвания …
Венцеслав Кисьов – професор, актьор и поет
Георги Бакалов – историк, професор
Георги Марков – историк, академик
Дамян Дамянов – професор, член кореспондент
Дора Бонева – художник
Стефан Драгостинов – професор, композитор
Иван Юхновски – академик, химик органик
Иван Маразов – професор, изкуствовед
Иван Гайтанджиев – журналист, посланик
Иван Гранитски – писател, литературен критик, издател
Ивайло Мирчев – професор, художник
Константин Косев – академик, историк
Красимир Спасов – професор, режисьор
Любен Зидаров – художник, професор
Любомир Левчев – поет
Панко Анчев – литературовед, почетен доктор на Литературния
институт „М. Горки” – Москва
Пенко Русев – филмов продуцент
Славчо Вълчанов – професор по богословие
Тихомир Стойчев – експерт по национална сигурност
Хайгашод Агасян – композитор

Подписката е отворена за всички, които желаят да се присъединят.

5 comments for “Обявиха агентите в расо, с чалма и папоци

 1. Stoian Genoff
  01/17/2012 at 21:47

  “…Подписката е отворена за всички, които желаят да се присъединят….”

  Kade e tazi podpiska? Kak mojem da e otkriem i kak mojem da se prisaedinim?
  Evgeni , bi li pusnal link s tazi podpiska?

 2. 01/18/2012 at 09:52

  Светия синод преди 90-та година е бил една по-скоро разузнавателна общност, отколкото духовна

  Няма документ, който да удостоверява, че патриарх Максим е бил сътрудник на ДС

  Висшите духовници са работили основно, за да събират разузнавателна информация сред вражеската емиграция, в Зографския манастир и Света гора срещу гръцките интереси, в САЩ и Канада
  Най-много материали има за Западноевропейския митрополит Симеон, който живееше във Финикс-Аризона, е работил за разузнаването и е оставил наследство от 27 тома
  С разузнаване се е занимавал и владиката на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, както и дядо Кирил
  Митрополит от “шесто” се покая

  18 януари 2012г. Светият синод запази мълчание, след като вчера комисията по досиетата съобщи, че 11 от 15-те членове на ръководството на Българската православна църква са сътрудничили на службите, съобщиха в Новините на бТВ.

  В същото време вече се чуха призиви владиците, сътрудничили на ДС, да се оттеглят в манастир за известен период от време.

  Няма документ, който да удостоверява, че патриарх Максим е бил сътрудник на Държавна сигурност. Това заяви в предаването „Тази сутрин” Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

  „Никъде, в никой от архивите, няма бележка или знак, че Максим е бил съпричастен към Държавна сигурност,” каза тя. По думите й няма и никакво доказателство за унищожени документи, свидетелстващи, че главата на Българската православна църква е бил агент.

  Това, което прави впечатление от информацията, че Светия синод преди 90-та година е бил една по-скоро разузнавателна общност, отколкото духовна. Груби доноси не е имало, по-скоро са описани дребни интриги.

  Висшите духовници са работили основно, за да събират разузнавателна информация сред вражеската емиграция, в Зографския манастир и Света гора срещу гръцките интереси, в САЩ и Канада. Основна задача е била да укрепват родолюбивия дух на сънародниците ни зад граница, защото още през 70-те години те са цел и обект на ухажване от македонската църква, която се опитва да ги откъсне.

  Врачанският митрополит Калиник, известен с агентурните си прозвища Велко и Рилски, сам пожела да даде изявление за медиите и да се извини.

  От днес с архивите на Държавна сигурност и папките на владиците могат да се запознаят всички.

  Най-много материали има за Западноевропейския митрополит Симеон, който живееше във Финикс-Аризона, е работил за разузнаването и е оставил наследство от 27 тома. С разузнаване се е занимавал и владиката на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, както и дядо Кирил.

  Унищожени са папките за старозагорския владика Галактион и за ръководителя на мюсюлманското вероизповедание Мустафа Хаджи. Днес той опроверга информацията, че е бил агент на Държавна сигурност.

  “Моята принадлежност започва от 14 ноември, след като е паднало комунистическото правителство. Аз пред себе си съм чист, моята съвест е спокойна”, заяви Мустафа Хаджи.

  Главният мюфтия разказа, че до т.нар. Голяма екскурзия, бил привикван от органите на реда на комунистическия режим и плашен със съд заради това, че тайно извършвал религиозно обучение.

  От документите в голяма степен се изяснява и основата на разкола в църквата, както и кои са противниците на патриарха и кои най-приближените му. Оценките от 70-те години очевидно са точни, защото се потвърждават и сега. Разкриването на досиетата може ща изиграе роля за компрометиране или елиминиране на сериозни претенденти за наследници на Дядо Максим.

  Ако някой нещо е засегнат като жител на Врачанска епархия, вярващ или невярващ, бих помолил за извинение, моля пред Бога и Всечистия кръст да бъда простен. С тези думи Врачанският митрополит Калиник се извини, че е сътрудничил на репресивния апарат на комунистическия режим. Висшият духовник се срещна с журналисти в митрополитския параклис по повод официално оповестеното му агентурно минало.

  Ден по-рано комисията по досиетата разкри шокиращия факт, че 11 от общо 15 митрополити от Светия Синов са сътрудничили на Държавна сигурност (ДС). Според оповестените данни дядо Калиник, чието светско име е Калиник Райчев Александров, е бил агент към МВР-Русе-ДС, МВР-Сливен-ДС и Шесто управление на ДС с псевдоними Рилски и Велко.

  Информацията за съпричастността висшия клир към тайните служби преди 1989 г. бе предшествана от кампания в защита на църквата от груби посегателства, начело на която стояха видни „интелектуалци”. Светият синод пък излъчи противоречиви сигнали преди отварянето на досиетата. Веднъж бе съгласен, след тона – не, с мотивът, че църквата не е част от държавата.

  Повече от 24 часа след обнародването на данните на Комисията, Светият синод пази пълно мълчание и не взима никакво официално становище.

  Врачанският владика, който преди година навърши достойните 80 години, заяви, че има намерение да изкара земния си живот по монашеския обет, който е дал, както и да изпълни поетите обети при ръкополагането му като епископ, а след това и като митрополит.

  Дядо Калиник каза, че не е донасял за никого нищо лошо. Това той стори докато се чудеше, защо е имал псевдоним като агент. Допълни, че при многобройните си пътувания зад граница е правил доклади до председателя на Светия синод. Митрополитът отрече да е бил принуждаван да сътрудничи на Държавна сигурност.

  “Имал съм свои виждания, свои разбирания, така както е казано в Библията – “всяка власт е от Бога”, ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа”, добави още той. .

  Викарият на Врачанския митрополит – Траянополският епископ Киприян, каза , че информацията на комисията по досиетата не е изненада за никого, включително за свещениците, тъй като владиката многократно е признавал и в изповед факта на принадлежност към ДС.

  Епископ Киприян заяви, че врачанското духовенство е свидетел и е твърдо убедено, че Врачанският митрополит Калиник не е нарушил свещения канон и повелите на Светата православна църква.

  Врачанският епархийски съвет разпространи становище, в което се изреждат заслугите на
  митрополит Калиник за защита и утвърждаване на християнската вяра и църквата, включително и чрез “сделка” с властта в онези сложни времена.

  В него се казва, че “прошката от свещенството и миряните, ако има какво да се прости, отдавна е дадена” и всички категорично застават зад църковния архиерей.

  Друг от осветените като агенти на ДС висши духовници – Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който преди месец попадна в бурен скандал заради страстта си към луксозни коли, се скри от публични изяви.

  Данните на Комисията по досиетата сочат, че дядо Кирил, който по лична карта се казва Кирил Петров Ковачев, е бил секретен сътрудник и агент към Първо главно управление и Шесто главно управление на ДС с псевдоними Ковачев и Владислав.

  Дядо Кирил трябваше да отслужи Божествена света литургия в храма “Свети Атанасий” във Варна по случай храмовия празник на църквата какъвто е обичаят.

  Литургията се проведе без митрополита и след нея бе осветен традиционният рибен курбан и раздаден на всички присъстващи.

  Друг осветен агент на ДС – Русенския митрополит Йосиф още вчера отрече да има нещо общо с ДС.

 3. 01/18/2012 at 10:11

  Българската емиграция е била под тотално наблюдение от възможно всички гледни точки – действията срещу нея са били насочени и през църквата.

  18 януари 2012г.По думите на Екатерина Бончева сътрудничеството е било на доброволни начала, като то е помагало за израстването на духовниците в кариерите им. В един от случаите са изплащани и финансови стимули, макар това да не е било масова практика.

  От разговора стана ясно още, че Държавна сигурност се е намесвала и в изпращането на монаси в Света гора.

  Вербуваните духовници са писали доклади не само за хора от Българската православна църква, а са давали сведения за гръцката и македонската църква. На работещите в задграничните епархии са били поставяни задачи, свързани с т.нар. вражеска емиграция.

  Според Екатерина Бончева българската емиграция е била под тотално наблюдение от възможно всички гледни точки. Действията срещу нея са били насочени и през църквата.

  От разгледаните документи ставало ясно, че някои от митрополитите са симпатизирали на комунистическата власт и са били с ясни марксистко-ленински убеждения.

 4. 01/19/2012 at 09:52

  Бойко шокиран от агентите в расо

  19 януари 2012г. Министър-председателят е шокиран от владиците, които са сътрудничили на Държавна сигурност. Борисов заяви при посещението си във Видин, че още не може да се съвземе от разкритите досиета.

  “Аз самия бях доста потресен от мащаба. Знаех за двама-трима владици агенти, но те се оказаха много повече”, каза премиерът. „Църквата е далече от държавата, а това не е моя работа да коментирам”, допълни Бойко Борисов.

 5. pop krastio
  03/04/2012 at 23:46

  Уговорили се съпруг и съпруга да пускат по едно бобово зърно в две затворени кутии при всяка своя изневяра.
  След 50 години отворили кутиите – в кутията на дядото имало 3 зърна, в кутията на бабата – нула.
  На изнинадания дядо бабата отговорила:
  – Ти от каде мислиш, че вземах боба, който ти варих цял живот ? ? ? . . .
  Затова е много любопитно:
  – От къде вземаха старата хартия за рециклиране заводите за тоалетна хартия от 1989 г., та чак до сега – ами как от къде – от изчезналите досиета на БЕЗБОЖНИЦИТЕ: мАКСИМ Софийски и кИРИЛ Варненски . . .
  В продължение на много години съм си задавал въпроса – Защо Протестантите са се е отделила от РимоКатолиците? ОТГОВОРЪТ дойде след огласяване на безобразията на сВЕТИЯ сИНОД на бЪЛГАРСКАТА пРАВОСЛАВНА цЪРКВА . . .

  Има въпрос ? Как и по какви причини почина Варненския Владика преди Кирил и кой го изнесе от Катедралата на старите Гробища ?
  ————-
  Подгони ни лютата зима –
  тамянът Синода подгони.
  Дими и посочва, че има,
  владици с червени пагони!

  Подгони ни лютата зима –
  разкриха владици – левенти.
  Разбра се, че трима от четерима,
  били са червени агенти!

  Да бъдеш доносник е грешно –
  със дявола лика – прилика.
  Добре бе, но ставаш пък лесно,
  почтен и безгрешен владика . . .