Търговският дефицит на САЩ е нараснал до петмесечен максимум

Износът на САЩ е намалял с 1.5 млрд. долара до 179.4 млрд.долара, а вносът е нараснал с 2.9 млрд. долара до 222.6 млрд. долара.

Данните се оказват по-лоши от прогнозите на аналитици и експерти, които предполагаха, че дефицитът на вътрешно търговския баланс за ноември ще се увеличи

Износът на САЩ е намалял, а вносът е нараснал

Доларът поскъпва силно в качеството си на резервна валута – Еврото губи

13 януари 2012г. Търговският дефицит на САЩ е нараснал до петмесечен максимум, като дефицитът на вътрешно търговския баланс на САЩ за ноември 2011 г. е нараснал с 9.5% в сравнение с преразгледания показател за октомври от 43.3 млрд. долара и е достигнал 47.8 млрд. долара. Това става ясно от публикувания днес пресрилийз на Бюрото за икономически анализ на Министерството на търговията на САЩ.
Първоначалният дефицит за октомври бе за 43.5 млрд. долара.
Данните се оказват по-лоши от прогнозите на аналитици и експерти, които предполагаха, че дефицитът на вътрешно търговския баланс за ноември ще се увеличи до 45 млрд. долара.
Износът на САЩ е намалял с 1.5 млрд. долара до 179.4 млрд.долара, а вносът е нараснал с 2.9 млрд. долара до 222.6 млрд. долара.

По предварителни данни индексът на потребителско доверие в САЩ за януари 2012 г. е 74.0 пункта, като е отбелязал ръст спрямо декември, когато показателят е 69.9 пункта. Тази инфо5рмация е публикувана е доклада наинформационната агенция РОЙТЕРС  и Мичиганския университет. Очакванията на аналитиците за предварителната стойност на индекса за януари са за 71.5 пункта.

Но дори данните за значително подобрение на потребителското доверие на американците през януари, не върнаха оптимизма на инвеститорите. Прогнозният индекс на потребителското доверие на Мичиганския университет за настоящия месец нарасна изненадващо до 74 пункта, от 69.9 пункта през декември.

Но потреблението през януари обикновено е сезонно по-малко, след коледните покупки и индексът за този месец има ограничено влияние.

Данните за търговския дефицит през ноември имаха негативен ефект върху останалите сектори, тъй като показват, че кризата в еврозоната се отразява негативно на износа на САЩ и съответно на растежа на американската икономика.

Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс” е взела решение да понижи кредитния рейтинг на Франция с един пункт до AA+ от досегашния най-висок рейтинг ААА, заявиха двама правителствени източници от ЕС пред АФП.

На фона на бягството от риск, доларът поскъпва силно в качеството си на резервна валута. Еврото губи 1.4%, до 1.2635 EUR/USD, най-ниското му ниво от 13 месеца насам.

Златото и петролът отстъпват пред поскъпващия долар. Фючърсите на сорт WTI с доставка през февруари поевтиняват с 1.14%, до 97.89 долара за барел. Цената на златото пада с 0.89%, до 1 633 долара за тройунция.