България обеща на САЩ сектори с висока добавена стойност

Бойко Борисов получи подарък, връчен му от посланика на САЩ Джеймс Уорлик – униформено яке от Военноморската академия на САЩ в Анаполис, Мериленд

София, 12 януари 2012 За правителството на България ще бъдат приоритетни секторите с висока добавена стойност, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайков на работен обяд, организиран от Американската търговска камара. Сред тях той открои електрониката и електротехниката, фармацията, машиностроенето, химическата индустрия, екотехнологиите и технологиите в областта на здравеопазването.
Министърът заяви в отговор на въпрос от бизнеса, че минералносуровинният сектор продължава да е приоритет за правителството, и посочи, че браншът ще бъде под наблюдение в технологичен и екологичен аспект. Трайков каза, че страната се нуждае също и от индустрии с висока добавена стойност, в които може да бъде наета и нискоквалифицирана работна ръка.
Министър Трайков изрази очакванията си, че през 2012 г. износът ни ще надхвърли прогнозните за 2011 г. обеми от над 20 млрд. евро. Индустрията в България е големият невидим в икономиката ни, допълни министърът. Той аргументира тезата си с данни от статистиката, според които за първите девет месеца на 2011 г. ръстът на икономиката като цяло е 1,6 на сто, а на индустрията – 4,2 на сто.
Министърът съобщи, че през следващия програмен период с подкрепата на европейски фондове ще бъдат създадени от три до пет проекта за технологични паркове. През тази година започва осъществяването на един такъв проект на стойност 50 млн. евро,
финансиран по оперативната програма “Конкурентоспособност”.
Министърът Николай Младенов обяви пред деловите среди, че амбициите на външната ни политика са насочени към облекчаване на достъпа на чужденци в страната. Той припомни, че е започнал процесът на либерализация на българския визов режим. Министърът
информира, че сега с МВР се работи по въвеждането на нов регламент, който ще позволява на притежателите на шенгенски визи
да влизат в България без нуждата да вадят допълнителна българска виза.
Министърът на образованието Сергей Игнатов отбеляза, че системата на висшето образование е отворена за чуждестранни студенти. Вече два български университета са се възползвали от възможностите на франчайзинга и имат свои структури за обучение в чужбина. По отношение на финансирането министърът посочи, че тази година ще е добра за българското образование и наука, защото секторът е получил увеличение на бюджета с повече от 172 млн. лева в условия на криза.
Въвеждането на електронно правителство, на широколентовия достъп до интернет, транспортните проекти бяха сред откроените от ресорния министър Ивайло Московски приоритети пред деловите среди.

Премиерът Бойко Борисов смята, че България не трябва да избързва с присъединяването на нови  мощности възобновяеми енергийни източници докато технологиите за тях не поевтинеят, а елементите им  не започнат да се произвеждат в страната, заяви Борисов цитиран от БТА.  “Не искам сега българите да плащат скъпа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Нищо не ни задължава сега да присъединяваме към енергосистемата на ветрогенераторни и соларни паркове, защото сега те са скъпи”, каза премиерът пред представителите на американските компании. “Интересът на българския гражданин е да не му се вдига непрекъснато цената на тока заради скъпата зелена енергия и това, че имаме срок до 2020 г. да го направим, когато технологиите сигурно ще станат по-евтини, отстоява интереса на българския гражданин”, коментира Борисов темата пред медиите.

Правителството е подготвило ново орязване на отпуските на държавните служители, обяви премиерът Бойко Борисов вчера на среща с американската търговска камара. През миналата година те бяха ограничени до 20 дни, като някои имат право на още 12 заради ненормирано работно време. Допреди това отпуски стигаха и до 45 дни. Според Борисов и в момента имало такива. “При Трайков има една служителка с над 200 дни. Тя, ако си вземе всичкия отпуск, ще забрави къде е министерството”, посочи Борисов. Според него отпуските на чиновниците трябва да са като в частните фирми – не повече от 20 дни. Според Борисов това е една от належащите реформи.

В края на срещата премиерът Бойко Борисов получи подарък, връчен му от посланика на САЩ Джеймс Уорлик – униформено яке от Военноморската академия на САЩ в Анаполис, Мериленд.

Въпреки че се дава само на възпитаници на академията, върху куртката са изписани името на министър-председателя и постът му.
Премиерът харесал якето по време на едно от посещенията си зад океана. Той посетил академията, тъй като домакините искали да му представят някоя от забележителностите в САЩ. “Това яке ми е мило. Да се знае откъде сме тръгнали”, заяви Борисов, след като Уорлик му даде подаръка.