Кои инвестиции пресъхват в България … и кои не

Тази година редица български клонове на чуждестранни компании са изплатили големи обеми от вътрешнофирмени задължения към компаниите - майки, което статистически погледнато се отразява като минус за инвестициите и е основната причина за намалението на чуждестранните инвестиции през 2011 г. спрямо 2010 г

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов: “Изминалата година е била една от най-трудните за инвестициите както за страната ни, така и за
света – отчита се рязък спад в инвестициите във финансите, търговията, недвижимост имоти, за сметка на това обаче, делът на инвестициите в индустриите, характеризиращи се с устойчивост, нараства”

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков: “2009 г. износът ни беше 12 млрд. евро, тази година сигурно ще е 20 млрд. евро

София, 11 януари 2012г. В България и най-смелите бизнес-планове могат да бъдат реализирани, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на церемония по връчването на годишните награди на Българската агенция за инвестиции “Инвеститор на годината 2011”, цитиран от БТА.

Министърът каза, че българската икономика е диверсифицирана, модерна и с голям потенциал. Пред журналисти Трайков коментира, че през 2011 г. има значителен ръст в преработвателната промишленост, електрониката и електротехниката, и фармацевтиката. Този огромен ръст в износа не идва от въздуха, 2009 г. износът ни беше 12 млрд. евро, тази година сигурно ще е 20 млрд. евро, каза министърът.
Днес бяха отличени пет компании за инвестиции в активи за големи предприятия, за малки и средни фирми, за създаване на работни места с висока добавена стойност, за иновации и зелени инвестиции.
Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов отбеляза, че изминалата година е била една от най-трудните за инвестициите както за страната ни, така и за света. Отчита се рязък спад в инвестициите във финансите, търговията, недвижимост имоти, за сметка на това обаче, делът на инвестициите в индустриите, характеризиращи се с устойчивост, нараства.
Пред журналисти министър Трайков коментира, че по данни на БНБ до края на октомври общият обем на преките чуждестранни инвестиции е около 700 млн.евро. Министърът акцентира върху това, че тази година редица български клонове на чуждестранни компании са изплатили големи обеми от вътрешнофирмени задължения към компаниите – майки. Това статистически погледнато се отразява като минус за инвестициите и е основната причина за намалението на чуждестранните инвестиции през 2011 г. спрямо 2010 г., допълни министърът. Той отбеляза, че 60 на сто от чуждестранните вложения са в преработваща промишленост и индустрия, а останалите са основно в транспорт, логистика и енергетика. Техните стойности са сравними с тези от годините на инвестиционния бум у нас през 2007, 2008 и 2009 г.

“Пресъхнали” са инвестициите в строителство, в недвижими имоти, финансово посредничество и търговия. По думите му тази структура на инвестициите у нас е “здравословна”.

1 comment for “Кои инвестиции пресъхват в България … и кои не