Йордан Йовчев е единственият гимнастик в историята с шест Олимпийски игри

След олимпиадата в Атланта през 1996 година се премества да живее в САЩ. На няколко пъти обявява, че няма никакво намерение да се връща в България. Той обаче не се съгласява да се състезава за Щатите, въпреки че такива предложения са му отправяни неведнъж. През 2007 година Йовчев променя намерението си и се установява в Пловдив.

Българинът Йордан Йовчев е единственият гимнастик в историята, който е взел участие в Олимпийски игри шест пъти. Нашият спортист успя да влезе сред 30-те най-добри в многобоя, които спечелиха правото да участват на Олимпиадата в Лондон 2012.
Йовчев спечели това право по време на състезание в Олимпийската зала „О2” в Лондон. Четирикратният световен шампион спечели 82,698 точки в многобоя. Българинът, който има четири олимпийски медала, пристигна в Лондон с травма в рамото, то тя не му попречи.

Йордан Йовчев Йовчев е български гимнастик, роден на 24 февруари 1973 г. в град Пловдив. Възпитаник на Спортното училище в гр. Пловдив.

Йордан Йовчев е най-успелият български гимнастик. В кариерата си има четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен Световен шампион на земя и халки на първенствата на планетата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003, и двоен Световен вицешампион в Дебрецен през 2002 г. На олимпийските игри в Атина Йовчев спечелва сребърен медал, като незаслужено златният му е отнет. Съдиите присъждат златното отличието на гърка Димостенис Тамбакос, въпреки че българинът е много по-добър от него.

След олимпиадата в Атланта през 1996 година се премества да живее в САЩ. На няколко пъти обявява, че няма никакво намерение да се връща в България. Той обаче не се съгласява да се състезава за Щатите, въпреки че такива предложения са му отправяни неведнъж. През 2007 година Йовчев променя намерението си и се установява в Пловдив. Помага на Краси Дунев, който неотдавна отвори център по спортна гимнастика. Данчо се занимава с оборудването и с тренировките на децата. Джобният Херкулес е женен за Боряна, двамата имат шестгодишен син – Джордан.

В края на 2011 година именитият гимнастик Йордан Йовчев стана поредният притежател на собствена звезда в Алеята на славата в София. “Нямам златен олимпийски медал, но хората ме помнят и знаят – каза Йовчев. – И това признание изключително много ме радва.”

През 1991 на Европейското първенство за юноши до 18 годишна възраст, провело се в Атина, става вицешампион в многобоя.

През 1996 на Европейското първенство в Копенхаген става вицешампион на халки и четвърти в многобоя.

През 1996 на Олимпийските игри в Атланта остава четвърти на халки.

През 1999 на Световното първенство в Тянцзин става бронзов медалист в многобоя.

През 2000 на Европейското първенство в Бремен остава четвърти на халки.

През 2000 на Олимпийските игри в Сидни става двоен бронзов медалист на земя и халки.

През 2001 на Световното първенство в Гент става двоен Световен шампион на земя и халки.

През 2002 на Европейското първенство в Патра става Европейски шампион на халки, Европейски вицешампион на земя и Европейски вицешампион в многобоя.

През 2002 на Световното първенство в Дебрецен става двоен Световен вицешампион на халки и земя.

През 2003 на Световното първенство в Анахайм става двоен Световен шампион халки и земя.

През 2004 на Олимпийските игри в Атина взима бронзовия медал на земя и сребърния на халки.

През 2009 на Световното първенство в Лондон взима сребърен медал на халки.

Награди

Най-добър спортист на Балканите в анкетата на БТА – 2003

Спортист №1 на България – 2001, 2003

Спортист №2 на България – 2004

В Топ-10 при определяне на най-добър спортист на България – 1999, 2000, 2002, 2007

Йордан Йовчев e победител в конкурса “Мъж на годината 2004” и стана “Кавалер на сабята” на клуб “М” – символ на мъжката доблест и чест.

От 2001 г Йовчев взема участие в японското състезание за физическа сила и издръжливост Сасуке (излъчвано в САЩ и Великобритания като Ninja Warrior, а в България като „Най-добрият нинджа“), където е измежду само 16-ма състезатели – и единствен чужденец – класирали се за последния кръг на надпреварата от създаването ѝ през 1997 г. Допълнително, три пъти се класира за предпоследния кръг. Когато стига финала при първия си опит през 2001, дъждовното време му попречва при етапа, изискващ изкачването на гладка кула. (В Сасуке са участвали общо над 2000 състезатели, много от които също са професионални лекоатлети; само двама души са печелили състезанието, което е толкова трудно, че през 2007 г. само двама души успяват да преминат дори първия кръг.