Българският парламент не призна турският геноцид срещу арменците и прие асимилацията на българските мюсюлмани

От общо 103 гласували депутати решаващи съдбата на официалната позиция на цяла България спрямо случилото се през 1-та световна война – повече от половината или 59 “въздържали се”, 14 са “за”, и 30 са “против” признаването

Депутатите приеха проекта за декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, внесен от Иван Костов и група народни представители със 112 гласа “за”, нула „против” и трима „въздържали се

ДПС: “Парламентът не е орган, който да определя исторически истини като последна инстанция.”

С 14 гласа “за”, 30 “против” и 59 въздържали се парламентът за пореден път отхвърли проекторешението за признаване на Арменския геноцид в Османската империя в периода 1915-1922 г. , предложено от “Атака”. В мотивите си от “Атака” подчертават, че този проблем се обсъжда от световната общественост на всички равнища още в хода на самата Първа световна война и до ден днешен. Според националистите признаването на геноцида над арменците изпълнява морален дълг, какъвто е преклонението към паметта на жертвите на геноцида над българите в Османската империя. Председателят на ПГ на „Атака” Волен Сидеров заяви от парламентарната трибуна, че е съвсем естествено патриотична партия като „Атака” да подкрепя идеята да се признае геноцидът върху арменския народ. Да скриваш определени моменти от своята история, защото те не са хубави за теб като държава, това за мен е демагогия, посочи той.
Нашето предложение не е нито политизация, нито опит за национално влизане в историята, а предложение на разума – да се признаят неприятните моменти в историята, подчерта Сидеров. Дотам докарахме парламентаризма, че защитата на идеите, основният смисъл на демокрацията, се стопи и нито една тема не може да бъде защитена, смята Волен Сидеров.

ГЕРБ отхвърли Арменския геноцид, защото са им нужни гласовете на ДПС за пакта за финансова стабилност. Тук се вижда, че има сделка между ГЕРБ и ДПС. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „Атака” Десислав Чуколов по повод това, че парламентът отхвърли проекторешение за признаване на Арменския геноцид в Османската империя 1915 – 1922 г. и прие Проект за декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани. Депутатите приеха проекта за декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, внесен от Иван Костов и група народни представители. Проектът бе приет със 112 гласа “за”, нула „против” и трима „въздържали се. “Начинът е – решително разграничаване, посочване на виновните, и по този начин – завършване на един исторически процес по благоприятен за нацията начин. Това, което проведе режимът на Живков, беше опит за асимилация, съпроводен с депортиране или принудително принуждаване да бъдат изселени хора с български произход. По този начин те бяха лишени от основните си човешки права”, поясни Костов. По думите му – това е европейското разбиране за демокрация, за европейски ценности.

Срещу предложението за признаване на Арменския геноцид  възразиха от ДПС. Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан посочи, че парламентът не е орган, който да определя исторически истини като последна инстанция.
Тунчер Кърджалиев от ДПС призова всички народни представители да не подкрепят това предложение.

ЗА ГЕНОЦИДА /+СНИМКИ/

В годините на Първата световна война западните арменци и целият арменски народ преживяха страшна, неописуема и жестока трагедия. Младо-турското правителство, преследващо своята националистическа и пантюркистка политика, в невиждани дотогава размери и с нечувана жестокост организира масовото избиване на арменци. Погромите станали по специално изработен план и се осъществили както по цялата територия на Западна Армения (Източна Турция), така и в големите градове и села на Турция.

ОЩЕ ЧЕТЕТЕ ТУК:

ГЕНОЦИДЪТ НАД ЗАПАДНИТЕ АРМЕНЦИ ПРЕЗ 1915-1916 Г

ПРИПОМНЯМЕ: Турция и Армения се „побратимиха“

Армения се отказа от сближаване с Турция

ВИДЕО:

Преди една година пак така:

БЪЛГАРСКИТЕ АРМЕНЦИ ЗА:

1 comment for “Българският парламент не призна турският геноцид срещу арменците и прие асимилацията на българските мюсюлмани