България се измъква от преспите

Обилен снеговалеж и над 50-сантиметрова снежна покривка има в Етрополе.Движението по улиците е силно затруднено. Има опити за почистване на натрупания сняг, но повечето улици са затрупани и трудно проходими. Няма движение и по пътя за Правец. На места има счупени клони на дърветата по тротоарите. Затруднено е снабдяването на магазините с хляб. Продължава да вали обилен сняг и, ако до вечерта не престане, се очертава да натрупа близо метър снежна покривка. Фото: Община Ботевград

Три жертви са открити в Смолянска област за 24 часа

Бедственото положение продължава в някои области

9 януари 2012г. Към 13.00 часа б.вр. основните републикански пътища са вече проходими при зимни условия. Обстановката на територията на страната се нормализира. На отделни места продължават действията за оказване на помощ на населението, почистването на пътищата и възстановяване на инфраструктурата.

През следващото денонощие над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна, като през нощта на отделни места, главно в западната половина от страната, а утре преди обяд в планинските райони – ще превали слаб сняг, според прогнозата за времето на НИМХ към БАН. Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има над западната част от Дунавската равнина и на места над Горнотракийската низина. Ще духа слаб северозападен вятър, в източните райони – до умерен, от север. Минимални температури – предимно между минус 4 и 1°, в София – около минус 3°. На отделни места, където ще се изясни още в ранните сутрешни часове и по-ниски – до минус 6, минус 7°. Максимални температури – между 0 и 5°, в София – около 0°.

Възстановено е електрозахранването в голяма част от населените места на община Чепеларе. Възстановено е и електрозахранването на град Роман, като все още без ток са няколко села около града. Остава бедствено положението в община Чепеларе, като е удължено с три дни. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Курортен комплекс Пампорово продължава да е без водоподаване. От 00.00 часа до 10.00 часа днес екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) са действали за отстраняване на паднало дърво, изтегляне на закъсал автобус и оказване съдействие на ЕVN за възстановяване на електрозахранването.
Обявено е бедствено положение в община Тетевен. Трети ден без ток са кв. „Полатен”, махала Брязово, махала Горньово, селата Черни вид, Дивчово, Васильово, Рибарица, Бабинци, Глобово, Кирчево, Галата, Градешница.
Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, заснежени, по високите и усойни места заледени, обработени и опесъчени.
Област Ловеч
На територията на с. Деветаки, има авария с пламъчното горене на газов сондаж. Създадена организация за отстраняването й с екип на РСПБЗН-Ловеч и аварийна група от експлоатиращото предприятие в Плевен.
В община Угърчин е непроходим пътят за село Славщица. Без ток и заради това и вода са следните населени места: Угърчин, с. Каленик, с. Катонец, с. Драгана, с. Орляне, Славщица, където помпите на ток не работят.
В община Троян се извършват действия за разчистване на пътищата: с. Борима – с. Старо – с Проходите. Пътят Шипка-Рибарица е затворен. Без ток са селата: Борима, Дебнево, Орешак, Черни Осъм, Голяма желязна, Старо село и Патрешко. Без телефон: Дебнево, Старо село, Голяма Желязна и гр.Априлци.
Между селата Кирчево, Галата и Градешница се почиства пътя в посока хижа „Елпром”. Екипи от ГДПБЗН са в помощ на почистващата техника. В района на Ябланица има нарушено водоподаване.
В област София по данни на ВиК без вода са Правец и околните села, с.Вакарел-община Ихтиман и с. Габра – община Елин Пелин. Причината е спиране на електрозахранването на помпените станции.
С тежка верижна техника е пробит пътят до с. Голак, община Костенец и блокираните в селото 25 души в момента се извеждат оттам.
Пътищата в община Етрополе са непроходими и спасителни екипи от състава на ГДПБЗН с верижна техника са изтеглили ТИР и автобус с пътници в местността „Правешки връх”.
В с. Лопян, община Етрополе, екипи на ГДПБЗН с високопроходима техника провеждат операцията за извеждане на гражданин, нуждаещ се от хемодиализа за МБАЛ –Етрополе. Обилен снеговалеж и над 50-сантиметрова снежна покривка има в Етрополе. Движението по улиците е силно затруднено. Има опити за почистване на натрупания сняг, но повечето улици са затрупани и трудно проходими. Няма движение и по пътя за Правец. На места има счупени клони на дърветата по тротоарите. Затруднено е снабдяването на магазините с хляб. Продължава да вали обилен сняг и, ако до вечерта не престане, се очертава да натрупа близо метър снежна покривка.

В област Кърджали е въведено ограничение за движение на товарни автомобили по мост на входа на с. Висока поляна, община Кърджали. Основите на моста са подкопани вследствие на проливните дъждове.
В област Смолян е затворен пътят към местността “Хайдушки поляни”, община Смолян над с. Момчиловци. В хижа “Родина” в местността “Хайдушки поляни” има 16 души, няма ел. захранване. Работи се за почистването на пътя и осигуряване достъп до хижата. Три жертви са открити в Смолянска област за 24 часа. Само един обаче е вследствие на минусовите температури. На среща днес в областна администрация, на която се обсъди зимната обстановка в Смолянска област, директорът на ОД на МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев обясни, че само един от трите смъртни случаи е вследствие на измръзване. Комисарят обяснил пред българските медии, че мъжът от село Мугла е живеел сам, ходил е на гости и тръгнал да се връща от едната махала към другата в селото.
В област Пазарджик в 15.00 часа б.вр. вчера е получен сигнал от местността „Атолука” на 4 км от с. Равногор, община Брацигово, за блокирани девет души. Установено е, че имат храна, вода и отопление. Направена е връзка със зам.-кмета на община Брацигово. Към момента е създадена организация и е изпратена верижна снегопочистваща техника за почистване на заснежения участък.
В област Пловдив се провежда операция за освобождаване на блокирани от снежни преспи 7 души, които са над село Яворово в местността Руен, община Асеновград.
Състояние на пътищата от републиканската пътна мрежа
Състояние на проходите:
„Златишки проход” – път ІІ-37 Етрополе-Златица е затворен за МПС.
„Твърдишки проход” – път ІІІ-662 Твърдица-Елена затворен за МПС.
,,Върбишки проход” – затворен за МПС.
„Дюлински проход” – път ІІІ-906 – забранено движение за товарни МПС. Обходни маршрути: път І-9 Варна – Обзор – Слънчев бряг или Ришки проход.
проход „Айтоски” – път ІІІ-208 Провадия-Айтос – забранено за на МПС над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере.
проход „Шипка” – път І-5 /Е-85/- забранено за МПС над 10 т. – срок до 31 март 2012 г.
проход „Вратник” – затворен за МПС /път ІІІ-53 Сливен-Елена/.
проход „Петрохан” – всички МПС да са с вериги, забранено за товарни МПС над 10 т. и МПС с ремаркета и полуремаркета.
проход „Троянски” – затворен за всички МПС.
през проходите „Превала”, „Пампорово” и „Рожен” – всички МПС да са с вериги, товарните – без ремаркета и полуремаркета.
проход „Попови ливади”- всички товарни МПС с вериги и без ремаркета и полуремаркета.
Затворени пътища (участъци):
Ловеч: път Шипково-Рибарица затворен за МПС поради снегонавяване;
път Угърчин-Ловеч и път ІІІ-3008 Беленци-Орешене затворени за почистване на паднали дървета.
Пловдив: път Храбрино-Лилково затворен за МПС поради паднали дървета.
Сливен: път ІІ-53 с. Бяла и с. Стара река-преляла река. Обходен маршрут: Стара река-Кипилово-Котел-Петолъчката.
Смолян: път ІІІ-861 от разклона на Рожен до Обсерваторията при Лъки е затворен за МПС. Обходен маршрут: Лъки-Чепеларе-Рожен-Момчиловци.
Стара Загора: път 5005 Шипка-Бузлуджа, затворен за МПС поради снегонавявания.
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Варна: път-I-9 Близнаци-Старо Оряхово на моста на р. Камчия едното платно е затворено за почистване.
Добрич: път Силистра – Русе – преминава се през селата Алеково и Алфатар, има снегонавяване.
Ловеч: ІІІ-402 Борима-Старо село е затворен за товарни МПС за почистване; на път ІІІ-3008 Беленци-Орешене има паднали дървета.
Пазарджик: път ІІ-37 Батак-Доспат е затворен за товарни автомобили, останалите МПС да са с вериги; път Велинград-Югово-Аврамово, път Велинград-Сърница-Цигов Чарк, път Ракитово-Цигов Чарк, път Велинград-Югово – товарните МПС да са с вериги, без ремаркета и полуремаркета.
Перник: път І-6 граница Перник до КПП-Гюешево всички товарни МПС да са с вериги.
Смолян: път ІІІ-843 Доспат-Сърница; път ІІІ-866 Девин-Михалково – всички МПС да са с вериги, товарните МПС – без ремаркета и полуремаркета.
София: път І-1 Ботевград-Витиня-Чурек – затворен за товарни МПС за почистване. В района на Самоков всички МПС да се движат с вериги.
Състояние на електрозахранването:
Аварирал е и електропроводът Ястребец-Самоков. Аварийните екипи работят за възстановяване на авариите.
По информация на диспечерските управления на електроразпределителните дружества към момента без ел. захранване са следните населени места:
Без електрозахранване остават селища в следните области и общини:
В София област – в общините Правец, Етрополе, Елин Пелин, Горна Малина, Самоков – 2 240 абонати са без захранване.
В област Монтана и Враца – в общините Роман, Вършец и др. има общо 3 801 абонати без ел.захранване.
В област Ловеч – общините Тетевен, Угърчин, Ябланица, Априлци, Троян – 12 025 абонати са без ел. захранване.
Без електрозахранване 71 села в общините:
Габрово – общини Севлиево и Трявна
Велико Търново – общини Елена и Златарица
Нарушено е нормалното ел. захранване в следните населени места :
Област Пловдив – 1 населено место.
Област Пазарджик – 2 населени места.
Област Смолян – 30 населени места.
Област Стара Загора – 2 населени места.
Критична остава обстановката по осигуряване на ел. захранването в следните населени места – общините Чепеларе, Лъки, Смолян (Широка лъка, Стойките и с. Мугла), поради силно заснежените пътища и падналите дървета от силните ветрове в района на тези общини, за които ще бъде въведен ограничителен режим за снабдяване с електроенергия. За отстраняването на възникналите аварии работят общо 62 екипа на дружеството.
Състояние на наблюдавани водни басейни:
По данни на НЕК оперативните водни баланси на язовирите Ивайловград и Студен кладенец към 11.00 часа са в нормални граници. Регистриран е спад на ниво кота спрямо 09:00 часа на 09.01.2012 г., съответно – 2,5 см. за яз. Ивайловград и – 1,5 см за яз. Студен кладенец. Отчита се спад в нивата на посочените язовири.
В област Кърджали на два километра след с. Ненково в посока язовир „Боровица” е затлачен водосток и има опасност за бъде прекъснат главният водопровод за Кърджали. Комисия от община Кърджали ще провери обекта на място.
Водните количества на наблюдаваните реки във водосборите на р. Вит, р. Янтра р. Камчия, р. Провадийска, р. Факийска, р. Ропотамо, р. Марица и р. Арда са високи. През следващото денонощие обаче не се очаква ново покачване на водните нива на тези реки.
От резултатите на хидравличния модел за р. Тунджа, в долното течение след гр. Ямбол, се очаква придвижването на високата вълна да достигне до гр. Елхово към 9 – 10 януари.

В 35 училища е прекъснат учебният процес днес, поради влошена пътна обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието, младежта и науката. В Област Враца е прекъснат учебният процес в 3 училища, в област Ловеч – 16 училища; в област София – 6 училища; в област Смолян – 10 училища.

Извиняваме се на българските граждани за недобрата координация, която имаше от дружеството „Автомагистрали” ЕАД, което създаде проблем на магистрала „Хемус”, това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след извънредно заседание в МВР, цитиран вчера на уебсайта на министерството.
От снощи със заповед на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова са освободени двамата в Борда на директорите в дружеството – изпълнителният директор и председателят на Управителния съвет. „Това по никакъв начин не ни създава по-добри условия в това, което беше създадено”, каза Цветанов.
Той благодари на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров за координацията с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване” главен комисар Николай Николов.

3 comments for “България се измъква от преспите