България се измъква от преспите

Обилен снеговалеж и над 50-сантиметрова снежна покривка има в Етрополе.Движението по улиците е силно затруднено. Има опити за почистване на натрупания сняг, но повечето улици са затрупани и трудно проходими. Няма движение и по пътя за Правец. На места има счупени клони на дърветата по тротоарите. Затруднено е снабдяването на магазините с хляб. Продължава да вали обилен сняг и, ако до вечерта не престане, се очертава да натрупа близо метър снежна покривка. Фото: Община Ботевград

Три жертви са открити в Смолянска област за 24 часа

Бедственото положение продължава в някои области

9 януари 2012г. Към 13.00 часа б.вр. основните републикански пътища са вече проходими при зимни условия. Обстановката на територията на страната се нормализира. На отделни места продължават действията за оказване на помощ на населението, почистването на пътищата и възстановяване на инфраструктурата.

През следващото денонощие над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна, като през нощта на отделни места, главно в западната половина от страната, а утре преди обяд в планинските райони – ще превали слаб сняг, според прогнозата за времето на НИМХ към БАН. Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има над западната част от Дунавската равнина и на места над Горнотракийската низина. Ще духа слаб северозападен вятър, в източните райони – до умерен, от север. Минимални температури – предимно между минус 4 и 1°, в София – около минус 3°. На отделни места, където ще се изясни още в ранните сутрешни часове и по-ниски – до минус 6, минус 7°. Максимални температури – между 0 и 5°, в София – около 0°.

Възстановено е електрозахранването в голяма част от населените места на община Чепеларе. Възстановено е и електрозахранването на град Роман, като все още без ток са няколко села около града. Остава бедствено положението в община Чепеларе, като е удължено с три дни. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Курортен комплекс Пампорово продължава да е без водоподаване. От 00.00 часа до 10.00 часа днес екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) са действали за отстраняване на паднало дърво, изтегляне на закъсал автобус и оказване съдействие на ЕVN за възстановяване на електрозахранването.
Обявено е бедствено положение в община Тетевен. Трети ден без ток са кв. „Полатен”, махала Брязово, махала Горньово, селата Черни вид, Дивчово, Васильово, Рибарица, Бабинци, Глобово, Кирчево, Галата, Градешница.
Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, заснежени, по високите и усойни места заледени, обработени и опесъчени.
Област Ловеч
На територията на с. Деветаки, има авария с пламъчното горене на газов сондаж. Създадена организация за отстраняването й с екип на РСПБЗН-Ловеч и аварийна група от експлоатиращото предприятие в Плевен.
В община Угърчин е непроходим пътят за село Славщица. Без ток и заради това и вода са следните населени места: Угърчин, с. Каленик, с. Катонец, с. Драгана, с. Орляне, Славщица, където помпите на ток не работят.
В община Троян се извършват действия за разчистване на пътищата: с. Борима – с. Старо – с Проходите. Пътят Шипка-Рибарица е затворен. Без ток са селата: Борима, Дебнево, Орешак, Черни Осъм, Голяма желязна, Старо село и Патрешко. Без телефон: Дебнево, Старо село, Голяма Желязна и гр.Априлци.
Между селата Кирчево, Галата и Градешница се почиства пътя в посока хижа „Елпром”. Екипи от ГДПБЗН са в помощ на почистващата техника. В района на Ябланица има нарушено водоподаване.
В област София по данни на ВиК без вода са Правец и околните села, с.Вакарел-община Ихтиман и с. Габра – община Елин Пелин. Причината е спиране на електрозахранването на помпените станции.
С тежка верижна техника е пробит пътят до с. Голак, община Костенец и блокираните в селото 25 души в момента се извеждат оттам.
Пътищата в община Етрополе са непроходими и спасителни екипи от състава на ГДПБЗН с верижна техника са изтеглили ТИР и автобус с пътници в местността „Правешки връх”.
В с. Лопян, община Етрополе, екипи на ГДПБЗН с високопроходима техника провеждат операцията за извеждане на гражданин, нуждаещ се от хемодиализа за МБАЛ –Етрополе. Обилен снеговалеж и над 50-сантиметрова снежна покривка има в Етрополе. Движението по улиците е силно затруднено. Има опити за почистване на натрупания сняг, но повечето улици са затрупани и трудно проходими. Няма движение и по пътя за Правец. На места има счупени клони на дърветата по тротоарите. Затруднено е снабдяването на магазините с хляб. Продължава да вали обилен сняг и, ако до вечерта не престане, се очертава да натрупа близо метър снежна покривка.

В област Кърджали е въведено ограничение за движение на товарни автомобили по мост на входа на с. Висока поляна, община Кърджали. Основите на моста са подкопани вследствие на проливните дъждове.
В област Смолян е затворен пътят към местността “Хайдушки поляни”, община Смолян над с. Момчиловци. В хижа “Родина” в местността “Хайдушки поляни” има 16 души, няма ел. захранване. Работи се за почистването на пътя и осигуряване достъп до хижата. Три жертви са открити в Смолянска област за 24 часа. Само един обаче е вследствие на минусовите температури. На среща днес в областна администрация, на която се обсъди зимната обстановка в Смолянска област, директорът на ОД на МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев обясни, че само един от трите смъртни случаи е вследствие на измръзване. Комисарят обяснил пред българските медии, че мъжът от село Мугла е живеел сам, ходил е на гости и тръгнал да се връща от едната махала към другата в селото.
В област Пазарджик в 15.00 часа б.вр. вчера е получен сигнал от местността „Атолука” на 4 км от с. Равногор, община Брацигово, за блокирани девет души. Установено е, че имат храна, вода и отопление. Направена е връзка със зам.-кмета на община Брацигово. Към момента е създадена организация и е изпратена верижна снегопочистваща техника за почистване на заснежения участък.
В област Пловдив се провежда операция за освобождаване на блокирани от снежни преспи 7 души, които са над село Яворово в местността Руен, община Асеновград.
Състояние на пътищата от републиканската пътна мрежа
Състояние на проходите:
„Златишки проход” – път ІІ-37 Етрополе-Златица е затворен за МПС.
„Твърдишки проход” – път ІІІ-662 Твърдица-Елена затворен за МПС.
,,Върбишки проход” – затворен за МПС.
„Дюлински проход” – път ІІІ-906 – забранено движение за товарни МПС. Обходни маршрути: път І-9 Варна – Обзор – Слънчев бряг или Ришки проход.
проход „Айтоски” – път ІІІ-208 Провадия-Айтос – забранено за на МПС над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере.
проход „Шипка” – път І-5 /Е-85/- забранено за МПС над 10 т. – срок до 31 март 2012 г.
проход „Вратник” – затворен за МПС /път ІІІ-53 Сливен-Елена/.
проход „Петрохан” – всички МПС да са с вериги, забранено за товарни МПС над 10 т. и МПС с ремаркета и полуремаркета.
проход „Троянски” – затворен за всички МПС.
през проходите „Превала”, „Пампорово” и „Рожен” – всички МПС да са с вериги, товарните – без ремаркета и полуремаркета.
проход „Попови ливади”- всички товарни МПС с вериги и без ремаркета и полуремаркета.
Затворени пътища (участъци):
Ловеч: път Шипково-Рибарица затворен за МПС поради снегонавяване;
път Угърчин-Ловеч и път ІІІ-3008 Беленци-Орешене затворени за почистване на паднали дървета.
Пловдив: път Храбрино-Лилково затворен за МПС поради паднали дървета.
Сливен: път ІІ-53 с. Бяла и с. Стара река-преляла река. Обходен маршрут: Стара река-Кипилово-Котел-Петолъчката.
Смолян: път ІІІ-861 от разклона на Рожен до Обсерваторията при Лъки е затворен за МПС. Обходен маршрут: Лъки-Чепеларе-Рожен-Момчиловци.
Стара Загора: път 5005 Шипка-Бузлуджа, затворен за МПС поради снегонавявания.
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Варна: път-I-9 Близнаци-Старо Оряхово на моста на р. Камчия едното платно е затворено за почистване.
Добрич: път Силистра – Русе – преминава се през селата Алеково и Алфатар, има снегонавяване.
Ловеч: ІІІ-402 Борима-Старо село е затворен за товарни МПС за почистване; на път ІІІ-3008 Беленци-Орешене има паднали дървета.
Пазарджик: път ІІ-37 Батак-Доспат е затворен за товарни автомобили, останалите МПС да са с вериги; път Велинград-Югово-Аврамово, път Велинград-Сърница-Цигов Чарк, път Ракитово-Цигов Чарк, път Велинград-Югово – товарните МПС да са с вериги, без ремаркета и полуремаркета.
Перник: път І-6 граница Перник до КПП-Гюешево всички товарни МПС да са с вериги.
Смолян: път ІІІ-843 Доспат-Сърница; път ІІІ-866 Девин-Михалково – всички МПС да са с вериги, товарните МПС – без ремаркета и полуремаркета.
София: път І-1 Ботевград-Витиня-Чурек – затворен за товарни МПС за почистване. В района на Самоков всички МПС да се движат с вериги.
Състояние на електрозахранването:
Аварирал е и електропроводът Ястребец-Самоков. Аварийните екипи работят за възстановяване на авариите.
По информация на диспечерските управления на електроразпределителните дружества към момента без ел. захранване са следните населени места:
Без електрозахранване остават селища в следните области и общини:
В София област – в общините Правец, Етрополе, Елин Пелин, Горна Малина, Самоков – 2 240 абонати са без захранване.
В област Монтана и Враца – в общините Роман, Вършец и др. има общо 3 801 абонати без ел.захранване.
В област Ловеч – общините Тетевен, Угърчин, Ябланица, Априлци, Троян – 12 025 абонати са без ел. захранване.
Без електрозахранване 71 села в общините:
Габрово – общини Севлиево и Трявна
Велико Търново – общини Елена и Златарица
Нарушено е нормалното ел. захранване в следните населени места :
Област Пловдив – 1 населено место.
Област Пазарджик – 2 населени места.
Област Смолян – 30 населени места.
Област Стара Загора – 2 населени места.
Критична остава обстановката по осигуряване на ел. захранването в следните населени места – общините Чепеларе, Лъки, Смолян (Широка лъка, Стойките и с. Мугла), поради силно заснежените пътища и падналите дървета от силните ветрове в района на тези общини, за които ще бъде въведен ограничителен режим за снабдяване с електроенергия. За отстраняването на възникналите аварии работят общо 62 екипа на дружеството.
Състояние на наблюдавани водни басейни:
По данни на НЕК оперативните водни баланси на язовирите Ивайловград и Студен кладенец към 11.00 часа са в нормални граници. Регистриран е спад на ниво кота спрямо 09:00 часа на 09.01.2012 г., съответно – 2,5 см. за яз. Ивайловград и – 1,5 см за яз. Студен кладенец. Отчита се спад в нивата на посочените язовири.
В област Кърджали на два километра след с. Ненково в посока язовир „Боровица” е затлачен водосток и има опасност за бъде прекъснат главният водопровод за Кърджали. Комисия от община Кърджали ще провери обекта на място.
Водните количества на наблюдаваните реки във водосборите на р. Вит, р. Янтра р. Камчия, р. Провадийска, р. Факийска, р. Ропотамо, р. Марица и р. Арда са високи. През следващото денонощие обаче не се очаква ново покачване на водните нива на тези реки.
От резултатите на хидравличния модел за р. Тунджа, в долното течение след гр. Ямбол, се очаква придвижването на високата вълна да достигне до гр. Елхово към 9 – 10 януари.

В 35 училища е прекъснат учебният процес днес, поради влошена пътна обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието, младежта и науката. В Област Враца е прекъснат учебният процес в 3 училища, в област Ловеч – 16 училища; в област София – 6 училища; в област Смолян – 10 училища.

Извиняваме се на българските граждани за недобрата координация, която имаше от дружеството „Автомагистрали” ЕАД, което създаде проблем на магистрала „Хемус”, това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след извънредно заседание в МВР, цитиран вчера на уебсайта на министерството.
От снощи със заповед на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова са освободени двамата в Борда на директорите в дружеството – изпълнителният директор и председателят на Управителния съвет. „Това по никакъв начин не ни създава по-добри условия в това, което беше създадено”, каза Цветанов.
Той благодари на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров за координацията с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване” главен комисар Николай Николов.

3 comments for “България се измъква от преспите

 1. 01/10/2012 at 07:06

  ОБСТАНОВКАТА И ВРЕМЕТО

  Заради влошената пътна обстановка днес не се е учило в 36 училища от три области в страната
  Обявеното бедствено положение в община Смолян, Роман и Тетевен остава

  София, 10 януари 2012 Заради влошената пътна обстановка днес е прекъснат учебният процес в 36 училища от три области в страната, съобщи BTA.
  Днес не е имало учебни занятия в 21 училища в област Ловеч, в девет училища в Софийска област и в шест училища в област Смолян.
  Не се е учило днес и в едно училище в област Кърджали заради непредвиден ремонт на отоплителната му инсталация.
  Обявеното бедствено положение в община Смолян остава в сила и
  днес, съобщи кметът на града Николай Мелемов. Основният проблем
  в общината е прекъснатото електроснабдяване на села и махали.
  Общо 12 селища в общината все още са без ток, включително
  Стойките, Широка лъка, Гела, Сивино. Изолирани в хижа в
  планината са 16 души в местността “Хайдушки поляни”.
  От ЕВН обясняват, че множеството аварии на електропроводи в
  региона се дължат на падащи върху жиците дървета. Екипи на
  електроразпределителното дружество продължават работа по
  възстановяване на електричеството в засегнатите селища. От ЕВН
  късно потърсиха помощ при създалата се тежка ситуация, коментира
  Николай Мелемов. Според него проблемът с падащите дървета е
  свързан с неразчистени просеки около електропроводите, което
  също е задължение на дружеството.
  Оказалите се в снежна блокада туристи в хижа в района на
  “Хайдушки поляни” имат достатъчно хранителни запаси, но вече
  пореден ден са без път и с прекъснато електричество, уточняват
  от общината. Очаква се днес пътят до хижата да бъде разчистен.
  Пампорово вече е с нормално водоснабдяване, след като бе
  възстановено електричеството на помпената станция в Мугла. В
  дните на безводие, туроператори възнамеряваха да преместят
  туристите в друг курорт, уточняват от общината. Отделни
  хотелиери в Папорово възнамеряват да заведат съдебни искове
  срещу ЕВН заради ситуацията през последните дни според
  информация от общинската управа.

  Продължава обявеното вчера бедствено положение в община
  Тетевен. Училищата и детските градини са затворени и днес, има
  затруднения с телефонните връзки. Шест аварийни групи работят по
  възстановяването на електричеството в населените места на
  общината, съобщи инж. Георги Дуцолов от ЧЕЗ – Разпределение,
  район Плевен.
  По думите му след като късно снощи бил отворен пътят към
  Черни Вит, Васильово и Дивчовото, електрозахранването се
  възстановява и там. До довечера ще бъдат в режим на работа
  всички трафопостове в населените места, но без ток ще останат
  отделни абонати, където има скъсани електропроводи от падналите
  дървета и клони.
  Снощи около 23.00 часа е възстановено електрозахранването във
  всички квартали на Априлци, днес екипите работят в две от
  махалите над село Черни Осъм. Наполовина е възстановено и
  електрозахранването в село Лесидрен, община Угърчин, ток имат
  вече и в село Славщица.
  Кметът на община Тетевен Милен Милев заяви, че до всички
  населени места е възможно доставянето на хляб и хранителни
  продукти с различни превозни средства, единствено до село
  Бабинци те се доставят с коне, тъй като пътят все още не е
  отворен за превозни средства. По думите на Милев най-вероятно
  учениците няма да учат и утре, тъй като предвижването на
  училищните автобуси засега е затруднено.

  Все още без ток са 1500 клиенти в 23 малки населени места
  и махали в Габровския и в 9 селища в Еленския Балкан, съобщава
  Е.ОН- България. В тези райони има над 20 пречупени стълба ниско
  напрежение и 3 стълба средно напрежение, както и многобройни
  локални аварии.
  Екипите на дружеството продължават да работят по
  отстраняване на повредите по електроразпределителната мрежа в
  областите Габрово и Велико Търново.
  74 екипа работят за отстраняване на щетите по мрежата,
  поставят се временни дървени стълбове, възстановяват се скъсани
  проводници. Затрудненията, предизвикани от обилния снеговалеж на 7
  януари, постепенно се преодоляват. В събота от 133 населени
  места в Габровско повече от 100 останаха без ток, а в десетки от
  тях нямаше и вода заради прекъснатото електрозахранване към
  помпените станции.
  Само в три села в община Роман от цялата област Враца все още
  не е възстановено електрозахранването, съобщи дежурният в
  Областна дирекция /ОД/ на МВР.
  Обявеното бедствено положение в община Роман остава в сила,
  посочи секретарят на общината Севдалина Джамбазка. В селата
  Стояновци, Курново и Средни рът все още не възстановено
  електроснабдянето по мрежата за високо напрежение, уточни тя.
  Аварийните екипи продължават да работят по отстраняването на
  повреди по локалните мрежи за ниско напрежение заради паднали
  стълбове в останалите населени места в общината и където има
  прекъсвания на електрозахранването и водоснадяването за къщи и
  обществени сгради.

  ВРЕМЕТО
  През нощта ще има разкъсана облачност. Ще остане
  ветровито. Минимални температури между минус 6 и минус 1
  градуса, в София около минус 6 градуса.
  Утре ще има променлива облачност, над Западна България
  често до слънчево. На отделни места ще превали слаб сняг. Ще
  духа слаб и умерен северен, в западната част от Дунавската
  равнина – западен, вятър. Максимални температури между 1- 6
  градуса, в София около 0 градуса.
  Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за
  месеца и още малко ще се повиши.
  Над планините ще има променлива облачност. На места ще
  прехвърчи сняг. Ще духа умерен и силен север-североизточен
  вятър. Максимална температура на 1200 м около минус 3 градуса,
  на 2000 м около минус 8 градуса.
  Над Черноморието ще има променлива облачност. Ще духа
  умерен северен вятър. Максимални температури 3-5 градуса.
  Температурата на морската вода 7-8 градуса. Вълнението на
  морето ще бъде 2-3 бала.

 2. 01/10/2012 at 08:11

  Пътищата
  са проходими
  при зимни условия

  София, 10 януари 2012
  Републиканските пътища са проходими при зимни условия към 18:00 часа б.вр, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”, цитирани и от БТА. Пътните настилки са мокри, сухи, заснежени, по високите и усойни места заледени,обработени и опесъчени.
  Температурите са в интервал от -8 до плюс 12 градуса. Слаб вятър духа в областите Варна, Видин, Шумен и Бургас.

 3. 01/10/2012 at 08:13

  Продължава бедствено положението
  в общините Етрополе, Правец,
  Ботевград и Своге
  Очаква се до края на утрешния ден навсякъде да бъде
  възстановено
  електрозахранването и бедственото положение на територията на
  Софийска област да бъде отменено.

  София, 10 януари 2012
  Продължава да е в сила бедствено положението в общините
  Етрополе, Правец, Ботевград и Своге, съобщиха от областната
  администрация на Софийска област.
  В община Етрополе е възстановено електрозахранването във
  всички
  населени места, като само отделни къщи в селата Горна и Долна
  Ямна и в Рибарица нямат електрозахранване. Според цитираната
  информация от ЧЕЗ до края на утрешния ден и тези аварии ще бъдат
  отстранени. От утре ще се движи и обществения транспорт до
  всички селища в общината и ще се възстановят училищните занятия.
  В община Ботевград обстановката се нормализира, като само
  отделни сгради в кв. “Зелин” са без ток.
  В община Правец продължава работата по осигуряване
  проходимостта на пътищата за селата Разлив, Калугерово и
  махалата Рударец. Създадена е организация за снабдяване на
  живеещите там със стоки от първа необходимост.
  В община Своге все още частично е затворен пътят до с.
  Буковец. Продължава работата по разчистването му от натрупания
  сняг.
  Очаква се до края на утрешния ден навсякъде да бъде
  възстановено
  електрозахранването и бедственото положение на територията на
  Софийска област да бъде отменено.