Противоракетният щит на САЩ ще покрие цяла Европа, включително и България

На снимката: Самият президент на САЩ Джордж Буш отвари чадър преди на среща двете големи семейства в световната политика и влияние - Путин и Буш.През септември 2009 американският президент Барак Обама отмени проекта за противоракетен щит, който бе започнат от неговия предшественик Джордж Буш и би довел до разполагането на мощен радар в Чехия и 10 балистични ракети-прехващачи с дълъг обсег в Полша до 2013. Планът разгневи Русия, която го окачестви като заплаха за сигурността на прага си, въпреки че Вашингтон настояваше, че целта е да се предотврати потенциална заплаха от ракети с голям обсег от Иран. ФОТО: Сейноутокрак

Във Вашингтон се уточнява къде ще бъдат разположени радарните установки

В края на юни България вече обяви, че е готова да започне преговори за разполагането на елементи от Противоракетната отбрана на своя територия, ако Турция откаже

12 юли 2011г. Американският противоракетен щит ще обхване цялата територия на Европа, включително всички части на България. Уверения за това даде заместник-държавният секретар по контрола върху въоръженията и международната сигурност на САЩ Елън Таушър на среща във Вашингтон с група депутати от Европейския парламент, на която присъства и българският евродепутат от БСП Ивайло Калфин. Това съобщиха от БТА.

В края на юни България вече обяви, че е готова да започне преговори за разполагането на елементи от Противоракетната отбрана на своя територия, ако Турция откаже.

Заместничката на Хилари Клинтън потвърди, че новата концепция на САЩ предвижда покриване на цялата територия на Европа, включително частите от българската територия, които не попадаха под защитата му в по-ранния й вариант. Таушър съобщи, че разговорите на Вашингтон с партньорите им в Източна Европа са в напреднал етап и в момента се уточнява къде ще бъдат разположени радарните установки.

Реформата в НАТО и разоръжаването също бяха дискутирани на разговора със заместник държавния секретар на САЩ Елън Таушър.

Ходът на събитията в Северна Африка повтаря случилото се в Източна Европа преди повече от 20 години. Всичко тръгна от стремежа на хората за повече свобода и ще завърши с установяване на демократични правителства в тези държави, предава БТА. Това прогнозира бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл пред евродепутатите.

Евродепутатите размениха мнения с Колин Пауъл за реформата в НАТО, както и за приоритетите в отношенията между ЕС и САЩ. Бившият председател на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили обоснова възгледа на правителството на САЩ, изразен неотдавна от бившия министър на отбраната Робърт Гейтс, че Европа трябва да играе по-активна роля в операциите на НАТО, за да се гарантира нейната стабилност и в бъдеще.

Евродепутатите са във Вашингтон за годишното заседание на Трансатлантическата политическа мрежа. Първата сесия от трансатлантическата седмица, в която се сверяват часовниците между законодателите на САЩ и ЕС, започва утре. Днес пратениците на Европейския парламент ще имат срещи в Световната банка и в Международния валутен фонд.

ПРИПОМНЯМЕ:

Външно министерство каза „твърдо ДА“ за противоракетен чадър в България

УП: „Монтират основен елемент на ракетният щит в България!“

US-посолство: Съвместни военни бази ще има!