България – мост между Турция и Израел

ЕВРАЗИЯ е едно от местата където са съсредоточени най-много интереси. Както от запад, така и от изток, и най-вече на САЩ и Русия. Евразия е общата земна повърхност на континентите Европа и Азия. Като едно цяло Евразия се явява най-големият по площ континент на Земята. Спорно е къде точно минава Югоизточната граница на Европа с Азия, тъй като досега е приемана за такава граница линията свързваща най-североизточен залив на Черно море с най-северната точка на Каспийско, но през последните години задуралски държави като Армения, Грузия, Азербайджан и също така Турция усилено лансират идеята за свое бъдещо участие в Европейско политическо семейство, което евентуално би повлияло за промяна на този възглед.

АНАЛИЗ И ОБМЯНА НА НАЛУДНИЧАВИ МИСЛИ

8 юли 2011г. Някак си тъхомълком в медийното пространство се промъкват три съобщения днес, за сьбития, в България и САЩ, които са “случайни”, или иначе казано се случват защото просто трябвало да се случат, и то в определена последователност и в определено време.

Незнайно защо не се казва и дума за това, че България в момента е сложена някьде там, където трудно застава някой!

Интересно защо в публичното пространство, в нашето най-вече, се съобщава за разни официални срещи и изявления на представители на Турция, Израел, САЩ и България, но не се казва и дума дали пък връзката не е конфликтът Турция-Израел. Така, както написа само преди дни на 4 юли 2011г. “Дю Монд” – “Краят на една епоха – Израел-Турция”*** (виж целият текст по-долу), и за президента на Турция: “Той води деликатна и сложна политика, иска страната му да е член на НАТО, да остане кандидат за Европа, да се наложи като влиятелна сила в Близкия изток, а наред с това да е близка с Иран и арабския свят, без да скъсва връзките си с Израел – богат и взривоопасен коктейл.”

ПРИПОМНЯМЕ “Още повече” от 7 юли 2011г. Ако Израел не вземе мерки, за да фаталното нападение на “флотилия от свобода”, които се завтече в ивицата Газа, Турция може да прекъсне двустранните отношения, застрашени Турция президент Абдуллах Гюл в интервю за френския вестник Le Monde. Тогава той бе малко смекчи тона на изявленията си и каза, че Израел трябва да се извини и да компенсира загубата. Освен това израелските власти трябва да проведе щателно разследване на морските операции на израелската армия и вдигне блокадата на палестинския анклав крайбрежните, заяви Гюл. Според него, но в този случай, Турция ще бъде в състояние да “прости и да забрави” за инцидента. Запитан дали Турция ще може да скъса отношенията с Израел, ако той не направи нищо, Гюл отговори: “Всичко е възможно.”

Народът казва “съдба”, други по университетите “разпределение на пространство и хора”, трети по Парламентите споделят “политика и държавни интереси”,  по строежите викат “а бе я се разкарай – нема нищо случайно”!

Кой крив кой прав – няма значение. Ние не сме политически анализатори, нито сме платени цветни израстъци на некоя партия. Къде две – в САЩ, къде 152 – в България!

Нека си напишем какво се случва, пък всяко тука същество, което може да чете на български език, и да мисли не само “на български” да си прави изводите.

Факт-основа: Разногласия между Турция и Израел.

И двете големи имена в политиката и влияние по света, не намират елементарното малко решение с преговори между тех самите и се налага включването на дребни проводници.

Както казваше Бай Тошо “Тая година завод за полу-проводници – догодина за цели проводници!” Много бил прав наш Янко, както му викаха в партизанския отряд! Сигурно е искал човекът да ни каже ” все едно е на кого си проводник, важното е да си цел проводник!”

Значи всичко опира до проводимостта!

Малко ми звучи комунистическо-инженерно, но пък от друга страна инженерството и математиката са точни науки и не можеш да ги дундуркаш в детски колички. Сигурно съм остарял, и затова нема да се връщам чак в детството си, както и нема да сметам и да се люшкам, а ще погледна календара и глобуса.

7 юли 2011г. Министър-председателят на България Бойко Борисов се срещна в София с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху

11-12 юли 2011г. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще направи официално посещение в България

15-16 юли 2011г. Държавният секратар на САЩ Хилъри Клинтън ще посети Турция

ВСИЧКИ ИМАТ ИНТЕРЕС

Турция да стане по-силен фактор и да влезе в ЕС, като получи подкрепата на САЩ и България.

САЩ да запазят стратегическите си партньори Израел и Турция и да покажат влияние.

Израел да запази позиции в района – последните две да разубедят първата от подкрепата й за Иран.

България да застане на една позиция, която ще й донесе доверие и влияние, макар и доста рискова, и да се опита да докара и още инвестиции от спорещите – нещо като “Двама се карат – трети печели”, но с “рефер” – САЩ. Ако успеят нашите политици и дипломати най-накрая да договорят и възстановяване на собствеността на над 80 имота, принадлежащи на Българската екзархия, както и за предоставяне на компенсации за още 120 църковни имота, национализирани от турските държавни и местни власти в годините след 1913 г.- берекет!

И ето хоп – избрана е България – независима в НАТО и ЕС, малка на картата, бедна с най-ниска заплата в ЕС и удобна с географската си близост и с двете спорещи висши силици. О-о-опс и граница на християнската добра Стара Европа с кой – мюсюлманите! А, щях да забравя – Блъъгария религиозно независима и приемсвена държава, която приема и двете отричащи се една друга религии – юдаизма и мюсюлманството. Но, ще забравя, че и двете религии отричат по някакьв начин, взаимно дори, православните християни – нали всичко е мир и пари в наше време – така че кой ти гледа кръста, полумесеца или свещника. Баба казваше: “Важно е сине да има мир и да нема война!” Нека е мир! Нека е мирно и селото, и града!

ГЛЕЙ СА К’ВО СТАА БРЕ БРАТ

Израелският Премиер официално гостува, турският президент също на България. Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън призовава от Вашингтон и двете сили да се разберат и тръгва за Турция. Малко налудничаво звучи, ама де така да е.

“…Че има мир,” ще рече баба ми.

“А дано,” ще речем ние.

“А дано, не само мир, но и Българските политици да изиграят некаква роля в светоното пространство! Да направят някаква сделка, от която да спечели и бедната ни държавица! Доста добре замислена позиция – дано се окажем на “верното място и по верното време”! Особено, когато великите сили им дават този шанс!

ЕВАЛА БОЙКО – А СЕГА ДА ВИДИМ КАКВО “ПОРОДАДЕ” И КАКВО “КУПИ” ЗА БЪЛГАРИЯ! ГОЛЕМИЯТ УСПЕХ, ЧЕ СМЕ В СВЕТОВНАТА ПОЛИТИЧЕСКА “СХЕМА” ДАЛИ ЩЕ БЪДЕ УСПЕХ И ВЪВ ФИНАНСОВАТА! ЧЕ СМЕ ФАКТОР В МОМЕНТА Е О’К – НО КАКВО СПЕЧЕЛИХМЕ И КАКВО ЩЕ СПЕЧЕЛИМ – ТОВА Е ПО-ИНТЕРЕСНОТО! ЧЕ ОТ ТЕЗИ ВЕЛИКИ СИЛНИ НАЦИИ ПАРИЧКИ ТРУДНО СЕ ИЗКАРВАТ! ЩЕ РАЗБЕРЕМ ДО КРАЯ НА ДРУГАТА СЕДМИЦА – СТУДЕНА ВОДА ЛИ ЩЕ ПИЕМ, ИЛИ ТОПЪЛ ЧАЙ!

ТЕОРИЯ НА СЛУЧАЙНОСТИТЕ И ВЕРОЯТНОСТИТЕ – БАВНА РАЗХОДКА ВЪВ ВРЕМЕТО И СЪБИТИЯТА …

Израел и България си имат по едно БиБи и работят заедно, каза българският премиер Бойко Борисов и обобщи резултатите от посещението на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който в родината си е наричан от всички галено Биби. Пак същото съкращение се получава от първите букви на имената на Борисов. Първата ни среща с Борисов през 2004г. бе внезапна химия, каза Нетаняху. ФОТО: Министески съвет

7 юли 2011г. Министър-председателят на България Бойко Борисов се срещна в София с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху, съобщиха от Прес-службата на Министерски съвет. На пресконференция след разговорите Нетаняху заяви: „Не съм сигурен дали израелската бизнес общност все още е открила България и това е моята лична мисия – да ги запозная с възможностите, които България предлага, които са съществени”. По думите на Нетаняху България е порта към европейските пазари и предоставя възможности за взаимна полза и на израелския бизнес, и на българското общество и икономика. Той изрази признателността на израелския народ за хилядите спасени евреи: „Това е нещо, което ние помним, ценим и смятаме, че светът трябва да знае този подвиг”.

Попитан защо това е първото посещение на израелски правителствен ръководител у нас от близо 20 години, гостът каза, че това е пропуск, който в момента поправя. Той отбеляза, че резолюцията на ООН по палестинския въпрос не е единствената причина до бъде в България, но е една от обсъдените теми на срещата.

На въпрос на израелски журналист дали България ще гласува през септември в ООН за независима палестинска държава, Борисов отговори: “Ще видите как ще гласуваме. Има време дотогава. Ние винаги сме били за мирни преговори, за разбирателство. Нашето категорично мнение е да се върнат всички на масата на преговорите”.

Искаме да увеличим инвестициите в България, заяви премиерът на Израел Бенямин Нетaняху. Борисов и Нетаняху подписаха съвместна декларация, а министри от двата кабинета сложиха парафи на споразумения за сътрудничество и взаимна защита на инвестициите. В бъдеще ще си сътрудничим и във военната индустрия. Двете страни ще работят и за доставка на газ от Израел, където скоро беше открито голямо находище. Обсъдено е и създаването на хранителна банка към ООН с наши продукти. България ще използва технологии на Израел за напояване на земеделските земи и водния сектор. България е европейски шампион по пилеене на вода, а Израел е световен шампион по усвояване на вода, обясни Борисов.

11-12 юли 2011г. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще направи официално посещение в България на 11 и 12 юли по покана на президента Георги Първанов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В програмата на посещението са предвидени среща “на четири очи” на държавните глави и пленарни разговори на официалните делегации. Президентът Абдуллах Гюл ще има срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов. Посещението на 11 и 12 юли ще бъде първата визита на Гюл в България след избирането му за президент през 2007 г. Той ще бъде придружен от голяма група турски бизнесмени. По време на посещението в София се предвижда да се обсъдят възможностите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество, както и реализацията на съвместни проекти в различни сфери. Представители на гражданските сдружения на българските изселници в Турция също ще бъдат включени в делегацията на най-високо ниво. Във втория ден от програмата е предвидено гостуване и в Шуменска област. Турският президент ще открие паметник на коджа Юсуф в град Хитрино. Юсуф е легендарно име сред българските турци, народен борец, който е живял през 19-ти век.

Част от улиците на София ще бъдат затворени или с ограничена пропускателна способност заради двудневна визита на турския президент Абдуллах Гюл в България. Сред тях личат имената на райони около основни артерии като бул. “Цар Освободител”, бул. “Васил Левски”,ул. “Оборище”, ул. “Г. С. Раковски”, площада пред музей Боянска църква, “Св. София” и бул. “Кн. Александър Дондуков”.

15-16 юли 2011г. Държавният секратар на САЩ Хилъри Клинтън ще посети Турция На 8 юли 2011г. г-жа Виктория Нолън, официалната говорителка на Хилъри Клинтън, не пожела да даде категоричен отговор на журналистически въпроси във Вашингтон, дали посещението на Хилъри в Турция на 15 и 16 юли има връзка с конфликта между двата добри политически и военни партньори на САЩ, е видно от прес-съобщението разпространено от Държавния департамент.

***

Израел и Турция – краят на една епоха

Автор: Ален Франшон от в. “Монд”, Превод и публикация БТА

Случилото се тази седмица край Газа потвърждава, че в Близкия изток е настъпил прелом – дошъл е краят на привилегированите отношения между Израел и Турция. Това е ключов момент, който бележи края на започналия преди няколко години процес на дистанциране на Анкара от стария й съюзник и сближаване с арабския свят.

За да се превърне в регионална политическа и икономическа сила, Турция се освобождава от традиционната си дипломация. Тя вече не е само онзи сдържан член на НАТО, страна, близка на САЩ, кандидат за членство в Европейския съюз, подписала стратегическо споразумение с еврейската държава. Тя се стреми към по-комплексен дипломатически облик – на една от бързоразвиващите се икономики, които като Бразилия, Индонезия или Южна Африка, са на път да променят международните отношения, основаващи се на борбата за надмощие.

Арабското обществено мнение смята, че Турция излиза укрепнала от драмата на 31 май с щурма на израелските командоси срещу хуманитарната флотилия, която искаше да наруши наложената на Газа блокада. Телата на деветимата убити активисти, както и ранените при акцията вече пристигнаха в Истанбул.

Инициативата за операцията “Освободете Газа” е на турската неправителствена организация “Фондация за човешки права и свободи и хуманитарна помощ” (IHH), която не крие, че целта й е била колкото хуманитарна – да достави помощи на милион и половина палестинци в Газа, толкова и политическа – да отбележи точка срещу Израел. По-важно е, че тази организация не би могла да пристъпи към действие без мълчаливото одобрение на турското правителство.

Анкара отзова посланика си в Израел. Турция заговори за възможно скъсване на дипломатическите отношения. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който ръководи ислямистко-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР), обвини израелците – без да обръща особено внимание на фактите – в “хладнокръвно избиване на невинни хора”.

Между държавите никога нищо не е окончателно, но израелско-турските отношение вече никога няма да бъдат онова, което дълго време бяха. За израелците това е сътресение, краят на епоха, в която Анкара бе техен главен съюзник в мюсюлманския свят. Изправени пред враждебността на непосредствените си съседи, основателите на Израел се осланяха на двете неарабски мюсюлмански държави в района: Иран и Турция. Ислямската революция през 1979 г. сложи край на отношенията с Техеран, но връзките с Турция укрепнаха с подписването през 1996 г. на споразумението за стратегическо сътрудничество.

Влошаването на отношенията настъпваше бавно, предизвикано от липсата на напредък в израелско-палестинските преговори и от новия курс в турската външна политика, който постепенно все повече придобиваше отпечатъка на ПСР и се отказваше от традиционните си насоки.

Това е дипломация, която отдава много важно значение на добросъседските отношение с непосредствените съседи на Турция: подобряването на отношенията с Гърция и Армения, с Иран и с арабския свят. Това е и “дипломация на бизнеса”, казва специалистката по Турция Ариан Бонзон. “Г-н Ердоган не пътува никога без своята кохорта бизнесмени” – търговски пътници на по-динамичната от всякога турска икономика, отбеляза тя.

В Ирак Анкара съумя да развие връзките и с Багдад и, което е по-важно, с иракския кюрдски автономен район. Турците се отнасяха към него враждебно, тъй като там се подвизават турски кюрдски сепаратисти, освен това той може да им послужи и като модел. Но понеже обвързаната с бизнеса дипломация и добросъседството задължават, Анкара откри консулство в Ербил – главния град в иракски Кюрдистан. Откакто Дамаск спря да подкрепя турските кюрдски сепаратисти от ПКК, отношенията със Сирия постоянно се подобряват.

Заради преоткритите си добри отношения с Дамаск Турция стана и посредник в непреките преговори между Сирия и Израел. “Ердоган наистина повярва, че може да играе важна роля за сближаването на двете страни”, казва Ариан Бонзон. Операция “Течно олово” на израелските въоръжени сили в ивицата Газа в края на 2008 г. постави началото на напрежението между Израел и Турция.

Турското обществено мнение и парламентарно мнозинство бяха шокирани от интензивността на израелските бомбардировки. Ердоган не остана доволен, че не е бил предупреден за предприемането на операцията точно в момент, когато се опитваше да поднови посредничеството между Израел и Сирия.

Турция започна да се отнася все по-топло към палестинците: Ердоган говори за “нашите палестински братя”. От месец май в гимназиите в Турция се преподава арабски, при положение, че този език вече не се говореше в страната, казва Ариан Бонзон.

Могат ли спомените от Османската империя в съзнанието на арабите да натежат срещу сближаването с Анкара? Както изглежда – никак. Днешна Турция дори е на път да се превърне в нещо като образец за арабите. Широко проучване на общественото мнение, осъществено през януари от турския институт Tesev (Турска икономическа и социална фондация) в седем арабски държави, показа благоприятни за Турция резултати. За 75 процента от участниците Турция е неарабската държава, която арабският свят цени най-много, 63 на сто от изследваните лица са на мнение, че тя е постигнала най-сполучливото съчетание между исляма и демокрацията, а също такъв процент смятат, че присъединяването й към ЕС няма да се отрази негативно на репутацията й в Близкия изток.

За да се превърне в един от решаващите фактори в района, Турция промени баланса в отношенията си със САЩ. При управлението на ПСР, тя някак се освободи от американската опека. Ердоган поддържа добри отношения с Иран на Махмуд Ахмадинеджад и подразни Вашингтон, като предприе заедно с Бразилия посредническа мисия за иранската ядрена програма. Ердоган не се противопостави и на влизането на Израел в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Той води деликатна и сложна политика, иска страната му да е член на НАТО, да остане кандидат за Европа, да се наложи като влиятелна сила в Близкия изток, а наред с това да е близка с Иран и арабския свят, без да скъсва връзките си с Израел – богат и взривоопасен коктейл.