За 3 дни 3 пъти смениха настроението на Посланик Уорлик

US-дипломат #1 в Бьлгария разочарован от отхвьрлянето на законопроекта за имуществото, придобито от престъпна дейност, поздрави членове на опозицията за отказа им от техните партии и изслуша „Рапсодия в синьо” на Гершуин

8 юли 2011г. Само за три дни след националният празник на САЩ “Денят на Независимостта” Н.Пр. Джеймс Уорлик, американският посланик в София се наложи три пьти да смени настроението си, свързано с отношенията на страната му и България. Като се започне с приятно слушане на опера в Стара Загора послучай 4-ти Юли, мине се през Парламента и Съда и се стигне до Посолството на САЩ в София.

НЕДОВОЛЕН

Последната случка в политическия живот на България, която развали празничното настроение на Дипломат #1 на САЩ в България бе днес, което се разбра от специално изявление на Н.Пр. Джеймс Уорлик разпространено от посолството на САЩ в София, в което се казва, “с голямо разочарование научихме, че днес парламентът е отхвърлил законопроекта за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.”

Становището е изпратено от посолството до медиите.
“Гражданската конфискация на имущество е важен инструмент в борбата с организираната престъпност и корупцията и се използва в страни като САЩ, Великобритания, Италия, Австралия и Ирландия. Законопроектът, внесен в парламента, е одобрен от Венецианската комисия като ефективен и в пълно съответствие с демократичните принципи.

Отхвърлянето на този законопроект е сериозна стъпка назад. Надяваме се, че правителството

ще предприеме действия за приемането на законопроекта в настоящия му вид през следващата сесия на парламента”, се посочва в становището.

ДОВОЛЕН

На 7 юли американският посланик Н.Пр. Джеймс Уорлик поздрави независими депутати, бивши на партиите “Ред, Законност и Справедливост” /РЗС на Яне Янев/, “АТАКА” /на Воелн Сидеров/ и “Движението за Права и Свободи” /ДПС на Ахмед Доган/, с които вчера имаше среща в българския парламент за смелостта да напуснат партиите, в които преди това са членували. Т

„Високо уважавам и високо се възхищавам на тези народни представители, че имаха смелостта  да се отделят от предишните си политически групи. Наистина всеки един от тези народни представители ме увери в техния ангажимент да служат в интерес на народа и в да гласуват и действат по съвест”, заяви американският посланик.

След срещата един от независимите депутати е обявил, че обмислят да предложат на гражданите нов политически субект, който да отразява сериозното поведение в България. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров пък призова от парламентарната трибуна Народното събрание да осъди в декларация поведението на американския посланик, който се месил в работата на партиите у нас.

За някои от зададените му въпроси Н.Пр. Джеймс Уорлик препрати журналистите към акаунта си в Twitter и адреса във Facebook, където можело да се види мнението му, цитират Щатски Дипломат #1 в България от медиите ни в Родината.

НА ОПЕРА ЗА ПРАЗНИКА

Само ден по-рано американският посланик Н.Пр. Джеймс Уорлик изслуша концерта по повод Деня на независимостта на САЩ в Старозагорската опера, от който остана изключително доволен.

Концертът завърши с „Рапсодия в синьо” на Гершуин, която бе освободена от авторски права със съдействието на Уорлик. Творбата на американския композитор е прозвучала тук само веднъж през 1963 г., но в класически вариант – от пиано и оркестър, се изпълнява за първи път. Кулминацията „Рапсодия в стил блус” /по-известна като „Рапсодия в синьо/ бе изпълнена от италианският пианистСимоне Пиониери със Старозагорския симфоничен оркестър под диригентството на маестро Къшев.

На тръгване областният управител Йордан Николов, изрази надежда, че Джеймс Уорлик отново ще посети Стара Загора, на което посланикът отговори – „Поканете ме”.