Обама за осиновяване?

Баща и син Барак Обама през 60-те години. Барак Хусейн Обама II (Barack Hussein Obama II) е 44-ият и настоящ президент на САЩ от Демократическата партия и е роден на 4 Август 1961г. в Хонолулу, Хавай.Родителите му, Барак Обама-старши - чернокож кениец, и Ан Данъм - бяла американка от Канзас, се запознават докато следват в Хавайския университет, сключват брак, но се развеждат през 1964. ФОТО:Дейли Телеграф

От документа на имиграционните власти става ясно, че по онова време Ан Дънам, майката на Обама, била бременна в 5-ия месец с бъдещия президент, а неговият баща Барак Обама-старши е бил обект на засилен интерест от имиграционните власти, подозиращи го в двуженство, като дори го разпитали за съпругата му в Кения и Обама-старши ги уверил, че се е развел с нея

8 юли 2011г. Барак Обама е щял да бъде даден за осиновяване, съобщава британският в-k „Дейли телеграф”, който се позовава на документ на американските имиграционни служби, направен обществено достояние наскоро по искане на репортерката на вестник „Бостън глоуб” Сали Джейкъбс.

Журналистката пише книга за бащата на Барак Обама, озаглавена: „Другият Барак – Дръзкият и безразсъден живот на президентския баща”. (“The other Obama”By Sally Jacobs)

От документа на имиграционните власти става ясно, че малко преди раждането на Барак Обама неговият баща Барак Обама-старши е бил обект на засилен интерест от страна на имиграционните власти на САЩ, подозиращи го в двуженство. Властите дори го разпитали за съпругата му в Кения и Обама-старши ги уверил, че се е развел с нея, се казва в статията в английската медия.

По онова време Ан Дънам, майката на Обама, била бременна в петия месец с бъдещия президент.

В разсекретения документ на имиграционните власти се казвало, че макар съпругата на Обама-старши е забременяла от него, двойката не живеела заедно и че Ан Дънам се била свързала с Армията на спасението, за да уреди осиновяването на детето си, добавят от Островният таблоид.

Бившият говорител на Барак Обама – Робърт Гибс, заяви пред журналистката от „Бостън глоуб”, че президентът никога не е бил информиран за подобно намерение на майка си и че бил напълно уверен, че тя никога е нямало да направи подобно нещо.

Самата Сали Джейкъбс е разговаряла с членове на семействата Обама и Дънам и те са я уверили също, че майката на Барак Обама никога не е имала намерение да изостави бебето си, се казва още в публикацията на “Дейли Телеграф”.

SOURCES:

Obama ‘was almost adopted’

На 20 януари 2009 година в 12:00 часа EST Барак Обама официално встъпва в длъжност като 44-ят президент на САЩ. Това се случва няколко минути преди да положи клетва пред Джон Робъртс, председателя на Върховния съд на Съединените щати.

Барак Хусейн Обама II (Barack Hussein Obama II) е 44-ият и настоящ президент на САЩ от Демократическата партия и е роден на 4 Август 1961г. в Хонолулу, Хавай.Родителите му, Барак Обама-старши – чернокож кениец, и Ан Данъм – бяла американка от Канзас, се запознават докато следват в Хавайския университет, сключват брак, но се развеждат през 1964.

Причината е, че бащата получава стипендия за Харвардския университет, която не е достатъчна, за да издържа съпругата и сина си, затова заминава сам.

След развода и двамата създават нови семейства, а детето остава под грижите на майка си и живее известно време в Индонезия. Бащата на Обама се завръща в Кения и успява да види сина си само още веднъж (през 1972) преди да загине в автомобилна катастрофа през 1982. Обама изкарва 4 години в Индонезия, после се завръща в Хонолулу, където живее с родителите на майка си до завършването на средното си образование през 1979. След това учи 2 години в университет в Лос Анджелис и се прехвърля в Колумбийския университет в Ню Йорк, откъдето излиза с диплома по политология и международни отношения.

Още преди да се дипломира, настоящият президент започва своите първи професионални начинания. Работи в консултантско бюро за международни фирми. В началото е асистент по търсенията, а след това финансов анализатор, като тази функция му осигурява собствен офис и секретарка. Въпреки това, не се задържа много там, защото решава да се преориентира към работа за обществото. През лятото на 1985 е в Чикаго (в квартала на чернокожите) и вече ръководи проект за развитие на местната църковна структура, отваряне на бюра за наемане на работа, помага на жителите да получат социални домове и да защитават интересите си. В този си период Барак Обама, израснал без религия, приема протестантството.

През 1987г. решава да продължи образованието си, подава документи за кандидатстване в много университети и получава съгласие от Харварт през 1988г. От тук излиза като правист. През периода на това си обучение той постига успех като е избран за

президент на университетското списание Harvard Law Review. Това е първият случай, в който афроамериканец заема тази позиция, затова събитието е предмет на интереса на медиите.

В края на следването си, вместо да стане асистент на съдия Абнер Миква, той се завръща в Чикаго става преподавател по конституционно право в Чикагския университет, където работи до 2004г. Успоредно с това работи в правна кантора, занимаваща се в областта на гражданските права.

През 1989г. точно в тази кантора се запознава с Мишел Робинсън, негов сътрудник и бъдеща съпруга. Двамата сключват брак през 1992 и имат две деца – Малия и Наташа. Мишел е влиятелна фигура в местната демократическа партия и близка с кмета на Чикаго – Ричард Дайли. Тя е тази, която задвижва политическата кариера на своя съпруг.

През 1996г. е избран в Сената на Илинойс и оглавява комитета за общественото здраве, където се бори за набиране на повече средства за фондовете за борба със СПИН, също е и защитник на каузата на хомосексуалистите.

Мандата му се отличава с одобрението на републиканците относно законите, които прокарва за видео наблюдение на полицейските разпити, против расовата дискриминация и др.

През 2000г. се надява да бъде избран сред първите кандидати, влизащи в Камарата на представителите на Съединените щати. За съжаление получава само 30% от гласовете и отпада от листата.

През 2002г. се обявява срещу нео-консерваторите за нахлуването в Ирак, като се изказва, че е против една глупава война, основаваща се не на разума и принципите, а на страдание и политика. Той не е единственият, който се противопоставя на войната, задвижена от правителството на Буш, заедно с него са голяма част от мнозинството в Сената.

2003г., Обама отново обявява официално своята кандидатура за Сената на САЩ и на 2 ноември 2004г. е избран, като печели със 70% от гласовете срещу 27% – за неговия противник от републиканците. Тази победа е желана от Обама, но не е и изненадваща, тъй като по време на предизборната си кампания, получава голяма подкрепа от американците. Така той става единственият цветнокож по това време в Сената и петият в историята.

На 10 февруари 2007г. в Спрингфилд (Илинойс), сенатор Барак Обама обявява, че ще се състезава за номинацията на Демократическата партия на следващите президентски избори в САЩ през 2008. Негов противник в предварителните избори е Хилари Клинтън (също демократ). Борбата между двамата е оспорвана, но Обама печели с мнозинство в по-голяма част от щатите. Хилари Клинтън вече не е сред фаворитите и дава своята подкрепа на съпартиеца си срещу републиканеца Джон МакКейн. Предизборната кампания на Обама се върти около темата за „промяната” и е съпроводена с лозунг „Да, ние можем”.

На 4 ноември 2008г., когато е датата на президентските избори, има рекордна избирателна активност (63%) и Обама печели 9 милиона гласове повече от противника си МакКейн. Негови привърженици са от различни религии и националности, както и от различни възрастови групи с изключение на тези над 65 годишна възраст. Подкрепят го и много актьори, певци, бизнесмени и политици. На официалната си реч, след победата, благодари за оказаната подкрепа от всички тях и тъй като началото на новата му кариера започва в контекста на

две войни – в Ирак и в Афганистан, на рецесия на американската икономика и световна икономическа криза, той ги определя като основни пунктове на бъдещия си мандат.