Безработицата в САЩ удари ново дъно

Безработицата в САЩ се покачи до рекордните за годината 9,2%, като през юни са разкрити и много по-малко работни места от очакваното. В зависимост от мотивите, поради които работната сила е незаета, безработицата се дели на два вида: доброволна и принудителна. Доброволна безработица има тогава, когато работниците не приемат предлаганата работа, очаквайки, че могат да намерят по-добра или по-добре платена. Принудителна безработица е налице, когато работникът желае и може да работи, но не може да намери работа. ФОТО/Графика:Здравейдотнет

Достига рекордните за 2011 година 9,2%

Наемането на нови служители в частния сектор е на най-слабото си ниво от май 2010 г. – прогнозите се покриват на 50%

Председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке: „Темпът на възстановяване е смущаващо бавен!“

Гай Лебас, главен стратег на JMS LLC.: „Компаниите се колебаят да наемат нови служители, тъй като потреблението е несигурно и отслабва. Мисля, че прогнозите за третото тримесечие ще бъдат ревизирани в негативна посока“

Кой кого копира или политиците едни и същи и в България и САЩ – до какво водят буксуващите преговори между републиканци и демократи

8 юли 2011г. През юни работодателите в САЩ са наели едва 18 хил. нови служители – резултат, който не оправда очакванията на анализаторите, разкриват данни на щатското министерство на труда, цитирани от Bloomberg. Ниският ръст на заетостта доведе и до повишаване на безработицата до рекордните за годината 9,2%, като скокът само за последните 3 месеца е близо 0,5%.

Наемането на нови служители извън държавния сектор е на най-слабото си ниво от май 2010 г. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха броят на новите служители да достигне 105 хил.

На 25 хил. бяха ревизирани и данните за заетостта през май при първоначална оценка за 54 хил., се казва в доклада на министерството, което показва разлика с повече от 50%.

Слабият ръст на заетостта през юни предизвика стагнация на доходите, която може да се отрази негативно на вътрешното потребление, съставляващо 70% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ. Забавянето през второто тримесечие на годината илюстрира темп на възстановяване, определен от председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке като „смущаващо бавен“.

„Компаниите се колебаят да наемат нови служители, тъй като потреблението е несигурно“, казва Гай Лебас, главен стратег на Janney Montgomery Scott LLC. „Това означава, че потреблението отслабва. Мисля, че прогнозите за третото тримесечие ще бъдат ревизирани в негативна посока“.

Анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха безработицата да се задържи на 9,1%. От януари 2009 г. американската икономика е изгубила 2,5 млн. работни места.

С рязък спад на индексите бе днес търговията на борсата в Ню Йорк, след като трудовото министерство в САЩ съобщи, че безработицата в страната е скочила до рекордни нива и броят на новоразкритите работни места не отговори на очакванията на анализаторите.

Кой кого копира или политиците едни и същи и в България и САЩ – до какво водят буксуващите преговори между републиканци и демократи

“Данните за заетостта, които бяха публикувани днес, потвърждават, онова, което повечето американци вече знаят. Ние трябва да извървим дълъг път преди да можем да предложим на хората сигурността и възможностите, които те заслужават”, заяви днес президентът Барак Обама, на специална пресконференция излъчена директно по националните телевизии, след публикуваните днес данните за безработицата в САЩ през юни.

Несигурността дали конгресмените ще се споразумеят по вдигането на тавана на държавния дълг възпира работодателите да наемат нови служители“, допълни Обама, говорейки в Белия дом.

„Щом Конгресът постигне споразумение по вдигането на тавана на дълга, предприемачите ще имат необходимото им доверие, за да увеличат персонала си“, каза още американският президент.

Обама обърна внимание и на дълговата криза в Европа, която накара компаниите да станат по-предпазливи в инвестиционните си планове не само в САЩ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Безработицата в САЩ скочи

Наемат повече – безработицата в САЩ същата

1 comment for “Безработицата в САЩ удари ново дъно