САЩ строго мъмри България за трафика на хора

Броят на проститутките в Хасково все повече расте, но дали наистина заразата от вируса на хепатит А през януари т.г. дойде от тях, така и не се доказва. Според проучванията 77 от 117 заболелите мъже са на възраст от около 30 до 39 години, съобщи Монитор. Експертите от местната здравна инспекция и до ден днешен не могат да определят кой е първоизточника. Със сигурност заразата не тръгва от водата и храната, каквито бяха първоначалните версии. Затова по метода на изключване стигат до заключението, колкото и да звучи невъзможно, че жриците на любовта разнасят и хепатит.

 

 

Държавния департамент: “9 страни от ЕС, сред които и България, не отговарят на стандартите на САЩ за равнището на борба с трафика на хора.”

“Правителството в София не изпълнява изцяло минималните стандарти за елиминирането на трафика на хора, макар че полага значителни усилия”

Хилъри Клинтън: “Новото е, че вече отчитаме нивото на трафика на хора и в собствената ни държава, което е редно и коректно спрямо другите”

“Нежни новини”:

Ботевградски “офис за услуги” сее “нежност в Охрид

Непълнолетна от Стара Загора проституира с пълномощно от родителите си

Наш „пуска“ жена си в Брюксел и си купува два Мерцедеса

Наши каки оправят бюджетният дефицит на Холандия

29 юни 2011г. Държавният департамент строго смъмри България и още осем държави от Евросъюза за трафика на хора, като не спести критиките си към нашето правителството, с което иначе работи в добър ритъм.

Девет страни от Европейския съюз, сред които и България, не отговарят на стандартите на САЩ за равнището на борба с трафика на хора, се казва в доклад на Държавния департамент, публикуван на 27 юни 2011г. на официалният им уебсайт .

Специално обръщение прави Хилъри Клинтън, която отбелязва, че новото в ежегодния доклад е частта обхващаща собствената й държава САЩ, което е редно да се прави за да бъде всичко равноправно. Full Text» /оригинал на речта на г-жа Клинтън/

СТАНОВИЩЕ ЗА САЩ: ” източник, транзитна и крайна държава за трафик на жени и деца, принуждавани да проституират, или мъже, жени и деца, подлагани на принудителен труд. … Най-големите източници /бел.ред. както всички си ги знаем, и не само ние/ са държавите Индия, Мексико, Тайланд, Филипините, Хондурас, Салвадор и Доминиканската република, се казва в доклада. Има двойно увеличение на броя на жените жертва на трафик на хора в САЩ през 2010г. сравнено 2009г., пише в Държавният департамент.

ЕТО ОРИГИНАЛА ЗА САЩ:  Country Narratives: T-Z and Special Cases (PDF)

В документа, огласен в понеделник, Естония, Кипър и Малта са поставени в американския “списък за наблюдение” заради неуспеха им да предотвратят високите нива в трафика на хора.

Докладът от преди ден отчита, че в трите страни “абсолютният брой на жертвите на остри форми на трафик е значителен или значително нараства” и обвинява правителствата, че не са показали, че увеличават усилията си да се справят с проблема.

Шест други страни – България, Гърция, Латвия, Румъния, Унгария и Чехия, също са назовани като неотговарящи на нормите на САЩ. Според Вашингтон тези девет страни от ЕС имат нисък рейтинг в борбата срещу трафика на хора, сравним с този на развиващи се държави като Гватемала и Малави, посочват от американския Държавен департамент.

Повечето от кандидат-членките на ЕС от Западните Балкани и Турция, както и страни, претендиращи за отменяне на визите с ЕС, каквито са Молдова, Украйна и Русия, също получават ниски оценки в доклада на висшата щатска служба.

В частта за България поместеният на уебсайта на Държавния департамент доклад установява, че нашата страна е

по-скоро източник, а в по-малка степен транзитна или крайна държава за трафик на

жени и деца, принуждавани да проституират, или мъже, жени и деца, подлагани на принудителен труд.

 

 

 

 

 

 

Български жени и деца са принуждавани да проституират във вътрешността на България – в курортните зони и в граничните райони, но те са “изнасяни” и за Холандия, Белгия, Франция, Австрия, Италия, Германия, Чехия, Финландия, Гърция, Италия, Испания, Полша, Швейцария, Турция, Кипър и Македония. Около 15 на сто от жените и децата, обект на трафик, са от ромски произход, пише в доклада. Български граждани живеят в условията на принудителен труд в Гърция, Италия, Испания и Великобритания, а български деца са принуждавани да просят в България, Гърция и Великобритания.

Държавният департамент на

САЩ подчертава, че правителството в София не изпълнява

изцяло минималните стандарти за елиминирането на трафика на хора, макар че полага значителни усилия да направи това. Даден е пример с промените в Наказателния кодекс за увеличаване на минималното наказание за трафик на хора от една на две години затвор.

 

 

 

 

 

Към България е отправена препоръка да изключи възможността жертви на трафик да бъдат наказвани за незаконни действия, извършени като пряка последица от трафика, както и да продължи с усилията си да разследва и налага осъдителни присъди на официални лица, замесени в трафик на хора. /Оригиналният текст тук: Country Narratives: A-C (PDF)/

Относно Кипър докладът твърди, че в сексклубове на острова работят жени, прехвърлени от бивши съветски републики, Латинска Америка и Азия, като властите не са налагали никакви наказания на официални лица, замесени в незаконния трафик.

В Естония жени от селски райони са откарвани в секс клубове в столицата Талин, както и във Финландия, Холандия, Великобритания, Германия и Италия. Но правителството е похарчило едва стотина хиляди евро през 2010 г. в помощ на жертвите на трафика, се констатира в доклада.

НОВИНИ ЗА НАШИ ЖРИЦИ НА ЛЮБОВТА

Ботевградски “офис за услуги” сее “нежност в Охрид

29 юни 2011г. Днес основният съд в Скопие осъди на две години затвор българка от Ботевград за търговия с хора и принуждаване към проституция. “Маман” е имала дори постоянна адресна регистрация в град Охрид. На 3-ти март тази година тя е принудила сънародничката си от Ботевград да проституира. По същия начин е постъпила и със своя роднина, се казва в съобщението на съда от Скопие, цитирано от държавното радио на техният уебсайт.

Ботевградската маман плащала за сексуалните услуги по 4000 македонски денари (около 65 евро) след всеки сеанс. В “офиса” край Охридското езеро били настанени още три наши девойки на възраст между 21 и 28 години. Според съда къщата в Охрид е била превърната в публичен дом, където различни мъже са идвали да си избират момичета за сексуални услуги. В нощта на 3-ти срещу 4-ти март се стигнало да сбиване., след като едно от момичетата отказало да проституира. По-късно пребитата е успяла да се измъкне и да подаде сигнал в полицията, който довел до ракриването на “нежният офис”.

Непълнолетна от Стара Загора проституира с пълномощно от родителите си

28 юни 2011г. 28-годишен старозагорец е задържан по обвинение за “трафик на хора”. Мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за набиране и транспортиране на лица, с цел използване за развратни действия, независимо от съгласието им. Установено е, че за периода от 2006 – 2010 година, задържаният е подготвил и трафикирал едно момче и шест момичета, сред които и едно непълнолетно, всички от Стара Загора. Те са транспортирани до Берлин, Германия със законни документи, като непълнолетното момиче е изведено от България с пълномощно, подписано от родителите й.

Наш “пуска” жена си в Брюксел и си купува два Мерцедеса

Българският гражданин Мирослав Митков Мослов (32 г.) е бил осъден в Брюксел на три години затвор и глоба от 27 500 евро за това, че е принуждавал съпругата си да проституира в последните три години в белгийската столица. Това съобщи на 20 юни т.г. изданието “Дерниер йор”, цитирано от БТА. Следствието е установило, че за две години той е спестил 150 000 евро, които криел в трезор в България. Съпругата му твърди, че е била заставяна да работи на витрините в квартала в Брюксел, известен с възможността за наемането на проститутки. Тя заявила, че той я проверявал по няколко пъти на ден и й взимал всичките пари.

Наши каки оправят бюджетният дефицит на Холандия

Сливен, заедно с Варна и Шумен е сред най-големите “донори” на проститутки в Холандия. Това съобщи преди време главният прокурор на холандската прокуратура Херд ван дер Бърг. Но, правителство на страната предупреди труженичките, които рекламират услугите си от прочутите витрини в квартала на червените фенери в Амстердам, да очакват посещения от данъчни инспектори, но само по работа, и ще трябва стриктно да декларират всичките си доходи, като бяха уведомени чрез голяма обява в най-тиражния вестник в Амстердам. Пак по тези улици видяхме и най-големият офис за татуировки там с гръмкото име “Българи тату” и разбира се наши собственици. Проститутките се облагат с 19% търговска такса на всяко плащане, като клиентите обикновено плащат по 50 евро за сеанс от 15 минути. Годишните приходи от проституцията в Холандия са около 600 милиона евро, защото тази дейност е легализирана в страната и данъчните власти полагат всякакви усилия да събират дължимите налози. Бюджетният дефицит в Холандия достигна 6% през миналата година. Сега правителството ограничава разходи и увеличава данъци с надеждата да балансира бюджета до 2015 година.

2 comments for “САЩ строго мъмри България за трафика на хора