Пиронкова размаза Винъс Уилямс

Първата ракета на България Цветана Пиронкова се наложи за 3-ти път над американката петкратна шампионка от “Уимбълдън”

На ¼-финала 8 различни държави без САЩ

Принц Уилям и Кейт гледат резила на теяхната англо-говоряща любимка

Мери Джо Фернандес: “Нормално бе да си мислим, че за една година, Винъс ще е намерила начин да се справи с Пиронкова !? Но Пиронкова просто е лош опонент за нея. Не й дава никаква възможност да набере скорост, принуждава я да играе зле!”

27 юни 2011г. Първата ракета на България Цветана Пиронкова се наложи за трети път в кариерата си над петкратната шампионка от “Уимбълдън” Винъс Уилямс, след 6-2, 6-3 и се класира за втора поредна година на четвъртфинал на един от най-престижните турнири в света в Лондон. Родната тенисистка пак би Винъс в английската столица миналата година, тогава на четвъртфинал.

Пиронкова, поставена под номер 32 в основната схема на третия за годината турнир от Големия шлем, и топ-ракетата на САЩ започнаха равностойно мача, но американката направи двойна грешка при 3-2 за Пиронкова и Цвети направи пробив за 4-2. Двойна грешка на Винъс, и три поредни сетбола на Пиронкова и отново пробив, и победа в първия сет с 6-2.

Цвети започна агресивно и силно 2-ят сет и поведе с 3-1 след пробив. Винъс Уилямс върна за 3-2, но Пиронкова проби сервиса й за 4-2. Цвети спечели много трудно своят начален сервис за 5-2, Винъс спечели следващият гейм за 5-3, но Цвети не сгреши на следващия и спечели мача след успех във втория сет с 6-3.

Три поредни пъти Цвети размазва Винъс!

Припомняме, че Пиронкова и Уилямс повториха ¼-финала си от миналата година, когато българката пак размаза американката с 6-2, 6-3. През 2006 година, Цвети отново надигра Винъс, на “Аустрелиън Оупън”. Уилямс има едва една победа над Пиронкова – през 2005 година в Истанбул. 23-годишната пловдивчанка стана петата тенисистка в историята с три или повече победи в турнири от “Големия шлем” срещу по-голямата от сестрите Уилямс.

Новите любимци на Великобритания – Принц Уилям и неговата съпруга Кейт Мидълтън изпратиха на крака тяхната любимка англо-говорящата Винъс Уилямс и победителката днес българката Цветана Пиронкова.

В следващия кръг, в битка за място на полуфиналите, Цвети Пиронкова утре ще срещне осмата в основната схема Петра Квитова от Чехия. Двете са изиграли два мача една срещу друга, като нашата няма победа. /вижте по-долу кога и как да гледаме в САЩ/

По-рано днес от турнира отпаднаха фаворитките – номер едно в основната схема Каролин Возняцки и миналогодишната шампионка другата сестра Серина Уилямс.

На ¼-финала на Уимбълдън ще играят представителки на 8 различни нации, но без ракета от САЩ и шампионът ще бъде от Европа. Двете американски топ-тенисистки сестрите Уилямс бяха последната надежда на янките.

Кой ще играе на четвъртфиналите при жените на “Уимбълдън” 2011:

Цветана Пиронкова (България) – Петра Квитова (Чехия)

Виктория Азаренка (Беларус) – Тамира Пашек (Австрия) /Победителката в този мач е евентуалната съперничка на Пиронкова в следващия мач/

Забине Лисицки (Германия) – Марион Бартоли (Франция)

Кога и как да гледаме в САЩ?

Цветана Пиронкова излиза срещу поставената под номер 8 в схемата Петра Квитова (Чехия) на Корт №1 в 5:00 часа сутринта Лос Анджелис време по телевизия ESPN2 и ES2HD (за Хай Дефинишън)

Какво казаха след мача?

Цветана Пиронкова пред микрофона на корта: „Победих Винъс вече за втора поредна година. Чувствам се невероятно, играейки срещу такава голяма шампионка на такъв легендарен корт. Играх добре и я притисках колкото мога повече. Не бих казала, че я победих толкова трудно. Петра Квитова е много трудна противничка. Играли сме два пъти, а досега нямам победа срещу нея. Надявам се, че ще стане хубав мач.”

Винъс Уилямс не скри разочарованието си от играта си срещу българката на редовната пресконференция след мача, който загуби. “Понякога, когато започнеш да правиш грешки, лесно можеш да продължиш да ги допускаш. Аз изглежда не можех да вкарвам топката в очертанията на корта и тя се възползва от открилите се пред нея възможности. Тя игра добре. Мисля, че загубата ми днес е мое дело, но се чувствам позитивно, защото все още играя прекрасен тенис и играта ми постоянно се подобрява, като изключим този мач. Някак необяснимо е защо успявам да покажа част от най-лошия си тенис срещу нея. От никого не се страхувам в тура, но срещу нея не показвам най-добрия си тенис. Тя гони много топки и е много постоянна.”

ДРУГИТЕ ЗА ТЯХ – СПЕЦИАЛИСТИТЕ

Бившата топ тенисистка достигала до номер 4 в света Мери Джо Фернандес, олимпийска шампионка и няколкократна финалистка в Големия шлем, която работи като анализатор за ESPN и коментираше мача: “ За втора поредна година българката изхвърли Винъс от турнира, този път на осминафинал. Серена Уилямс също отпадна в тази фаза, но това не е толкова разочароващо. По-голямото разочарование е загубата на Винъс. Тя все пак игра срещу познат съперник. Българката Пиронкова я победи и миналата година на четвъртфинал, като загуби само пет гейма. Нормално бе да си мислим, че за една година, Винъс ще е намерила начин да се справи с Пиронкова, ще подходи по-зряло!? Но Пиронкова просто е лош опонент за нея. Не й дава никаква възможност да набере скорост, принуждава я да играе зле, и просто е труден съперник!

РЕКОРДИ

С днешната си победа срещу американката Винъс Уилямс на 1/8-финалите на “Уимбълдън”, първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова се присъедини към елитен клуб в женския тенис, пише официалният сайт на WTA. Цеци се нареди до четири големи имена: Серина Уилямс (САЩ), Мартина Хингис (Швейцария), Ким Клайстерс (Белгия) и Линдзи Дейвънпорт (САЩ). 23-годишната пловдивчанка стана петата тенисистка в историята с три или повече победи в турнири от “Големия шлем” срещу по-голямата от сестрите Уилямс. С 3 успеха срещу Винъс на “мейджър” състезанията е и Клайстерс, по 4 пъти са я сразявали Хингис и Дейвънпорт, а най-много победи срещу 31-годишната американка има собствената й сестра – Серина (7).

ЛЮБОПИТНО

Новите любимци на Великобритания – Принц Уилям и неговата съпруга Кейт Мидълтън изпратиха на крака тяхната любимка англо-говорящата Винъс Уилямс и победителката днес българката Цветана Пиронкова. Самата Кейт Мидълтън, както и цялото й семейство са запалени по тениса. Нейната сестра Пипа също често хваща ракетата, а също така посети “Ролан Гарос“ наскоро. Очаква се Кейт Мидълтън да бъде и част от церемонията по награждаването тази година.Още по-знаменателно може да се получи, ако британецът Анди Мъри успее да вдигне титлата от Уимбълдън. Така той ще стане първият представител на Острова, който взима отличието след Фред Пери през 1936-а година. Британските медии останаха очаровани от тоалета на Кейт, който бе издържан в любимото на Уимбълдън бяло. Цвят който бе избран и от Цвети Пиронкова за смазващата й победа над американката Винъс Уилямс.