Фейсбук събужда апетита към дрогата

Учени от Калифорния доказват връзката на якото сърфиране във Фейсбук, недоспиването и наркотиците

Мрежа от близо 8500 тинейджъри от 7 до 12 клас за разпространение и пушене на марихуана

Последни проучвания показват, че поведение като щастие и алтруизъм, навици като тютюнопушене и предпочитания към определени храни са „заразни“ в социалните мрежи. Това пише Светослав Кирилов в материал под заглавие “Фейсбук и безсънието повишават употребата на дрога” публикуван он-лайн в неговия блог за психология пиесайконсулт PS i-consult – онлайн психолог.

С други думи, вашето „държание“, демонстрирано и споделено в мрежата не само повлиява приятелите ви, но също и техните приятели и така нататък. Изследователи от  University of California, San Diego and Harvard University не само са стигнали до заключението, но освен това открили, че разпространението на определен вид поведение в социалната мрежа – главно недоспиването – повлиява върху друго поведение при подрастващите, а именно вземането на наркотици, цитира Кирилов учените от Калифорния.

Проучването, водено от д-р S. В. Mednick, доцент по психиатрия в University of California, San Diego School of Medicine and the VA San Diego Healthcare System и е публикувано 2010 година в PLoS ONE, съобщават от псайконсулт.
„Това е първото ни проучване за „разпространението“ на незаконна употреба на наркотици чрез социалните мрежи“, казва Mednick. „Ние вярваме, че е и първото проучване за населението, обхващащо всички възрастови групи, по отношение на безсънието поради социални мрежи.“
Използвайки информацията от социалната мрежа от  National Longitudinal Study of Adolescent Health, д-р Mednick и нейните колеги James H. Fowler, UCSD Department of Political Science и Nicholas A. Christakis, Harvard Medical School, очертават социалните връзки на 8349 подрастващи от 7 до 12 клас. Те откриват в тях групи от „недоспиващи“ тийнейджъри, употребяващи марихуана, които обхващат по веригата на социалната мрежа до 4-та степен приятелите.

Тоест от приятел на приятели, на приятели, на приятели, на приятели.
Грамче-килограмче-тонче … завинаги

Друг ефект на социалните мрежи, който те откриват, е че тийнейджърите в „центъра“ на мрежата са поставени в по-голям риск от недоспиване, което в случая означава, че те са и по-склонни към употребата на марихуана.
Противно на общоприетото мнение, че употребата на наркотици има негативен ефект върху съня, учените твърдят, че връзката е в обратна посока.  Тоест, загубата на сън, може да доведе подрастващите да употреба на наркотици. Така, че
колкото по-малко спят по-вероятно е да употребяват марихуана, и това поведение да се предава по мрежата на техните приятели.

„Нашите поведения са свързани помежду си и ние трябва да започнем да мислим за това как едно поведение засяга живота на много нива“, казва Mednick. „Затова, когато
родители, училища и правоохранителните органи искаме да търсим начини за влияние с определен резултат, като например превенция употребата на наркотици, добрия  сън може да има положителен ефект.
Подрастващите трябва да бъдат насърчавани към здравословни навици за сън и премахване на поведение, което пречи на съня. Вземете телевизора от спалнята на детето, ограничете престоя на компютъра и употребата на телефона за деня и ранните часове на вечерта. Или по простичко казано, според тези учени, насърчавайте здравословния сън. Това може да спести консултациите с психолог.