Първата ракета на България скърши руската на Уимбълдън

Цветана Кирилова Пиронкова е родена на 13 септември 1987 г. в Пловдив в спортно семейство. Баща й Кирил Енчев е републикански шампион по кану, майка й Радосвета Чинкова е шампионка по плуване, а сестра й Елисавета Пиронкова също играе тенис. Брат Енчо е неин спаринг партньор и я придружава на повечето турнири в които участва. Тренира тенис от 4 годишна възраст и личен треньор е нейният баща Кирил Енчев./вижте автобиографията по-долу/

 

 

Български ден

Цветана Пиронкова победи в два сета 6:2, 6:3 Вера Звонарьова и се класира за 1/8-финалите, където среща Винъс Уилямс

Григор Димитров “този натурален талант, роден да играе тенис” – Джон Макенроу не спираше да сипе суперлативи за нашето момче

24 юни 2011г. Ракета номер едно на България при жените Цветана Пиронкова +++ се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Великобритания. Тя победи в два сета 6:2, 6:3 първата ракета на Русия Вера Звонарьова, в мач който бе предаван директно по сателита в САЩ.

Мачът започна отлично за българката, която направи пробив при 2:1 гейма в своя полза. Пиронкова демонстрира стабилна игра и постигна втори пробив, с който затвори сета с 6:2 гейма. В края на първия сет Звонарьова получи контузия в глезена, но въпреки това продължи.
Във втория сет Пиронкова постигна два пробива срещу един за рускинята и спечели със 6:3.
Срещата бе повторение на миналогодишния полуфинал, когато Звонарьова победи Пиронкова.

Двете си разменят големи победи всяка година. Ще припомним, че през октомври 2009г. Пиронкова разпъна Звонарьова насред Москва.

В следващия кръг българката ще играе труден мач срещу топ-фаворитката Винъс Уилямс (САЩ), която днес без проблем преодоля с 2:1 сета (6:0; 6:2) Мария Хосе Мартинес Санчес (Исп).

Утре точно на обяд местно време Пиронкова ще доиграва прекъснат мач при двойките.

Българският топ-тенисист Григор Димитров +++, познат ни от животът му в Калифорния, не успя при втория си опит да се превърне в първия българин, прескочил втори кръг на турнир от Големия Шлем. На пътя на Григор бе застанал Жо-Вилфрид Цонга, но за съжаление французинът спря устрема на младия българин, побеждавайки го със 7:6(5) 4:6 4:6 6:7(8) в среща от втори кръг на Уимбълдън.

Григор има всички поводи да се гордее с представянето си в Лондон – младока игра като звяр, бори се мъжки през целия двубой, отрази цели пет мачбола, а красивите отигравания и безупречни волета на младия българин следваха едно след друго.
Серията от изключително красиви изпълнения многократно вдигнаха на крака публиката на корт №1, а великият Джон Макенроу не спря да сипе суперлативи от коментаторската кабина за играта на “този натурален талант, роден да играе тенис”.

Григор Димитров приключва участието си на сингъл с 22 600 евро от наградния фонд и 45 точки за ранглистата, които ще го изкачат до №60 в света, но до края на Уимбълдън има да се изиграят още много мачове и това класиране може да се промени.

През следващата седмица Григор ще почива, а по всяка вероятност на 4 юли ще участва на АТР турнира на трева с награден фонд 500 000 долара в Нюпорт, където е поставен под №3 в основната схема. В Нюпорт поставени под №1 и №2 са съответно Марди Фиш и Сам Куери, а в основната схема място намират още Райън Харисън, Ричард Беранкис, Дъстин Браун, Роби Джинепри, Никола Маю и Доналд Йънг.

+++

Цветана Кирилова Пиронкова е родена на 13 септември 1987 г. в Пловдив в спортно семейство. Баща й Кирил Енчев е републикански шампион по кану, майка й Радосвета Чинкова е шампионка по плуване, а сестра й Елисавета Пиронкова също играе тенис. Брат Енчо е неин спаринг партньор и я придружава на повечето турнири в които участва. Тренира тенис от 4 годишна възраст и личен треньор е нейният баща Кирил Енчев. Внучка е на Енчо Пиронков известен български художник. 22-годишна тенисистката става най-младия почетен гражданин на Пловдив на 5 юли 2010г.

2005 идва големия пробив за Пиронкова – влиза в топ 100 на света. 2006 идва нейният най-голям успех — победата над Винъс Уилямс още в първия кръг на Откритото първенство по тенис на Австралия (Australian Open). 2007 през септември постига най-големия връх в кариерата си, като печели турнира в Бордо, Франция. 2008 и 2009 Играе на добро ниво, но във всички турнири на които участва няма особен късмет. 2010 На Уимбълдън на ¼-тфинала Цветана Пиронкова се изправя срещу петкратната шампионка на турнира и втора в световната ранглиста Винъс Уилямс и успява да извоюва победа с 6-2, 6-3. С този успех става първата българска тенисистка достигнала до полуфинал на Уимбълдън. Губи полуфинала в оспорван трисетов мач срещу Вера Звонарьова с резултат 6-3, 3-6, 2-6. Тази година 2011 Цеци си върна на Звонарева. Пиронкова има редица победи над състезателки от топ 20 на света — Меган Шонеси, Анна Смашнова, Винъс Уилямс, Ана-Лена Грьонефелд, Шахар Пеер, Натали Деши, Ана Иванович, Виктория Азаренка , Вера Звонарьова, Елена Дементиева и др.

+++

Григор Димитров Димитров е български тенисист роден на 16 май, 1991 г. в град Хасково, носител на шампионската титла на Уимбълдън през 2008 за младежи. Негов треньор от малък е баща му Димитър Господинов Димитров, който е професионален треньор по тенис. Григор започва да играе тенис на 5 години, като любимите му настилки са клей и хард.

2005 – Обявен е за най-добър тенисист в Европа за момчета до 14 години

2006 – Обявен е за най-проспериращият български тенисист от БФТ. Тренира няколко месеца в академията „Уейл” в Оджей, Калифорния. Печели титлата на сингъл в категория до 16 г. на големия турнир за юноши и девойки “Еди Хер Интернешънъл” във Флорида, САЩ. През същата година печели „Ориндж Боул“ в Кей Бискейн (Флорида, САЩ), неофициално световно първенство по тенис за юноши при 16-годишните.

2007 – Става Европейски юношески шампион до 16 г. в Москва, Русия без загубен сет. Достига до финал на Откритото първенство на Канада (I категория) и на Откритото първенство на САЩ на двойки с партньор Вашек Поспишил (Канада). През декември печели титлата на двойки на юношеския турнир от първа категория “Еди Хер Интернешънъл” при 18 годишните заедно с Уладзимир Игнатик (Беларус). Достига до финал на сингъл на „Ориндж Боул“, но губи.

2008 – На 6 юли печели шампионската титла на Уимбълдън при юношите. Победата му гарантира уайлд кард за участие в Уимбълдън 2009 при мъжете. През септември става шампион и на Откритото първенство на САЩ и става №1 в световната ранглиста за юноши.

2009 – На 10 февруари Григор Димитров поднася голямата изненада в първия кръг на супертурнира по тенис на твърди кортове в Ротердам с награден фонд 1,445 милиона евро, отстранявайки 23-ия в световната ранглиста Томаш Бердих. 17-годишният българин се разправя с чеха в три сета 4-6, 6-3, 6-4 и получава възможността да премери сили със световния №1 Рафаел Надал. Губи в много оспорван мач в три сета 7-5, 3-6, 6-2. След турнира влиза в Топ 400 в световната ранглиста на ATP. На турнира от сериите Чалънджър в Търнава печели първата си титла в турнир на АТП на двойки с Теймураз Габашвили.

2010 В средата на годината Григор Димитров се разделя с треньора си Петер Лундгрен и започва да се подготвя при Питър Макнамара. Регистрира най-големия си успех до този момент, побеждавайки на чалънджъра в Женева, 118-тия в световната ранглиста за мъже Пабло Андухар с резултат 6-2 4-6 6-4. Впоследствие печели убедително и следващите два чалънджъра и тези резултати го изкачват на 136-то място в световната ранглиста за мъже. През октомври Григор Димитров взима участие на чалънджъра в Орлеан, където на полуфинал отстранява 32-ят в света — Микаел Льодра (поставен под №1).

2011 През юни Григор Димитров става първият българин, достигнал но финал на АТР турнир на двойки, като с италианеца Андреас Сепи са финалисти в Ийстбърн. Поради двудневни валежи финалният мач е отменен, но впоследствие се доиграва и Димитров и Сепи губят в два сета. Пак през юни на Уимбълдън Гришо не успя при втория си опит да се превърне в първия българин, прескочил втори кръг на турнир от Големия Шлем.