Еньовден – най-виталният ден в годината – Рождението на Предтечата /+видео/

 

Родителите на Св. Йоан Предтеча – Захарий /ляво/(юдейски свещеник) и Елисавета/дясно/, вече на преклонна възраст, получават вест, че ще добият син. Ражда се няколко месеца(6) преди Иисус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той пръв започнал покръстването на юдеите във водите на р. Йордан. Според църковното предание зачеването на св. Йоан Кръстител станало на 23 септември (748 г. а. u. с), а неговото раждане – на 24 юни (749 г. а. u. с.,). 

Рождение на св. Иоан Предтеча и Кръстител … начинът на раждането победил законите на естеството

Водата и билките – най-силни този ден

Човек е част от Вселената и като всичко в този свят е подвластен на космическите закони и както Слънцето спира на този ден в небето, за да огледа Земята, така и човек трябва да спре своя бяг, да се огледа около себе си и най-вече в себе си и да реши как да продължи по-нататък

Рождение на св. Иоан Предтеча и Кръстител

… начинът на раждането е победил законите на естеството

На 23 юни празнуваме рождението на св. Йоан Кръстител, който приготви пътищата Господни (Мат. 3:3) и даде на всички, решили да следват Христа, най-лековитата билка – покаянието.

Църквата ни чества денят на рождението на Йоан Кръстител. Според тази вяра неговото рождение е подсказано „свише“ — родителите му, Захарий (юдейски свещеник) и Елисавета, вече на преклонна възраст, получават вест, че ще добият син. Ражда се няколко месеца(6) преди Иисус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ.

Той пръв започнал покръстването на юдеите във водите на р. Йордан.

В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник на име Захарий, с жена си Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица. Захарий и Елисавета били праведни пред Бога: живеели според всички заповеди и наредби Господни. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели да се надяват, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син, както в древността дарил с рожба престарялата Сарра.

Ангел възвестил на Захарий не само това, че ще му се роди син, но и това, че тоя негов син ще бъде велик светец и предтеча на Изкупителя на човечеството. Свещеникът, смутен и развълнуван, не могъл да разбере веднага тая вест. Затова казал на ангела:

 • По какво ще узная това? Аз съм стар, па и жена ми е в напреднала възраст.

Ангелът му заявил: – Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога, и съм пратен да говоря с тебе и да ти благовестя това; и ето, ти ще мълчиш и не ще можеш да говориш до деня, когато ще се сбъдне това, понеже не повярва на думите ми, които ще се сбъднат на времето си!

… Онемяването било едновременно и знамение и наказание за свещеника. …

Скоро Елисавета заченала. …

Когато настъпило времето, Елисавето родила обещания син. Съседите и роднините й се зарадвали с нея. На осмия ден трябвало да дадат име на мледенеца. Всички смятали, че той трябва да носи името на баща си. Но Елисавета казала:

 • Не, а да се нарече Йоан. …

Тогава съществувал обичай детето да вземе името на някой роднина. А никой в рода на Захарий не се наричал Йоан. Затова близките се колебаели да изпълнят така ясно изразената воля на Елисавета. Трябвало най-после да запитат бащата. … Той написал на дъсчица: “Йоан му е името”. В същия миг се развързали устата и езикът му. И той проговорил, като благославял и прославял Бога. Изпълнен с Духа Свети, той пророкувал:

 • Благословен е Господ, Бог Израилев, задего посети и извърши избавление на своя народ…

чудното раждане на Спасителя на света се предшества от чудното раждане на Предтечата. Това трябвало да стане, за да може с едното чудо да се подготви света за възприемането на другото чудо. Като видят жена, станала майка вече на стари години, хората да станат по-подготвени за лицезрението на Приснодевата, родила Син. Станали свидетели на дивното раждане от престарялата Елисавета, те се подготвят за вестта за “странното” раждане на Христа от Дева. Защото в едното и в другото събитие – по волята на Всемогъщия Бог, на Когото се покорява всяко естество – начинът на раждането е победил законите на естеството.

В някои райони за гадания се изпълнява обичая „Еньова буля“, в който участват момите, а гадаят за всички – моминските китки за женитба, на останалите — за здраве и плодородие. Булята е момиченце — изтърсак (последно на майка). Обличат го като булка, слагат му и накити.

Еньовден – най-виталния ден през годината

Народът ни нарича празника Рождество на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен Еньовден (Еньов – ще рече Йоанов).

 

 

Чества се всяка година на 24 юни, и на този ден, както е и в други случаи, наред с църковния празник сред народа ни (особено в селата) са разпространени какви ли не нецърковни вярвания и обичаи – остатък от езичество и плод на суеверие. Защото огромно е богатството на българския фолклор, но нека да си кажем право – не с всичко в него можем да се хвалим … но пък традициите, каквито и да били остават.

Заедно със суеверните надежди вървят и суеверните страхове, които по един или друг начин се случват – кога по-често, кога винаги.

Човек е част от Вселената и като всичко в този свят е подвластен на космическите закони. Както Слънцето спира на този ден в небето, за да огледа Земята, така и човек трябва да спре своя бяг, да се огледа около себе си и най-вече в себе си, да си даде сметка какво добро и лошо е сторил през това време и по какъв път да продължи по-нататък. На Еньовден, най-виталния ден през годината, да спрем надпреварата с времето, да откъснем стръкче росна билка, да се усмихнем на Слънцето и заредени с енергия да извървим пътя до края на годината.

Еньовден е стар славянски празник, който се чества на 24 юни всяка година, на който се чества Лятното Слънцестоене(24-25 юни или 21-22 юни).

На същата дата източно православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител, както разбрахте по-горе, и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В различните географски области името се произнася по различен начин — в Област София името на празника е Яневден, в Струга — Иванден, в Охрид — Ивъндън, във Великотърновско — Иван бильобер или Драгийка. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.

В народните представи на този ден слънцето започва бавно да умира и годината да клони към зимата. Вярва се, че който види сутрин рано (23 юни през нощта) окъпалото се в жива вода “играещо” и “трептящо” слънце, ще бъде здрав през цялата година. Всички наблюдават сянката си. Ако тя се очертае без глава, или наполовина, това предвещава болест.

Слънцестоене (по-рядко слънцестояние) е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. Най-често понятието се отнася само за две от положенията на Слънцето – т.нар. зимно слънцестоене (синята линия) и лятно слънцестоене (червената линия). Като резултат от наклона на земната ос продължителността на деня и нощта зависят от положението на Земята спрямо Слънцето. На 22 юни Слънцето се движи над тропика на Рака. В северното полукълбо денят е най-дълъг, нощта е най-къса и се говори за лятно слънцестоене. В южното полукълбо денят е най-къс, нощта е най-дълга и е налице зимно слънцестоене. На 22 декември Слънцето е над тропика на Козирога, в северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене (козирога), а в южното – лятно (рака). Когато еклиптиката пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези слънцестоения се наричат равноденствия.

 

 

 

 

 

 

В нощта на умиращото и възраждащото се слънце различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила, която изчезва с изгрева му. През тази нощ магическа сила придобиват и водите. За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор “мълчана вода” (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. За да има ефект билковото питие, болният трябва да вярва в целебната сила на Билки, и да се отнася с уважение към тях.

Предполага се, че коренът на празника се крие в славянската традиция. Източните славяни отбелязват празника с традиционно нощно къпане в нощта преди Иван Купала. Също има задължително огън, който се прескача, а около него се танцува. Билките имат най-голяма сила именно в тази нощ на умиращото и възраждащото се слънце, която изчезва с изгрева му. Затова на Еньовден, рано сутрин, моми и жени, врачки, баячки и магьосници берат билки, които използват за лек и магии през цялата година.

През тази нощ сила придобиват и водите. Според вярванията, водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало в нея, а в нея се къпят и всичките болести. Ако човек се окъпе с тях, те няма да му навредят. Затова за здраве всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата. Това е едно от обредните къпания през годината. В Западна България вярват в лечебната сила на еньовската роса. Магическата й сила се използва от магьосниците бродници (житомамници).

През нощта срещу Еньовден, голи и възседнали кросно, те бродят по чуждите ниви и произнасяйки заклинания, обират с престилка росата, за да я изцедят в своите ниви. Бродниците-житомамници обират плодородието на чуждите ниви и го прехвърлят в своите. Обраната нива залинява, а другата – избуява. Затова през тази нощ стопаните отиват на полето да пазят нивите от такива жени. Ако бъде хваната, бродницата се прекарва гола през селото и бива подлагана на всеобщо обругаване.

За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор “мълчана вода” (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството.

За да има ефект билковото питие, болният трябва да вярва в целебната сила на билките и да се отнася с уважение към тях: Билки, Баба Ванга и Америка

Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина — ще боледува.

Вярва се, че преди да “тръгне към зима” слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Вярва се, че на сутринта на празника, щом изгрее слънцето, която мома първа го види – ще има пари и от здраве няма да се отърве.

Ритуали

Обиране на плодородието от чужда нива или добитък – За Еньовден е характерно „грабенето“ (краденето) и „маменето“ на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуала се прави и на Гергьовден. Казват, че жени (баятелки, магьосници) отиват на чужда нива, събличат се голи и извършват различни ритуали. Тогава стръковете на нивата им се покланят. Прав остава само един стрък и това е царят на нивата. Тогава магьосницата го откъсва и го носи на своята нива или на нивата на този, който е поръчал „краденето“. Вярва се, че с царя тръгва и плодородието на нивата. За предпазване от такова „открадване“, срещу празника стопанинът сам жъне своята нива в средата или в четирите ъгъла, за да я намери житомамницата вече „обрана“. Понякога стопаните в нощта срещу Еньовден отиват на нивите си, за да ги пазят от мамници.

Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал — забраната да се жъне на Еньовден. Според поверието този ден е „хаталия“, „аталия“ (лош ден) и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.

Еньовден е празник на целебните растения

Бране на Билки – Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести и за ,,болестта без име.

От набраните билки, между които на 1-во място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги по именно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена.

Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек — с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците. С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване. Събраните в потайна доба преди изгрев чер трън е еньовче, вратичка и комуника, иглика и маточина, се използват за лек през цялата година. Билките се вият на венци и се разпределят на св. Врач (1 юли).

Докато билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка, то еньовденските билки се използват за лекуване на хората. С тях според народните вярвания се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза.

Каква сила притежават билките се разкрива в много народни песни по особено поетичен начин.

Ароматният босилек и до ден днешен се ползва като готварска подправка. Но народните песни разказват, че момите криели босилек в пазвите си, вместо съвременните парфюми.

Зеленият пелин пък имал неустоима магическа сила да привличат ергените и да ги карат да се “вият” около момите.

А момците примамвали момите като носели китка смин на калпаците. Майките на моми и ергени пък, когато не одобрявали техните избраници, търсели “билки разделни”. Някои от целебните растения се сеели навремето в моминските градини в дворовете.

Според народната вяра любовни и разделни билки се варят на края на селото, в запустяла къща. Водата трябва да заври постепенно, на бавен огън, запален от сухи стебла на бял оман, който прибавя своята сила към тази на врящите билки.

“Радо ле, магьоснице ле! / Ново е гърне купила,

Турнала й билки да вари / Варила и наричала:

Омано, омай ми либе! / Въртиго, завърти либе!”

Пустата дюлюлянката, / Дюлюлянко, задели либе

от пътя, от кръстопътя. / При мене либе да дойде

Двамата да се земиме.

(Народна песен)

Знае се, че момината китка има голяма любовна сила. Свита в нощта срещу Еньовден от 7, 9 или 12 билки, тя има силата да привлича и омайва избраника на момата. В нея задължително присъстват моминските билки – божур, седефче, иглика, невен, босилек, ружа, здравец, а за да ги любят ергените, момите добавят още любиче, омайниче, лепка.

Затова в народните песни се пее:

Добро льо, магьоснице ле, / Че как ни Добро магьоса

Да си от поле додохме / Да си стадото оставим?

Иване, либе, Иване, / Ази ви либе не мамя,

А те ви, либе, мамиха / Моите билки хубави

Омана и въртигата. / Въртига да ви завърти,

Омана да ви омае.

СЪВЕТ – Билките действат по-бавно – 772 вида диви лечебни растения виреят в България. От тях едва 127 се използват от официалната наука. 250 вида се събират с терапевтична цел. Целебните растения обаче не действат веднага както хапчетата. Терапията с билки изисква време.  За да има ефект от билките, те трябва да бъдат нарязани много ситно. Известният български лечител Петър Димков препоръчва негорчивите билки да се запарват, а горчивите да се варят 10-15 минути. След това отварата се утаява и накрая се прецежда. Отварите и запарките трябва да са прясно приготвени. По правило не бива да престояват повече от 24 часа и да се държат в хладилник. Още за билките тук: Билки, Баба Ванга и Америка

 +++

Легенди

Според народната вяра от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине, и окъпано в „живата вода“, изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина, а в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила. За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода“ (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

Традиции

Носия за обичая „Еньова буля“, Елховско, края на 19 век. Експонат на Националния етнографски музей /кликнете за големи размери/

Наред със Нова година, Гергьовден и други празници, на Еньовден също се гадае за здраве, женитба и плодородие. Прави се обичая напяване на китки или пръстени по същия начин, както и ладуването.

В някои райони за гадания се изпълнява обичая „Еньова буля“, в който участват момите, а гадаят за всички – моминските китки за женитба, на останалите — за здраве и плодородие.

Булята е момиченце — изтърсак (последно на майка). Обличат го като булка, слагат му и накити, но булото е червено. Четири моми грабват булята и я разнасят из селото. Накрая идва ред на ладуването. Момите пеят песни, сетне изваждат от голям котел натопените си от сутринта китки с пръстенчета, наречени на ергените. В други райони се прави напяване на паламарки, които заместват китките и пръстените.

Еньовденските обреди са отнасяни от различните изследователи ту към праславянския пантеон, ту към ту към религиозните традиции на античното балканско население и вероятно истината е по средата. Нo вън от всякакво съмнение остават дълбоко езическите корени на празника. Еньовден е не особено убедително Християнизирана версия на езически празник в чест на лятното слънцестоене.

На 21 юни (лятното слънцестоене) енергията в природата е много силна тези 3-4 дена преди и след слънцестоенето. Това е важно време за медитация и релаксация. Не случайно в древен Китай хората са спирали работа за три дена по време на лятното слънцестоене.

На 21 декември, когато денят е най-кратък (зимното слънцестоене) е бил празникът Иняжден, Полязовден, Млад Бог, Млад ден. След покръстването към него е “прикрепен” християнският Св. Игнатий и празникът е преименуван в Игнажден и е преместен на 20 декември.

ОЩЕ МУЗИКА ЗА ПРАЗНИКА – РОК’Н’РОЛ

Ммм

2 comments for “Еньовден – най-виталният ден в годината – Рождението на Предтечата /+видео/

 1. 06/24/2011 at 04:51

  Sunrise and Sunset 2011
  Griffith Observatory, Los Angeles
  Location: W118° 17’54.0″, N34° 07’06.0″, 357m
  Pacific Standard Time: Jan 01 – Mar 12; Nov 06 – Dec 31
  Pacific Daylight Time: Mar 13 – Nov 05

  Date Begin Rise Az. Transit Alt. Set Az. End
  Civil Civil
  Twilight Twilight
  h m h m ° h m ° h m ° h m
  2011 Jan 01 (Sat) 06:31 06:59 118 11:57 34S 16:55 243 17:22
  2011 Jan 02 (Sun) 06:31 06:59 117 11:57 34S 16:55 243 17:23
  2011 Jan 03 (Mon) 06:32 06:59 117 11:58 34S 16:56 243 17:24
  2011 Jan 04 (Tue) 06:32 06:59 117 11:58 34S 16:57 243 17:25
  2011 Jan 05 (Wed) 06:32 07:00 117 11:59 34S 16:58 243 17:25
  2011 Jan 06 (Thu) 06:32 07:00 117 11:59 34S 16:59 243 17:26
  2011 Jan 07 (Fri) 06:32 07:00 117 11:59 34S 17:00 243 17:27
  2011 Jan 08 (Sat) 06:32 07:00 117 12:00 34S 17:00 244 17:28
  2011 Jan 09 (Sun) 06:32 07:00 116 12:00 35S 17:01 244 17:29
  2011 Jan 10 (Mon) 06:32 07:00 116 12:01 35S 17:02 244 17:30
  2011 Jan 11 (Tue) 06:32 06:59 116 12:01 35S 17:03 244 17:30
  2011 Jan 12 (Wed) 06:32 06:59 116 12:02 35S 17:04 244 17:31
  2011 Jan 13 (Thu) 06:32 06:59 116 12:02 35S 17:05 244 17:32
  2011 Jan 14 (Fri) 06:32 06:59 115 12:02 35S 17:06 245 17:33
  2011 Jan 15 (Sat) 06:32 06:59 115 12:03 36S 17:07 245 17:34
  2011 Jan 16 (Sun) 06:31 06:58 115 12:03 36S 17:08 245 17:35
  2011 Jan 17 (Mon) 06:31 06:58 115 12:03 36S 17:09 245 17:36
  2011 Jan 18 (Tue) 06:31 06:58 114 12:04 36S 17:10 246 17:37
  2011 Jan 19 (Wed) 06:31 06:58 114 12:04 36S 17:11 246 17:38
  2011 Jan 20 (Thu) 06:30 06:57 114 12:04 37S 17:12 246 17:38
  2011 Jan 21 (Fri) 06:30 06:57 114 12:05 37S 17:13 246 17:39
  2011 Jan 22 (Sat) 06:30 06:56 113 12:05 37S 17:13 247 17:40
  2011 Jan 23 (Sun) 06:29 06:56 113 12:05 37S 17:14 247 17:41
  2011 Jan 24 (Mon) 06:29 06:55 113 12:05 37S 17:15 247 17:42
  2011 Jan 25 (Tue) 06:28 06:55 112 12:06 38S 17:16 248 17:43
  2011 Jan 26 (Wed) 06:28 06:54 112 12:06 38S 17:17 248 17:44
  2011 Jan 27 (Thu) 06:27 06:54 112 12:06 38S 17:18 248 17:45
  2011 Jan 28 (Fri) 06:27 06:53 112 12:06 38S 17:19 249 17:46
  2011 Jan 29 (Sat) 06:26 06:53 111 12:06 39S 17:20 249 17:47
  2011 Jan 30 (Sun) 06:26 06:52 111 12:06 39S 17:21 249 17:48
  2011 Jan 31 (Mon) 06:25 06:51 111 12:07 39S 17:22 250 17:49

  2011 Feb 01 (Tue) 06:24 06:51 110 12:07 40S 17:23 250 17:50
  2011 Feb 02 (Wed) 06:24 06:50 110 12:07 40S 17:24 250 17:51
  2011 Feb 03 (Thu) 06:23 06:49 109 12:07 40S 17:25 251 17:52
  2011 Feb 04 (Fri) 06:22 06:48 109 12:07 40S 17:26 251 17:53
  2011 Feb 05 (Sat) 06:21 06:47 109 12:07 41S 17:27 251 17:53
  2011 Feb 06 (Sun) 06:21 06:47 108 12:07 41S 17:28 252 17:54
  2011 Feb 07 (Mon) 06:20 06:46 108 12:07 41S 17:29 252 17:55
  2011 Feb 08 (Tue) 06:19 06:45 108 12:07 42S 17:30 253 17:56
  2011 Feb 09 (Wed) 06:18 06:44 107 12:07 42S 17:31 253 17:57
  2011 Feb 10 (Thu) 06:17 06:43 107 12:07 42S 17:32 253 17:58
  2011 Feb 11 (Fri) 06:16 06:42 106 12:07 43S 17:33 254 17:59
  2011 Feb 12 (Sat) 06:15 06:41 106 12:07 43S 17:34 254 18:00
  2011 Feb 13 (Sun) 06:15 06:40 106 12:07 43S 17:35 255 18:01
  2011 Feb 14 (Mon) 06:14 06:39 105 12:07 44S 17:36 255 18:02
  2011 Feb 15 (Tue) 06:13 06:38 105 12:07 44S 17:37 255 18:03
  2011 Feb 16 (Wed) 06:12 06:37 104 12:07 44S 17:38 256 18:03
  2011 Feb 17 (Thu) 06:11 06:36 104 12:07 45S 17:39 256 18:04
  2011 Feb 18 (Fri) 06:10 06:35 103 12:07 45S 17:40 257 18:05
  2011 Feb 19 (Sat) 06:08 06:34 103 12:07 45S 17:41 257 18:06
  2011 Feb 20 (Sun) 06:07 06:33 103 12:07 46S 17:41 258 18:07
  2011 Feb 21 (Mon) 06:06 06:32 102 12:07 46S 17:42 258 18:08
  2011 Feb 22 (Tue) 06:05 06:31 102 12:07 46S 17:43 258 18:09
  2011 Feb 23 (Wed) 06:04 06:29 101 12:07 47S 17:44 259 18:09
  2011 Feb 24 (Thu) 06:03 06:28 101 12:06 47S 17:45 259 18:10
  2011 Feb 25 (Fri) 06:02 06:27 100 12:06 48S 17:46 260 18:11
  2011 Feb 26 (Sat) 06:01 06:26 100 12:06 48S 17:47 260 18:12
  2011 Feb 27 (Sun) 05:59 06:25 100 12:06 48S 17:48 261 18:13
  2011 Feb 28 (Mon) 05:58 06:23 99 12:06 49S 17:49 261 18:14

  2011 Mar 01 (Tue) 05:57 06:22 99 12:06 49S 17:49 262 18:15
  2011 Mar 02 (Wed) 05:56 06:21 98 12:05 49S 17:50 262 18:15
  2011 Mar 03 (Thu) 05:55 06:20 98 12:05 50S 17:51 263 18:16
  2011 Mar 04 (Fri) 05:53 06:18 97 12:05 50S 17:52 263 18:17
  2011 Mar 05 (Sat) 05:52 06:17 97 12:05 51S 17:53 263 18:18
  2011 Mar 06 (Sun) 05:51 06:16 96 12:04 51S 17:54 264 18:19
  2011 Mar 07 (Mon) 05:50 06:15 96 12:04 51S 17:54 264 18:19
  2011 Mar 08 (Tue) 05:48 06:13 95 12:04 52S 17:55 265 18:20
  2011 Mar 09 (Wed) 05:47 06:12 95 12:04 52S 17:56 265 18:21
  2011 Mar 10 (Thu) 05:46 06:11 94 12:03 53S 17:57 266 18:22
  2011 Mar 11 (Fri) 05:44 06:09 94 12:03 53S 17:58 266 18:23
  2011 Mar 12 (Sat) 05:43 06:08 93 12:03 53S 17:58 267 18:23
  [Daylight time begins]
  2011 Mar 13 (Sun) 06:42 07:07 93 13:03 54S 18:59 267 19:24
  2011 Mar 14 (Mon) 06:40 07:05 92 13:02 54S 19:00 268 19:25
  2011 Mar 15 (Tue) 06:39 07:04 92 13:02 55S 19:01 268 19:26
  2011 Mar 16 (Wed) 06:38 07:03 92 13:02 55S 19:02 269 19:27
  2011 Mar 17 (Thu) 06:36 07:01 91 13:02 55S 19:02 269 19:27
  2011 Mar 18 (Fri) 06:35 07:00 91 13:01 56S 19:03 270 19:28
  2011 Mar 19 (Sat) 06:34 06:59 90 13:01 56S 19:04 270 19:29
  2011 Mar 20 (Sun) 06:32 06:57 90 13:01 57S 19:05 271 19:30
  2011 Mar 21 (Mon) 06:31 06:56 89 13:00 57S 19:06 271 19:31
  2011 Mar 22 (Tue) 06:29 06:54 89 13:00 57S 19:06 272 19:31
  2011 Mar 23 (Wed) 06:28 06:53 88 13:00 58S 19:07 272 19:32
  2011 Mar 24 (Thu) 06:27 06:52 88 12:59 58S 19:08 273 19:33
  2011 Mar 25 (Fri) 06:25 06:50 87 12:59 59S 19:09 273 19:34
  2011 Mar 26 (Sat) 06:24 06:49 87 12:59 59S 19:09 273 19:34
  2011 Mar 27 (Sun) 06:23 06:48 86 12:59 59S 19:10 274 19:35
  2011 Mar 28 (Mon) 06:21 06:46 86 12:58 60S 19:11 274 19:36
  2011 Mar 29 (Tue) 06:20 06:45 85 12:58 60S 19:12 275 19:37
  2011 Mar 30 (Wed) 06:18 06:43 85 12:58 60S 19:12 275 19:38
  2011 Mar 31 (Thu) 06:17 06:42 84 12:57 61S 19:13 276 19:38

  2011 Apr 01 (Fri) 06:16 06:41 84 12:57 61S 19:14 276 19:39
  2011 Apr 02 (Sat) 06:14 06:39 83 12:57 62S 19:15 277 19:40
  2011 Apr 03 (Sun) 06:13 06:38 83 12:56 62S 19:15 277 19:41
  2011 Apr 04 (Mon) 06:11 06:37 83 12:56 62S 19:16 278 19:42
  2011 Apr 05 (Tue) 06:10 06:35 82 12:56 63S 19:17 278 19:42
  2011 Apr 06 (Wed) 06:09 06:34 82 12:56 63S 19:18 279 19:43
  2011 Apr 07 (Thu) 06:07 06:33 81 12:55 64S 19:18 279 19:44
  2011 Apr 08 (Fri) 06:06 06:31 81 12:55 64S 19:19 280 19:45
  2011 Apr 09 (Sat) 06:05 06:30 80 12:55 64S 19:20 280 19:46
  2011 Apr 10 (Sun) 06:03 06:29 80 12:55 65S 19:21 280 19:46
  2011 Apr 11 (Mon) 06:02 06:28 79 12:54 65S 19:22 281 19:47
  2011 Apr 12 (Tue) 06:01 06:26 79 12:54 65S 19:22 281 19:48
  2011 Apr 13 (Wed) 05:59 06:25 78 12:54 66S 19:23 282 19:49
  2011 Apr 14 (Thu) 05:58 06:24 78 12:53 66S 19:24 282 19:50
  2011 Apr 15 (Fri) 05:57 06:22 78 12:53 66S 19:25 283 19:50
  2011 Apr 16 (Sat) 05:55 06:21 77 12:53 67S 19:25 283 19:51
  2011 Apr 17 (Sun) 05:54 06:20 77 12:53 67S 19:26 283 19:52
  2011 Apr 18 (Mon) 05:53 06:19 76 12:53 68S 19:27 284 19:53
  2011 Apr 19 (Tue) 05:52 06:17 76 12:52 68S 19:28 284 19:54
  2011 Apr 20 (Wed) 05:50 06:16 75 12:52 68S 19:28 285 19:55
  2011 Apr 21 (Thu) 05:49 06:15 75 12:52 69S 19:29 285 19:55
  2011 Apr 22 (Fri) 05:48 06:14 75 12:52 69S 19:30 286 19:56
  2011 Apr 23 (Sat) 05:47 06:13 74 12:52 69S 19:31 286 19:57
  2011 Apr 24 (Sun) 05:45 06:12 74 12:51 70S 19:32 286 19:58
  2011 Apr 25 (Mon) 05:44 06:10 73 12:51 70S 19:32 287 19:59
  2011 Apr 26 (Tue) 05:43 06:09 73 12:51 70S 19:33 287 20:00
  2011 Apr 27 (Wed) 05:42 06:08 73 12:51 71S 19:34 288 20:00
  2011 Apr 28 (Thu) 05:41 06:07 72 12:51 71S 19:35 288 20:01
  2011 Apr 29 (Fri) 05:40 06:06 72 12:51 71S 19:35 288 20:02
  2011 Apr 30 (Sat) 05:38 06:05 71 12:50 71S 19:36 289 20:03

  2011 May 01 (Sun) 05:37 06:04 71 12:50 72S 19:37 289 20:04
  2011 May 02 (Mon) 05:36 06:03 71 12:50 72S 19:38 289 20:05
  2011 May 03 (Tue) 05:35 06:02 70 12:50 72S 19:39 290 20:06
  2011 May 04 (Wed) 05:34 06:01 70 12:50 73S 19:39 290 20:06
  2011 May 05 (Thu) 05:33 06:00 70 12:50 73S 19:40 291 20:07
  2011 May 06 (Fri) 05:32 05:59 69 12:50 73S 19:41 291 20:08
  2011 May 07 (Sat) 05:31 05:58 69 12:50 73S 19:42 291 20:09
  2011 May 08 (Sun) 05:30 05:57 69 12:50 74S 19:43 292 20:10
  2011 May 09 (Mon) 05:29 05:56 68 12:50 74S 19:43 292 20:11
  2011 May 10 (Tue) 05:28 05:56 68 12:50 74S 19:44 292 20:11
  2011 May 11 (Wed) 05:27 05:55 68 12:50 75S 19:45 293 20:12
  2011 May 12 (Thu) 05:27 05:54 67 12:50 75S 19:46 293 20:13
  2011 May 13 (Fri) 05:26 05:53 67 12:50 75S 19:46 293 20:14
  2011 May 14 (Sat) 05:25 05:52 67 12:50 75S 19:47 293 20:15
  2011 May 15 (Sun) 05:24 05:52 66 12:50 76S 19:48 294 20:16
  2011 May 16 (Mon) 05:23 05:51 66 12:50 76S 19:49 294 20:16
  2011 May 17 (Tue) 05:22 05:50 66 12:50 76S 19:49 294 20:17
  2011 May 18 (Wed) 05:22 05:50 66 12:50 76S 19:50 295 20:18
  2011 May 19 (Thu) 05:21 05:49 65 12:50 76S 19:51 295 20:19
  2011 May 20 (Fri) 05:20 05:48 65 12:50 77S 19:52 295 20:20
  2011 May 21 (Sat) 05:20 05:48 65 12:50 77S 19:52 295 20:20
  2011 May 22 (Sun) 05:19 05:47 65 12:50 77S 19:53 296 20:21
  2011 May 23 (Mon) 05:18 05:47 64 12:50 77S 19:54 296 20:22
  2011 May 24 (Tue) 05:18 05:46 64 12:50 77S 19:54 296 20:23
  2011 May 25 (Wed) 05:17 05:46 64 12:50 78S 19:55 296 20:23
  2011 May 26 (Thu) 05:17 05:45 64 12:50 78S 19:56 297 20:24
  2011 May 27 (Fri) 05:16 05:45 63 12:50 78S 19:56 297 20:25
  2011 May 28 (Sat) 05:16 05:44 63 12:50 78S 19:57 297 20:26
  2011 May 29 (Sun) 05:15 05:44 63 12:51 78S 19:58 297 20:26
  2011 May 30 (Mon) 05:15 05:43 63 12:51 78S 19:58 297 20:27
  2011 May 31 (Tue) 05:14 05:43 63 12:51 79S 19:59 298 20:28

  2011 Jun 01 (Wed) 05:14 05:43 62 12:51 79S 20:00 298 20:28
  2011 Jun 02 (Thu) 05:14 05:43 62 12:51 79S 20:00 298 20:29
  2011 Jun 03 (Fri) 05:13 05:42 62 12:51 79S 20:01 298 20:30
  2011 Jun 04 (Sat) 05:13 05:42 62 12:52 79S 20:01 298 20:30
  2011 Jun 05 (Sun) 05:13 05:42 62 12:52 79S 20:02 298 20:31
  2011 Jun 06 (Mon) 05:13 05:42 62 12:52 79S 20:02 298 20:31
  2011 Jun 07 (Tue) 05:12 05:41 62 12:52 79S 20:03 299 20:32
  2011 Jun 08 (Wed) 05:12 05:41 61 12:52 79S 20:03 299 20:32
  2011 Jun 09 (Thu) 05:12 05:41 61 12:52 80S 20:04 299 20:33
  2011 Jun 10 (Fri) 05:12 05:41 61 12:53 80S 20:04 299 20:33
  2011 Jun 11 (Sat) 05:12 05:41 61 12:53 80S 20:05 299 20:34
  2011 Jun 12 (Sun) 05:12 05:41 61 12:53 80S 20:05 299 20:34
  2011 Jun 13 (Mon) 05:12 05:41 61 12:53 80S 20:06 299 20:35
  2011 Jun 14 (Tue) 05:12 05:41 61 12:53 80S 20:06 299 20:35
  2011 Jun 15 (Wed) 05:12 05:41 61 12:54 80S 20:06 299 20:36
  2011 Jun 16 (Thu) 05:12 05:41 61 12:54 80S 20:07 299 20:36
  2011 Jun 17 (Fri) 05:12 05:41 61 12:54 80S 20:07 299 20:36
  2011 Jun 18 (Sat) 05:12 05:42 61 12:54 80S 20:07 299 20:37
  2011 Jun 19 (Sun) 05:12 05:42 61 12:55 80S 20:07 299 20:37
  2011 Jun 20 (Mon) 05:13 05:42 61 12:55 80S 20:08 299 20:37
  2011 Jun 21 (Tue) 05:13 05:42 61 12:55 80S 20:08 299 20:37
  2011 Jun 22 (Wed) 05:13 05:42 61 12:55 80S 20:08 299 20:37
  2011 Jun 23 (Thu) 05:13 05:43 61 12:55 80S 20:08 299 20:38
  2011 Jun 24 (Fri) 05:13 05:43 61 12:56 80S 20:08 299 20:38
  2011 Jun 25 (Sat) 05:14 05:43 61 12:56 80S 20:09 299 20:38
  2011 Jun 26 (Sun) 05:14 05:43 61 12:56 80S 20:09 299 20:38
  2011 Jun 27 (Mon) 05:14 05:44 61 12:56 80S 20:09 299 20:38
  2011 Jun 28 (Tue) 05:15 05:44 61 12:56 80S 20:09 299 20:38
  2011 Jun 29 (Wed) 05:15 05:44 61 12:57 80S 20:09 299 20:38
  2011 Jun 30 (Thu) 05:16 05:45 61 12:57 80S 20:09 299 20:38

  2011 Jul 01 (Fri) 05:16 05:45 61 12:57 80S 20:09 299 20:38
  2011 Jul 02 (Sat) 05:17 05:46 61 12:57 80S 20:09 299 20:38
  2011 Jul 03 (Sun) 05:17 05:46 61 12:57 80S 20:09 299 20:38
  2011 Jul 04 (Mon) 05:18 05:47 61 12:58 79S 20:08 299 20:38
  2011 Jul 05 (Tue) 05:18 05:47 61 12:58 79S 20:08 298 20:37
  2011 Jul 06 (Wed) 05:19 05:48 62 12:58 79S 20:08 298 20:37
  2011 Jul 07 (Thu) 05:19 05:48 62 12:58 79S 20:08 298 20:37
  2011 Jul 08 (Fri) 05:20 05:49 62 12:58 79S 20:08 298 20:37
  2011 Jul 09 (Sat) 05:20 05:49 62 12:58 79S 20:07 298 20:36
  2011 Jul 10 (Sun) 05:21 05:50 62 12:59 79S 20:07 298 20:36
  2011 Jul 11 (Mon) 05:21 05:50 62 12:59 79S 20:07 298 20:36
  2011 Jul 12 (Tue) 05:22 05:51 63 12:59 79S 20:07 297 20:35
  2011 Jul 13 (Wed) 05:23 05:51 63 12:59 78S 20:06 297 20:35
  2011 Jul 14 (Thu) 05:23 05:52 63 12:59 78S 20:06 297 20:34
  2011 Jul 15 (Fri) 05:24 05:53 63 12:59 78S 20:05 297 20:34
  2011 Jul 16 (Sat) 05:25 05:53 63 12:59 78S 20:05 297 20:33
  2011 Jul 17 (Sun) 05:25 05:54 63 12:59 78S 20:04 296 20:33
  2011 Jul 18 (Mon) 05:26 05:55 64 12:59 78S 20:04 296 20:32
  2011 Jul 19 (Tue) 05:27 05:55 64 13:00 77S 20:03 296 20:32
  2011 Jul 20 (Wed) 05:28 05:56 64 13:00 77S 20:03 296 20:31
  2011 Jul 21 (Thu) 05:28 05:57 64 13:00 77S 20:02 295 20:30
  2011 Jul 22 (Fri) 05:29 05:57 65 13:00 77S 20:02 295 20:30
  2011 Jul 23 (Sat) 05:30 05:58 65 13:00 77S 20:01 295 20:29
  2011 Jul 24 (Sun) 05:31 05:59 65 13:00 76S 20:00 295 20:28
  2011 Jul 25 (Mon) 05:31 05:59 65 13:00 76S 20:00 294 20:28
  2011 Jul 26 (Tue) 05:32 06:00 66 13:00 76S 19:59 294 20:27
  2011 Jul 27 (Wed) 05:33 06:01 66 13:00 76S 19:58 294 20:26
  2011 Jul 28 (Thu) 05:34 06:01 66 13:00 76S 19:58 294 20:25
  2011 Jul 29 (Fri) 05:34 06:02 67 13:00 75S 19:57 293 20:24
  2011 Jul 30 (Sat) 05:35 06:03 67 13:00 75S 19:56 293 20:24
  2011 Jul 31 (Sun) 05:36 06:04 67 13:00 75S 19:55 293 20:23

  2011 Aug 01 (Mon) 05:37 06:04 67 13:00 75S 19:54 292 20:22
  2011 Aug 02 (Tue) 05:38 06:05 68 12:59 74S 19:53 292 20:21
  2011 Aug 03 (Wed) 05:38 06:06 68 12:59 74S 19:53 292 20:20
  2011 Aug 04 (Thu) 05:39 06:06 68 12:59 74S 19:52 291 20:19
  2011 Aug 05 (Fri) 05:40 06:07 69 12:59 73S 19:51 291 20:18
  2011 Aug 06 (Sat) 05:41 06:08 69 12:59 73S 19:50 291 20:17
  2011 Aug 07 (Sun) 05:42 06:09 69 12:59 73S 19:49 290 20:16
  2011 Aug 08 (Mon) 05:42 06:09 70 12:59 73S 19:48 290 20:15
  2011 Aug 09 (Tue) 05:43 06:10 70 12:59 72S 19:47 290 20:14
  2011 Aug 10 (Wed) 05:44 06:11 70 12:59 72S 19:46 289 20:13
  2011 Aug 11 (Thu) 05:45 06:12 71 12:58 72S 19:45 289 20:11
  2011 Aug 12 (Fri) 05:46 06:12 71 12:58 71S 19:44 289 20:10
  2011 Aug 13 (Sat) 05:46 06:13 72 12:58 71S 19:43 288 20:09
  2011 Aug 14 (Sun) 05:47 06:14 72 12:58 71S 19:41 288 20:08
  2011 Aug 15 (Mon) 05:48 06:14 72 12:58 71S 19:40 287 20:07
  2011 Aug 16 (Tue) 05:49 06:15 73 12:57 70S 19:39 287 20:06
  2011 Aug 17 (Wed) 05:50 06:16 73 12:57 70S 19:38 287 20:04
  2011 Aug 18 (Thu) 05:50 06:17 74 12:57 70S 19:37 286 20:03
  2011 Aug 19 (Fri) 05:51 06:17 74 12:57 69S 19:36 286 20:02
  2011 Aug 20 (Sat) 05:52 06:18 74 12:57 69S 19:35 285 20:01
  2011 Aug 21 (Sun) 05:53 06:19 75 12:56 69S 19:33 285 19:59
  2011 Aug 22 (Mon) 05:53 06:20 75 12:56 68S 19:32 285 19:58
  2011 Aug 23 (Tue) 05:54 06:20 76 12:56 68S 19:31 284 19:57
  2011 Aug 24 (Wed) 05:55 06:21 76 12:56 68S 19:30 284 19:56
  2011 Aug 25 (Thu) 05:56 06:22 76 12:55 67S 19:28 283 19:54
  2011 Aug 26 (Fri) 05:56 06:22 77 12:55 67S 19:27 283 19:53
  2011 Aug 27 (Sat) 05:57 06:23 77 12:55 67S 19:26 283 19:52
  2011 Aug 28 (Sun) 05:58 06:24 78 12:54 66S 19:25 282 19:50
  2011 Aug 29 (Mon) 05:59 06:24 78 12:54 66S 19:23 282 19:49
  2011 Aug 30 (Tue) 06:00 06:25 79 12:54 65S 19:22 281 19:48
  2011 Aug 31 (Wed) 06:00 06:26 79 12:54 65S 19:21 281 19:46

  2011 Sep 01 (Thu) 06:01 06:27 79 12:53 65S 19:19 280 19:45
  2011 Sep 02 (Fri) 06:02 06:27 80 12:53 64S 19:18 280 19:43
  2011 Sep 03 (Sat) 06:02 06:28 80 12:53 64S 19:17 279 19:42
  2011 Sep 04 (Sun) 06:03 06:29 81 12:52 64S 19:15 279 19:41
  2011 Sep 05 (Mon) 06:04 06:29 81 12:52 63S 19:14 279 19:39
  2011 Sep 06 (Tue) 06:05 06:30 82 12:52 63S 19:12 278 19:38
  2011 Sep 07 (Wed) 06:05 06:31 82 12:51 63S 19:11 278 19:36
  2011 Sep 08 (Thu) 06:06 06:31 83 12:51 62S 19:10 277 19:35
  2011 Sep 09 (Fri) 06:07 06:32 83 12:51 62S 19:08 277 19:34
  2011 Sep 10 (Sat) 06:08 06:33 83 12:50 61S 19:07 276 19:32
  2011 Sep 11 (Sun) 06:08 06:34 84 12:50 61S 19:06 276 19:31
  2011 Sep 12 (Mon) 06:09 06:34 84 12:49 61S 19:04 275 19:29
  2011 Sep 13 (Tue) 06:10 06:35 85 12:49 60S 19:03 275 19:28
  2011 Sep 14 (Wed) 06:10 06:36 85 12:49 60S 19:01 274 19:26
  2011 Sep 15 (Thu) 06:11 06:36 86 12:48 60S 19:00 274 19:25
  2011 Sep 16 (Fri) 06:12 06:37 86 12:48 59S 18:59 274 19:24
  2011 Sep 17 (Sat) 06:13 06:38 87 12:48 59S 18:57 273 19:22
  2011 Sep 18 (Sun) 06:13 06:38 87 12:47 58S 18:56 273 19:21
  2011 Sep 19 (Mon) 06:14 06:39 88 12:47 58S 18:54 272 19:19
  2011 Sep 20 (Tue) 06:15 06:40 88 12:47 58S 18:53 272 19:18
  2011 Sep 21 (Wed) 06:15 06:40 89 12:46 57S 18:52 271 19:17
  2011 Sep 22 (Thu) 06:16 06:41 89 12:46 57S 18:50 271 19:15
  2011 Sep 23 (Fri) 06:17 06:42 90 12:46 56S 18:49 270 19:14
  2011 Sep 24 (Sat) 06:18 06:43 90 12:45 56S 18:47 270 19:12
  2011 Sep 25 (Sun) 06:18 06:43 90 12:45 56S 18:46 269 19:11
  2011 Sep 26 (Mon) 06:19 06:44 91 12:45 55S 18:45 269 19:09
  2011 Sep 27 (Tue) 06:20 06:45 91 12:44 55S 18:43 268 19:08
  2011 Sep 28 (Wed) 06:20 06:45 92 12:44 54S 18:42 268 19:07
  2011 Sep 29 (Thu) 06:21 06:46 92 12:44 54S 18:40 267 19:05
  2011 Sep 30 (Fri) 06:22 06:47 93 12:43 54S 18:39 267 19:04

  2011 Oct 01 (Sat) 06:23 06:48 93 12:43 53S 18:38 266 19:03
  2011 Oct 02 (Sun) 06:23 06:48 94 12:43 53S 18:36 266 19:01
  2011 Oct 03 (Mon) 06:24 06:49 94 12:42 53S 18:35 266 19:00
  2011 Oct 04 (Tue) 06:25 06:50 95 12:42 52S 18:34 265 18:59
  2011 Oct 05 (Wed) 06:26 06:51 95 12:42 52S 18:32 265 18:57
  2011 Oct 06 (Thu) 06:26 06:51 96 12:41 51S 18:31 264 18:56
  2011 Oct 07 (Fri) 06:27 06:52 96 12:41 51S 18:30 264 18:55
  2011 Oct 08 (Sat) 06:28 06:53 97 12:41 51S 18:28 263 18:53
  2011 Oct 09 (Sun) 06:28 06:54 97 12:40 50S 18:27 263 18:52
  2011 Oct 10 (Mon) 06:29 06:54 97 12:40 50S 18:26 262 18:51
  2011 Oct 11 (Tue) 06:30 06:55 98 12:40 49S 18:24 262 18:49
  2011 Oct 12 (Wed) 06:31 06:56 98 12:40 49S 18:23 261 18:48
  2011 Oct 13 (Thu) 06:31 06:57 99 12:39 49S 18:22 261 18:47
  2011 Oct 14 (Fri) 06:32 06:57 99 12:39 48S 18:20 260 18:46
  2011 Oct 15 (Sat) 06:33 06:58 100 12:39 48S 18:19 260 18:44
  2011 Oct 16 (Sun) 06:34 06:59 100 12:39 48S 18:18 260 18:43
  2011 Oct 17 (Mon) 06:35 07:00 101 12:39 47S 18:17 259 18:42
  2011 Oct 18 (Tue) 06:35 07:01 101 12:38 47S 18:16 259 18:41
  2011 Oct 19 (Wed) 06:36 07:01 102 12:38 47S 18:14 258 18:40
  2011 Oct 20 (Thu) 06:37 07:02 102 12:38 46S 18:13 258 18:39
  2011 Oct 21 (Fri) 06:38 07:03 102 12:38 46S 18:12 257 18:37
  2011 Oct 22 (Sat) 06:39 07:04 103 12:38 45S 18:11 257 18:36
  2011 Oct 23 (Sun) 06:39 07:05 103 12:38 45S 18:10 257 18:35
  2011 Oct 24 (Mon) 06:40 07:06 104 12:37 45S 18:09 256 18:34
  2011 Oct 25 (Tue) 06:41 07:07 104 12:37 44S 18:08 256 18:33
  2011 Oct 26 (Wed) 06:42 07:07 105 12:37 44S 18:06 255 18:32
  2011 Oct 27 (Thu) 06:43 07:08 105 12:37 44S 18:05 255 18:31
  2011 Oct 28 (Fri) 06:44 07:09 105 12:37 43S 18:04 254 18:30
  2011 Oct 29 (Sat) 06:44 07:10 106 12:37 43S 18:03 254 18:29
  2011 Oct 30 (Sun) 06:45 07:11 106 12:37 43S 18:02 254 18:28
  2011 Oct 31 (Mon) 06:46 07:12 107 12:37 42S 18:01 253 18:27

  2011 Nov 01 (Tue) 06:47 07:13 107 12:37 42S 18:00 253 18:26
  2011 Nov 02 (Wed) 06:48 07:14 107 12:37 42S 17:59 253 18:25
  2011 Nov 03 (Thu) 06:49 07:15 108 12:37 41S 17:59 252 18:25
  2011 Nov 04 (Fri) 06:49 07:15 108 12:37 41S 17:58 252 18:24
  2011 Nov 05 (Sat) 06:50 07:16 108 12:37 41S 17:57 251 18:23
  [Daylight time ends]
  2011 Nov 06 (Sun) 05:51 06:17 109 11:37 41S 16:56 251 17:22
  2011 Nov 07 (Mon) 05:52 06:18 109 11:37 40S 16:55 251 17:21
  2011 Nov 08 (Tue) 05:53 06:19 110 11:37 40S 16:54 250 17:21
  2011 Nov 09 (Wed) 05:54 06:20 110 11:37 40S 16:54 250 17:20
  2011 Nov 10 (Thu) 05:55 06:21 110 11:37 39S 16:53 250 17:19
  2011 Nov 11 (Fri) 05:56 06:22 111 11:37 39S 16:52 249 17:18
  2011 Nov 12 (Sat) 05:57 06:23 111 11:37 39S 16:51 249 17:18
  2011 Nov 13 (Sun) 05:57 06:24 111 11:37 39S 16:51 249 17:17
  2011 Nov 14 (Mon) 05:58 06:25 112 11:38 38S 16:50 248 17:17
  2011 Nov 15 (Tue) 05:59 06:26 112 11:38 38S 16:49 248 17:16
  2011 Nov 16 (Wed) 06:00 06:27 112 11:38 38S 16:49 248 17:16
  2011 Nov 17 (Thu) 06:01 06:28 113 11:38 38S 16:48 247 17:15
  2011 Nov 18 (Fri) 06:02 06:29 113 11:38 37S 16:48 247 17:15
  2011 Nov 19 (Sat) 06:03 06:30 113 11:39 37S 16:47 247 17:14
  2011 Nov 20 (Sun) 06:04 06:30 113 11:39 37S 16:47 246 17:14
  2011 Nov 21 (Mon) 06:05 06:31 114 11:39 37S 16:46 246 17:13
  2011 Nov 22 (Tue) 06:05 06:32 114 11:39 36S 16:46 246 17:13
  2011 Nov 23 (Wed) 06:06 06:33 114 11:40 36S 16:46 246 17:13
  2011 Nov 24 (Thu) 06:07 06:34 114 11:40 36S 16:45 245 17:12
  2011 Nov 25 (Fri) 06:08 06:35 115 11:40 36S 16:45 245 17:12
  2011 Nov 26 (Sat) 06:09 06:36 115 11:40 36S 16:45 245 17:12
  2011 Nov 27 (Sun) 06:10 06:37 115 11:41 35S 16:44 245 17:12
  2011 Nov 28 (Mon) 06:11 06:38 115 11:41 35S 16:44 245 17:11
  2011 Nov 29 (Tue) 06:12 06:39 116 11:41 35S 16:44 244 17:11
  2011 Nov 30 (Wed) 06:12 06:40 116 11:42 35S 16:44 244 17:11

  2011 Dec 01 (Thu) 06:13 06:41 116 11:42 35S 16:44 244 17:11
  2011 Dec 02 (Fri) 06:14 06:41 116 11:43 35S 16:44 244 17:11
  2011 Dec 03 (Sat) 06:15 06:42 116 11:43 34S 16:44 244 17:11
  2011 Dec 04 (Sun) 06:16 06:43 117 11:43 34S 16:44 243 17:11
  2011 Dec 05 (Mon) 06:16 06:44 117 11:44 34S 16:44 243 17:11
  2011 Dec 06 (Tue) 06:17 06:45 117 11:44 34S 16:44 243 17:11
  2011 Dec 07 (Wed) 06:18 06:46 117 11:45 34S 16:44 243 17:11
  2011 Dec 08 (Thu) 06:19 06:46 117 11:45 34S 16:44 243 17:11
  2011 Dec 09 (Fri) 06:19 06:47 117 11:46 34S 16:44 243 17:11
  2011 Dec 10 (Sat) 06:20 06:48 117 11:46 34S 16:44 243 17:12
  2011 Dec 11 (Sun) 06:21 06:49 118 11:46 34S 16:44 242 17:12
  2011 Dec 12 (Mon) 06:22 06:49 118 11:47 33S 16:44 242 17:12
  2011 Dec 13 (Tue) 06:22 06:50 118 11:47 33S 16:45 242 17:12
  2011 Dec 14 (Wed) 06:23 06:51 118 11:48 33S 16:45 242 17:13
  2011 Dec 15 (Thu) 06:24 06:51 118 11:48 33S 16:45 242 17:13
  2011 Dec 16 (Fri) 06:24 06:52 118 11:49 33S 16:46 242 17:13
  2011 Dec 17 (Sat) 06:25 06:53 118 11:49 33S 16:46 242 17:14
  2011 Dec 18 (Sun) 06:25 06:53 118 11:50 33S 16:46 242 17:14
  2011 Dec 19 (Mon) 06:26 06:54 118 11:50 33S 16:47 242 17:14
  2011 Dec 20 (Tue) 06:27 06:54 118 11:51 33S 16:47 242 17:15
  2011 Dec 21 (Wed) 06:27 06:55 118 11:51 33S 16:48 242 17:15
  2011 Dec 22 (Thu) 06:28 06:55 118 11:52 33S 16:48 242 17:16
  2011 Dec 23 (Fri) 06:28 06:56 118 11:52 33S 16:49 242 17:16
  2011 Dec 24 (Sat) 06:29 06:56 118 11:53 33S 16:49 242 17:17
  2011 Dec 25 (Sun) 06:29 06:57 118 11:53 33S 16:50 242 17:18
  2011 Dec 26 (Mon) 06:29 06:57 118 11:54 33S 16:50 242 17:18
  2011 Dec 27 (Tue) 06:30 06:58 118 11:54 33S 16:51 242 17:19
  2011 Dec 28 (Wed) 06:30 06:58 118 11:55 33S 16:52 242 17:19
  2011 Dec 29 (Thu) 06:30 06:58 118 11:55 33S 16:52 242 17:20
  2011 Dec 30 (Fri) 06:31 06:58 118 11:56 33S 16:53 242 17:21
  2011 Dec 31 (Sat) 06:31 06:59 118 11:56 34S 16:54 242 17:22

  Prepared by John Mosley at Griffith Observatory with MICA software developed at
  the US Naval Observatory.

 2. 06/24/2011 at 04:59

  June 2011
  Los Angeles, California
  Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday
  1

  Sunrise: 5:43am
  Solar noon: 12:51pm
  Sunset: 7:59pm
  New Moon: 1:04pm
  Day length: 14h 16m
  2

  Sunrise: 5:43am
  Solar noon: 12:51pm
  Sunset: 7:59pm
  Day length: 14h 17m
  3

  Sunrise: 5:42am
  Solar noon: 12:51pm
  Sunset: 8:00pm
  Day length: 14h 17m
  4

  Sunrise: 5:42am
  Solar noon: 12:51pm
  Sunset: 8:00pm
  Day length: 14h 18m
  5

  Sunrise: 5:42am
  Solar noon: 12:51pm
  Sunset: 8:01pm
  Day length: 14h 19m
  6

  Sunrise: 5:42am
  Solar noon: 12:52pm
  Sunset: 8:01pm
  Day length: 14h 20m
  7

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:52pm
  Sunset: 8:02pm
  Day length: 14h 20m
  8

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:52pm
  Sunset: 8:02pm
  First Qtr: 6:12pm
  Day length: 14h 21m
  9

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:52pm
  Sunset: 8:03pm
  Day length: 14h 22m
  10

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:52pm
  Sunset: 8:03pm
  Day length: 14h 22m
  11

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:52pm
  Sunset: 8:04pm
  Day length: 14h 23m
  12

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:53pm
  Sunset: 8:04pm
  Day length: 14h 23m
  13

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:53pm
  Sunset: 8:05pm
  Day length: 14h 24m
  14

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:53pm
  Sunset: 8:05pm
  Day length: 14h 24m
  15

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:53pm
  Sunset: 8:06pm
  Full Moon: 12:15pm
  Day length: 14h 24m
  16

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:54pm
  Sunset: 8:06pm
  Day length: 14h 25m
  17

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:54pm
  Sunset: 8:06pm
  Day length: 14h 25m
  18

  Sunrise: 5:41am
  Solar noon: 12:54pm
  Sunset: 8:07pm
  Day length: 14h 25m
  19

  Sunrise: 5:42am
  Solar noon: 12:54pm
  Sunset: 8:07pm
  Day length: 14h 25m
  20

  Sunrise: 5:42am
  Solar noon: 12:54pm
  Sunset: 8:07pm
  Day length: 14h 25m
  21

  Sunrise: 5:42am
  Solar noon: 12:55pm
  Sunset: 8:07pm
  Day length: 14h 25m
  22

  Sunrise: 5:42am
  Solar noon: 12:55pm
  Sunset: 8:08pm
  Day length: 14h 25m
  23

  Sunrise: 5:42am
  Solar noon: 12:55pm
  Sunset: 8:08pm
  Last Qtr: 3:49am
  Day length: 14h 25m
  24

  Sunrise: 5:43am
  Solar noon: 12:55pm
  Sunset: 8:08pm
  Day length: 14h 25m
  25

  Sunrise: 5:43am
  Solar noon: 12:55pm
  Sunset: 8:08pm
  Day length: 14h 25m
  26

  Sunrise: 5:43am
  Solar noon: 12:56pm
  Sunset: 8:08pm
  Day length: 14h 25m
  27

  Sunrise: 5:43am
  Solar noon: 12:56pm
  Sunset: 8:08pm
  Day length: 14h 25m
  28

  Sunrise: 5:44am
  Solar noon: 12:56pm
  Sunset: 8:08pm
  Day length: 14h 25m
  29

  Sunrise: 5:44am
  Solar noon: 12:56pm
  Sunset: 8:08pm
  Day length: 14h 24m
  30

  Sunrise: 5:45am
  Solar noon: 12:57pm
  Sunset: 8:08pm
  Day length: 14h 24m