ПРАЗНИЦИТЕ 6-12 юни + времето

 

 

 

Именни дни за Валери (-я) и Антонина, Задушница и Петдесетница през уикенда

Супер време през цялата седмица

Камбанарията – задължителният знак на Храма – българска е най-високата на Балканите

6 юни   Св. преподобни Висарион Чудотворец (IV-V)./ По живота си този свят отец бил подобен на небесна птица, защото не придобил нищо земно, нямал нито своя килия, нито каквото и да е убежище. / Св. преподобни Иларион Изповедник (Иларион Стари Далматински; † 845)/ военачалник, в Ираклия край Черно море, станал известен с добродетелния си живот, мъдрост и храброст. Mъчен в тъмница и на кръст. Накрая – посечен с меч при император Линикий – IV век./

7   юни Св. мъченица Валерия – Имен ден празнуват  Валери (-я)

8 юни Пренасяне мощите на св. великомъченик Теодор Стратилат. Св. мъченици Марк и Юлий Доростолски

9 юни Св. Кирил, архиепископ Александрийски

10 юни Имен ден празнува Антонина (Отдание на Възнесение)

11 юни /събота/  Задушница пред Св. Петдесетница /All Soul’s Day/ Достойно естъ. В памет на всички починали с вяра православни християни. Църквата усърдно се моли за очистване от сквернотата на греха и опрощение на починалите с вяра в Христа. На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, Богослужебното правило е по-особено, Службата е заупокойна, след която се прави обща панихида. Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: Бог да прости.

“Кой смъртен на земята не е почувствал парливата мъка по загубата на близък човек? Има ли човешко сърце, което да не се е късало от болка пред зиналия гроб, готов да прибере в студените си обятия близък нему човек?”

12 юни  † ПЕТДЕСЕТНИЦА На Петдесетница вдъхновената проповед на Св. Апостол Петър накарала много хора да повярват в Христа, да се покаят, кръстят и приемат благодатните дарове на Светия Дух. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница (Св. Троица) се смята за неин рожден ден. Тържествена литургия, а веднага след нея започва богослужебното празнуване на празника Св. Дух, който е в понеделник. Kлирът и миряните застават на колене. Свещениците хвърлят в храма орехова шума.

Супер време в Ел Ей тази седмица обещават от телевизия АВС7. Картинката се сменя автоматично всеки ден с прогноза за следващите 7 дни.