Напуснете Йемен – закриват и посолството

Република Йемен е разположена в югозападната част на Арабския полуостров на брега на Червено море, Арабско море и Аденския залив. Страната има площ 527.9 хил. кв. км и население 20 975 000 души. Столицата е Сана, а официалният език - арабски. 99,6% от населението са мюсюлмани.

Министерство на външните работи на Р България (МВнР) настоятелно препоръчва на българските граждани, които пребивават в Йемен да напуснат незабавно страната

Що е то Йемен?

6 юни 2011г. Министерство на външните работи на Р българия (МВнР) настоятелно препоръчва на българските граждани, които пребивават в Йемен, да не подценяват опасността на ситуацията и да напуснат незабавно страната. Това съобщиха от дирекцията “Информация и комуникация” на Министерството на външните работи.

Това може да стане с функциониращите към момента редовни търговски полети от международното летище в Сана, посочват от МВнР.

Българското посолство ще преустанови временно своята дейност в близките дни.

Oсобено сме разочаровани, че въпреки интензивните посреднически усилия на арабските държави от Залива, йеменският президент отказа да подпише  тъй важното за Йемен споразумение за мирен преход  и така предизвика  остра въоръжена конфронтация в страната. Обстановката в Йемен продължава да бъде изключително нестабилна и може много бързо да се влоши,”още казва в официално изявление днес Весела Чернева говорител на МВнР и член на политическия кабинет.

———

Заради сериозната хуманитарна криза в Йемен еврокомисарят по хуманитарна помощ Кристалина Георгиева посети страната. На снимката тя разговаря с деца на вътрешни бежанци в Саада. Фото: Ирина Новакова/ДНЕВНИК

 

 

 

Йемен е по-известен с дейността на “Ал Кайда”. По-малко се знае за огромната хуманитарна криза в страната, където са регистрирани 170 хиляди бежанци (предимно от Сомалия и Етиопия) и около 250-300 хиляди вътрешни бежанци, напуснали домовете си заради конфликтите между правителството и сепаратистки движения в северната и южната част от страната.  Йемен е най-бедната сред арабските страни, 45% от населението преживява с по-малко от два долара на ден, а най-уязвими са вътрешните бежанци. Достъпът на хуманитарните организации до тях е силно ограничен от политическото напрежение и несигурността в Северен Йемен.  Достъпът до питейна вода е сред най-големите проблеми на Йемен, особено за бежанците. Много от тях разчитат на хуманитарни доставки на вода. Европейската комисия е сред основните донори на хуманитарна помощ за бежанците и вътрешните бежанци в страната.

ИСТОРИЯ Република Йемен е разположена в югозападната част на Арабския полуостров на брега на Червено море, Арабско море и Аденския залив. Страната има площ 527.9 хил. кв. км и население 20 975 000 души. Столицата е Сана, а официалният език – арабски. 99,6% от населението са мюсюлмани.

На територята на днешен Йемен са съществували едни от най-древните цивилизации в света. Между IX в.пр.н.е. и VI в. неговата територия е част от Катабанското, Маинското, Савското и Химяритското царство, които контролирали търговията с подправки. На римляните Йемен бил известен като Arabia Felix („Щастлива Арабия“), заради богатствата, които осигурявала контролираната от него търговия, и император Октавиан Август се опитал да го завладее, но експедицията му претърпяла неуспех.

През IV век цялата територия на днешен Йемен била обединена под властта на химяритските царе, които в края на същия век приели като държавна религия юдаизма. Около 520 г. Химяритското царство е завладяно от силната етиопска държава Аксум, което довело до постепенна християнизация на страната, но още в края на същия век – около 570 г. – обаче етиопците били принудени са отстъпят владичеството над Йемен на персийските Сасаниди. Те управлявали страната до 628 г., когато последният персийски губернатор приел исляма, а Йемен станал част от Арабския халифат.

През следващите няколко столетия Йемен се намирал под властта на различни мюсюлмански династии – Абасиди, Фатимиди, Айюбиди, мамелюци, докато накрая бил включен в състава на Османската империя. През 1918 г. Северен Йемен получава независимост, а през 1962 г. в резултат на антимонархическа революция става република.

През 1967 г. Южен Йемен, който дотогава е британски протекторат, също извоюва независимост и е обявено образуването на Народна демократична република Йемен (НДРЙ). Три години по-късно правителството на Южен Йемен обявява просъветски и просоциалистически курс, което предизвиква през следващите две десетилетия ожесточена борба между Севера и Юга. В 1990 г. двете враждуващи страни се обединяват в единна Република Йемен.

По време на войната на Персийския залив (1991 г.), новоформираната държава подкрепя Ирак, заради което Саудитска Арабия и Кувейт преприемат мерки за изгонване на йеменските имигранти. Това се отразява пагубно върху икономиката на Йемен и води до 30% безработица.

През май 1994 г. бившите лидери на НДРЙ обявяват на юг независима държава – Демократична република Йемен, която обаче през юли е унищожена от севернойеменската армия.

Йемен е полупрезидентска република. Президента на Йемен се избира чрез преки президентски избори за срок от 7 години. Законодателния орган в Йемен е парламента, състоящ се от 301 депутати, избирани за срок от 6 години.