Уикилийкс пак извеза български керливи ризи

Българският премиер Борисов “нарисуван” от двама американски посланици: “най-хитрият и харизматичен играч на деня”

Политическата система – едни боклуци сменят други

Гл. прокурор и съдебната система – заобикаляне на правилата

Енергетиката – свръхзависимост от Русия

Организираната престъпност – корумпиращо влияние върху всички институции

Президентът Георги Първанов – неконструктивно влияние

Медиите – автоцензура и подкупност

Футболът – под сянката на престъпността

5 юни 2011г. BulgariCA – БулгариКА препечатва тази публикация на скандалния уебсайт Биволъ, който от своя страна публикува в края на миналата седмица обобщен текст на в-к Dnevnik на журналистката Юлиана Колева за образа на България според грамите на Wikileaks публикувани в периода 26 април – 01 юни 2011. Текстът е публикуван в печатното издание на Дневник от четвъртък, 2 юни 2011г.

Линковете към цитираните грами и техните преводи са добавени от Биволъ. За подробно търсене в текстовете на грамите може да се използват сайтоветеBalkanleaks.eu и Cablegatesearch.net

Нищо ново, това си го знаем от години, какво толкова, нормално… Това можете да прочетете в повечето коментари за грамите на американски посланици, описващи случващото се в страната в последните 5-6 години.

Секретните документи се разпространяват от сайта “Биволъ” по споразумение за медийно партньорство с Wikileaks. В повечето случаи героите, портретирани в грамите, не отричат написаното по същество.

Каква е тогава България, какво приемаме като обичайно и нормално? А какво би си помислил човек, решил да изгради представата си за страната от тези документи, подписвани от изпратения от САЩ посланик?

Премиерът – непредсказуем, с необуздана амбиция

Бойко Борисов е описан в две грами – едната с гриф “Секретно” на посланик Джон Байърли от май 2006 г. [06SOFIA647] (Превод), а другата е от 2008 г. и е от посланик Нанси Макълдауни [08SOFIA672] (Превод). Тогавашният кмет на София, а сега премиер е видян така:

– Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с “Лукойл” и със сериозна контрабанда на метамфетамини.

– Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на “Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играят голяма роля при взимане на политически решения.

– Независимо от проевропейското му говорене вътрешни източници твърдят, че Борисов е по-скоро “скрит коз” по отношение на Русия.

– Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в политиката.

Егото му може да е най-силният ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Трябва да продължим да вървим по тънката линия между това да бъдем експлоатирани от пропагандистката му машина или да отблъснем изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. Трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.

– Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика.

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва пишещите негативно.

– Недоиздялана и изменчива личност, която слухове свързват с организираната престъпност. Борисов е най-хитрият и харизматичен играч на деня.

Политическата система – едни боклуци сменят други

В навечерието на парламентарните избори през 2009 г. посланик Макълдауни описва политическата сцена [09SOFIA264] (Превод):

Корумпирани, компрометирани и дори осъдени кандидати напират към парламента

– Изборите вадят едни боклуци от парламента и вкарва там други.

– Българите като че ли са настроени, че вече са видели всичко възможно в начините за привличане на електорална подкрепа. Гражданите обаче явно бъркат, защото вече излиза по-евтино да станеш народен представител, отколкото да си го купиш.

ДПС на автократичния лидер Ахмед Доган е машина за правене на пари. Злоупотребите с еврофондове в министерствата, контролирани от ДПС, са основен фактор за ниската популярност на правителството.

“Атака” е партия на екстремисти отляво и отдясно, огорчени от прехода и бивши офицери от армията и полицията. Формацията не е приемлива като коалиционен партньор, но може да играе като балансьор, предлагайки неформална подкрепа за правителство на малцинството.

“Атака” и ДПС се използват взаимно в симбиоза, за да галванизират електоралната си база.

– Участието на “Синята коалиция” е последен шанс да се спаси автентичното център-дясно, маргинализирано от корупционни скандали и сблъсъци на егото, много от които около бившия премиер Иван Костов.

РЗС е креатура на БСП с неясно финансиране, предвождана от клоун и шарлатанин.

Главният прокурор и съдебната система – заобикаляне на правилата

През 2006 г. Байърли е озаглавил “Заобикаляне на правилата?” грама от разговора си с главния прокурор Борис Велчев. [06SOFIA198] (Превод)

– Въпреки уважението си към върховенството на закона Велчев заяви, че заобикалянето на правилата за доказателствата и процедурите е оправдано при някои лидери на организираната престъпност. Позовавайки се отново на провала на българските прокурори и органите на реда да съберат нещо повече от “хилави доказателства”, Велчев обяви намеренията си да търси “контакт със съдилищата”, т.е. да подкани съдиите да осъждат на базата на доказателства, които иначе биха били неприемливи.

– По думите му прокуратурата, досега подчинена на Никола Филчев, се е превърнала в нещо като терористична организация, използвана за бизнес и политически цели и напълно неспособна да се бори с престъпността.

– След 7 години на преобладаваща системна корупция Велчев е най-добрата възможност за промяна, на която България би могла да се надява, и ние трябва да имаме готовност да му помогнем по всякакъв начин.

– (Година по-късно) [07SOFIA364] Новият главен прокурор остава в реформаторския лагер, но работи в политическа среда, която често му вързва ръцете. Неговата война срещу организираната престъпност и корупцията се движи бавно.

– Той изглежда честен човек, поставен в много трудни обстоятелства. В много европейски посолства вече са вдигнали ръце от Велчев и се оплакват, че той говори правилно, но е неспособен да въплъти думите в дела.

– Тиери Кретен, директор на дирекцията за разследвания и операции в ОЛАФ, изразява съмнения в капацитета на Борис Велчев да свърши работа в разследванията по измамите с еврофондове и критикува съдебната система, която е направена така, че прокурорите могат да скрият отговорността на обвиняемите, като раздробят делата на по-малки и скрият между тях неизбежните доказателствени връзки.

Енергетиката – свръхзависимост от Русия

Енергетиката и най-вече енергийната зависимост на България от Русия е основна част от кореспонденцията на американските посланици. Освен в грамите конкретно по тази тема въпросът бива засяган и в други писма, например с политическа насоченост (многобройните грами по темата са цитирани тук и тук):

– В по-дългосрочен план трябва да окуражаваме България да се отърси от енергийната си свръхзависимост от Русия (в грама през 2006 г. до тогавашния държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс).

– Сключването на анекс за удължаване на газовите договори с Русия от 2006 г. е станало под натиска на Москва. Тази енергийна зависимост се усети през декември, когато замалко щяха да се повторят събитията в Украйна, защото вицепрезидентът на “Газпром” Медведев лично заплаши Станишев със спиране на газовите доставки, ако България не се съгласи на предсрочно подписване на нов газов договор.

– Премиерът Бойко Борисов очевидно е под напрежение да излезе с решение пред Владимир Путин дали ще придвижи основните руски енергийни проекти в страната. Борисов описа как при първата им среща на 1 септември 2009 г. в Гданск в неформален разговор Путин е намекнал, че българите рискуват да останат на студено тази зима, ако Борисов не придвижи проектите (друга секретна грама на зам.-посланика на САЩ в София Сюзан Сатън от юли 2009 г.).

Енергийният сектор в България е изолиран бранш на клубен принцип, доминиран от няколко играча, които печелят големите обществени поръчки и имат влияние върху управляващите независимо кои са. Посочени са собственикът на “Риск инжинеринг” Богомил Манчев (фирмата е консултант по проекта за АЕЦ “Белене”), собственикът на “Фронтиер” Красимир Георгиев и притежателят на мини и няколко топлофикации Христо Ковачки (в грама, озаглавена “Мръсна енергия: Корупция и липса на прозрачност измъчват българския енергиен сектор” от 20 декември 2006 г.).

– В сферата на енергетиката България е твърде зависима от Русия, макар да има и няколко други опции в краткосрочен план. Овчаров (тогава министър на енергетиката – бел. ред.) знае това, но все пак сключи 23-годишен договор с “Газпром” (грама от 26 февруари 2007 г. от посланик Байърли). Макар условията по сделката да не изглеждат обременяващи, дължината на ангажимента, както и потайността около сключването на договора повдигат въпроса за какво България се е предала при сключването на тази сделка. Отговорът почти сигурно е изграждането на новата атомна електроцентрала в Белене на р. Дунав, възложено на консорциум – собственост на “Газпром”.

– Ресурсите на “Белене” са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял. За своя дял от “Белене” са се подредили и фирми, близки до ДПС на Ахмед Доган.

Организираната престъпност – корумпиращо влияние върху всички институции

В доклад от 2005 г. [05SOFIA1297] (Превод) посланик Джеймс Пардю описва и организираната престъпност:

Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции. Независимо от това кой е на власт, нейни представители правят дарения на всички основни партии.

– Може да се каже, че силата и имунитетът спрямо закона на организираната престъпност (ОП) е най-сериозният проблем на България днес. Дейностите на ОП са в основата на корупцията и неефективността на съдебната система в България и спъват икономическото развитие на страната. Българската ОП е особено силно замесена в международно пране на пари, трафик на наркотици и фалшификация на пари.

– Изгряващата звезда на българската организирана престъпност, групировката ТИМ, базирана във Варна, все повече заприличва на “Мултигруп” (МГ) в усилията си да проникне в колкото може повече незаконни сектори. ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на “Мултигруп”, който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г.

– Като най-големия играч на пазара на наркотици “ВАИ холдингс” (преди това ВИС и ВИС-2) контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда. ВАИ имат и широки бизнес интереси в туризма, финансовия сектор, развлекателната индустрия.

– Законните и незаконните действия на групировката “Интергруп” (бивша СИК) на Красимир Маринов (с прякор Големия Маргин) се сливат при кражбите и застраховането на коли. Незаконните действия на “Интергруп” включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции “Амигос”), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.

– Докато бизнесът на “Мултигруп” на Балканите е доста западащ, една от компаниите й с най-висок профил си остава “Балкантурист”. Димитър Иванов, откакто напусна МГ, е директор на “Европа холдингс”. Друг бивш служител на МГ, Сашо Дончев, е изпълнителен директор на “Овергаз”.

– “Съюз на бившите командоси” на Алексей Петров и Златомир Иванов-Баретата – контрабандните дейности, изнудването и рекетът. Смята се, че групировката има най-голям дял в бизнеса за ескорт и интимни услуги в София, които са всъщност прикритие на проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

– “Нове холдинг” на Васил Божков – незаконните дейности включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет. Божков е свързан и с “Интергруп” и с Иван Тодоров.

– Описани са още 6 други организации от престъпния свят

Президентът Георги Първанов – неконструктивно влияние

Из грама на посланик Нанси Макълдауни от 2009г. [09SOFIA362]

– Назначенията на президента Георги Първанов в армията през 2009 г. показват липса на желание за реформи.

– Изтъкнато е “неконструктивното влияние” на Първанов и неговия кръг, който не се е противопоставил на “мошеническите обществени поръчки (и вероятно се е възползвал от тях)” и не е подкрепил твърдо истинските реформи.

Медиите – автоцензура и подкупност

Преди по-малко от 2 години посланик Макълдауни описва медиите в доклад до Държавния департамент във Вашингтон, засекретен до 2029 г. [09SOFIA304] (Превод):

Медиите са силно манипулирани и концентрирани в ръцете на малцина. Репортери и редактори взимат подкупи, за да представят пропагандата като статии или да не публикуват това, което спонсорите им не одобряват.

– Корупцията в медиите очевидно ограничава способността им да служат като обществен глас. Макар да са оцелели някои независими издания, публиката е изгубила доверие във водещите медии и търси бягство в таблоидите.

– Като цяло играчите от сивия сектор и бизнес практиките сериозно застрашават разследващата журналистика.

– Изданията в провинцията дори имат “черни списъци” от политици и конкурентни бизнесмени, за които не пишат.

– В частни разговори журналисти казват, че партии плащат на репортери, редактори и телевизионни продуценти за интервюта и новинарско покритие.

Кандидатите от всички партии знаят как се играе играта. Журналисти обясниха последната мощна активност на ДПС за влияние в медиите като част от дълга традиция политически фигури да инвестират в медии, когато властта им е застрашена. Социалистите и НДСВ също имат добър опит в плащането за публикации. Опозиционните десни партии (ДСБ и СДС) досега са плащали само за реклами. ГЕРБ разчита за отразяване основно на харизмата на Борисов, който често звъни директно или праща SMS-и на журналисти.

Футболът – под сянката на престъпността

Из доклад от американското посолство до Вашингтон, съставен на 14 януари 2010 г., публикуван от испанския в.”Ел Паис”, работещ с Wikileaks. [10SOFIA32]

От падането на комунизма българският футбол се е превърнал в символ на корумпиращото влияние на организираната престъпност над важни институции. Масово се смята, че българските футболни клубове са пряко или косвено контролирани от фигури от организираната престъпност, които използват своите отбори като средство да се легитимират, да перат пари и да правят бързи печалби.

– Въпреки неспирните слухове за уреждане на мачове, нелегално тото, пране на пари и укриване на данъци има само шепа арести или успешни дела.

– Тодор Батков, Васил Божков, Гриша Ганчев, Маргините са поименно изброени като илюстрация “за някои от най-известните връзки”.

 

2 comments for “Уикилийкс пак извеза български керливи ризи