Премиерът Борисов връща българите от чужбина до три години

Нашите сънародници извън страната пращат в България ежегодно над 1 милиард евро и за миналата година сумата е почти колкото половината от преките чуждестранни инвестиции у нас – 1,638 милиарда евро.

Само през 2010 година българите, живеещи и работещи в чужбина са “внесли”” в страната 740 милиона евро

29 май 2011г. Премиерът Бойко Борисов обеща на среща със земеделци в Гоце Делчев, че за три години ще върне българите от чужбина, след като приключат всички проекти и оправи пътищата в страната, цитиран от медиите в България.

„Няма възможност, сили и средства да направи всичко наведнъж. Ако всяко правителство е правило по една магистрала през годините, сега нямаше да има нужда да се строи”, каза Борисов.

„През юли месец започваме двата лота на магистрала „Струма” а през 2014 г. ще приключим Кресненското дефиле. В Гоцеделчевско ще бъде изграден четирилентов път и тогава от Симитли до Гоце Делчев ще се стига за 40 минути”, каза министър-председателят.

През 2010 година българите, живеещи и работещи в чужбина са “внесли”” в страната 740 милиона евро, по данни на БНБ.

Това обяви главният редактор на вестник “Банкеръ” Бистра Георгиева по време на дискусията “Пари и граници” в рамките на Седмата Световна среща на медиите в Холандия, организирана от БТА в Холандия. За сравнение през 2009 г. “внесената” сума е 720 милиона евро, посочи тя. Това съобщи представителят на BulgariCA.com от “страната на лалетата”.

По думите й очакванията са за по-голяма сума през 2011 г., тъй като само за първите три месеца на годината преводите към България са около 190 милиона евро, което е с около 4 милиона евро повече в сравнение със същия период на предходната година. Според Георгиева е трудно да се каже колко точно са преведените пари, тъй като това е банковата статистика и за по-значимите суми. Никъде не фигурират небанковите преводи, отделно редовно се пращат суми по близки и приятели, а те не могат да се измерят дори приблизително, заяви тя. Георгиева се позова на финансови експерти, които твърдят, че нашите сънародници извън страната пращат в България ежегодно над 1 милиард евро и за миналата година сумата е почти колкото половината от преките чуждестранни инвестиции у нас – 1,638 милиарда евро.

1 comment for “Премиерът Борисов връща българите от чужбина до три години