Бактерия захапа Западна Европа

През 1885 г. Теодор Ешерих установява в изпражненията на новородени с диария бактерии, които днес носят неговото име. Ешерихия коли (Escherichia coli = E. coli), широко известни още като колибацили, са част от голямото семейство на чревните бактерии, които са нормални обитатели в дебелото черво на хора и топлокръвни, предимно на преживните животни.

Смъртоносната Ешерихия доведе до няколко смъртни случая в Германия – Швеция, Великобритания и Холандия бият тревога – Не стига до България

Избягвайте суровите зеленчуци, най-вече салати и краставици от Испания

Кръвожадното същество напада повече жени

30 май 2011г. Тя е особено агресивна, отделя отровни вещества в човешкия организъм и не се страхува от антибиотици. Добрата новина е, че все пак беше идентифицирана. Лошата новина обаче е, че разпространението й в Германия продължава, а с това и опасността от нови смъртни случаи. Досега бактерията Ешерихия коли (Escherichia) е причинила смъртта на четирима души в Германия. Това съобщиха от Дойче Веле.

Ето защо през последните две седмици здравните експерти от реномирания институт “Роберт Кох” влязоха в ролята на детективи. Най-успешният сред тях е Хелге Калх, който откри щама на бактерията. Битката срещу нея обаче не е приключила: “Бактерията е развила алтернативни стратегии, които разболяват човешкия организъм”, обяснява експертът.

Доказано е, че „ешерихия коли“ е смъртоносна, тъй като предизвиква кръвоизливи в органите на храносмилателната система, които могат да доведат до фатален край.

Особено обезпокояващ е краткия период, в който са се проявили всички случаи – едва 15 дни. Заразяването на хората с тази бактерия става чрез заразени храни – полусурово месо и сурови зеленчуци. Специалистите алармират, че измиването не винаги е достатъчно и препоръчват зеленчуците да минават през термична обработка при 70 градуса поне за 10 минути. Симптомите на болестта са силна диария с кръв, остри болки в главата и корема.

Точно този щам се е срещал и преди в единични случаи, но досега той не е причинявал масово заболявания. Това означава, че изследователи и лекари нямат опит в битката срещу този вид бактерия. Идентифицирането й все пак е от помощ за лекарите, които поне могат да установят дали болният е спешен случай или не. Експертите препоръчват пиенето на много течности – защото Ешерихия започва похода си в човешкия организъм с тежко разстройство и кръв в изпражненията и ако човек приема прекалено малко течности, бактерията може да предизвика бъбречна недостатъчност, добавят от Дойче Веле.

Засега лекарите могат да вземат мерки само срещу симптомите, не и срещу самия причинител на заболяването – бактерията Ешерихия. Вече е установено, че по-голяма част от заболелите са жени. При тях болестта протича и по-тежко. Никой не може да каже на какво се дължи това.

Кои страни са “заразени”?

Със сигурност се знае обаче, че болните са консумирали преди това заразена с бактерията салата и краставици от Испания. “Детективските” проучвания на здравните служби, търсещи отговор на въпроса как точно се е стигнало до заразяването на зеленчуците, са обаче все още безуспешни.

Засега заразата вилнее само в Германия – поне според официалните данни. Предполага се обаче, че и страни като Швеция, Великобритания и Холандия скоро ще бият тревога. Германските здравни служби се надяват, че с близо стотината болни досега заразата в страната е достигнала кулминационната си точка. Съветът към хората е: избягвайте суровите зеленчуци, най-вече салати и краставици от Испания!

ИСТОРИЯ И КАК ДА ИЗБЕГНЕМ БАКТЕРИЯТА

Доц. Хилда Кадиян, специалист по вътрешни болести и гастроентерология

През 1885 г. Теодор Ешерих установява в изпражненията на новородени с диария бактерии, които днес носят неговото име. Ешерихия коли (Escherichia coli = E. coli), широко известни още като колибацили, са част от голямото семейство на чревните бактерии, които са нормални обитатели в дебелото черво на хора и топлокръвни, предимно на преживните животни. Бактериите чрез изпражненията попадат в почвата и канализационната система. Наличието на колибактерии в питейната вода е маркер за фекално замърсяване на водата.

Податливи на заболяване са деца, възрастни и хора с намален имунитет. Независимо от това колиинфекции може да се проявят при съответни условия при всички. Колибактериите са между най-честите причинители на “диарията на пътуващите”. Не без основане в някои страни заболяването се нарича “болест на хамбургерите”.

Заразяването става чрез консумация на фекално замърсена храна и питейна вода. Проявите започват след 3-4 дни, но този период може да се колебае от 1 до 10 дни. Първите симптоми са от стомашно-чревния тракт, най-често колики и диария, но може да се развие тежък водносолев дисбаланс, сепсис и да се наложи болнично лечение.

Колиинфекцията е самоограничаваща се инфекция. По време на проявите обаче голямо значение има поддържането на водносолевия баланс чрез достатъчен прием на течности – пиене на чиста вода, леко подсладени билкови чайове, при възможност и необходимост – оводняване чрез пиене на физиологичен разтвор или рехидратиращи течности. Към антибиотично лечение се прибягва, когато проявите продължават и се засилват. Важно е да се знае, че инфекцията стихва, но бактериите се запазват и при подходящи условия отново могат да се проявят.

Профилактиката е водеща. Голямо значение има личната хигиена, измиване на ръцете след ползване на тоалетна, да не се консумират замърсени, неизмити храни, непастъоризирано мляко, недостатъчно термично обработено месо и риба. Опасно е плуването в замърсени водни басейни. В райони с лоша канализация питейната вода трябва да се преварява.

Пътуващите в райони със съмнителна хигиена трябва да избягват консумиране на храна, приготвена по улиците, сладолед, малотрайни колбаси, риба и морски деликатеси. Не трябва да се ползва лед за разхлаждане на напитките, да се предпочитат бутилирана или преварена вода, да се измиват зъбите.

 

1 comment for “Бактерия захапа Западна Европа

 1. 05/29/2011 at 03:41

  Mинистърът на земеделието и храните Мирослав Найденов:
  “България не може да ограничи вноса на краставици от Германия без решение на ЕК”

  29 май 2011г. В условията на хранителна несигурност в целия свят, България може и има шанса да се върне на изгубените пазари, заяви в Пазарджик министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, коментирайки информацията, че за първото тримесечие експортът на хранителни продукти се е повишил с 41%, спрямо същия период на 2010 година.

  Министър Найденов обяви, че в страната няма внос от партидите опасни краставици, като данните са на Агенцията за безопасност на храните. По думите му, България не може еднолично да реши налагане на ограничение за внос на краставици. Ако бъде взета такава мярка, допълни министърът, тя ще бъде на база решение на Европейската комисия. До момента няма индикации, че ще се наложи някаква забрана за внос на краставици. Мирослав Найденов бе категоричен, че не се очаква ръст в цената на краставиците. Според него с навлизането в сезона цените на всички продукти ще се понижават.

  Производителите и потребителите са най-ощетени, когато говорим за спекула в цените, обяви министър Найденов, визирайки цените на ягодите и черешите на българския пазар. Министърът обясни, че има сключен пакт между Министерството на земеделието и храните и МВР, за да могат да бъдат обезпечавани тези кампании. По думите му, идеята е да се следи стриктно, за да не се получава това голямо изкривяване на пазара, тъй като то е в ущърб на двата края на веригата – на потребителите и на производителите.

  99.4% от субсидиите на земеделските производители в страната са изплатени, каза още Мирослав Найденов. Той обясни, че в момента се прави проверка на тези производители, които са подали възражения. Предвидено е още в понеделник представителите на браншовите организации да бъдат запознати с резултатите от проверката, която административно е приключила. Министърът обяви, че тогава ще стане ясно за колко от производителите санкциите ще бъдат отменени.