Световно първенство по хокей на лед грабна Русия

Братислава, 13 май 2011г. Руският премиер Владимир Путин (дясно), добре известен запален фен на хокея, лично бе пристигнал от Москва, за да подкрепи домакинската кандитатура на държавата му. Путин и председателят na IIHF Рене Фасел (ляво) дадоха специална пресконференция в центъра на Братислава.

 

Руснаците ще правят 3 световни първенства и Олимпийски игри

Владимир Путин лично агитира в Братислава на Световното по хокей за домакинството

Пламен Веселинов, Братислава

13 Май 2011г. Русия ще бъде домакин на Световното първенство по хокей на лед през 2016 година в Москва и Санкт Петербург, места, които са готови и вече са били използвани за събитие №1 в света на леденото поле през 2000 и 2007 година.

Русия остана днес единственият кандидат за IIHF 2016, след като другите две държави Дания и Украйна оттеглиха офертите си. Топ-ледената надпревара  ще се проведе от 29 април до 15-ти май 2016, година която съвпада с 70-годишнината на руския хокей на лед.

Руският премиер Владимир Путин, добре известен запален фен на хокея, лично бе пристигнал от Москва, за да подкрепи домакинската кандитатура на държавата му. Путин и председателят na IIHF Рене Фасел дадоха специална  пресконференция в центъра на Братислава този следобед, само моменти след като на Москва бе присъденo домакинството.

Журналистите засипаха Путин с въпроси, като темите бяха изключително извън спорта, варирайки от икономически и екологични проблеми до решаване на либийския конфликт, като руският премиер беше абсолютно лаконичен: “Аз дойдох тук по различни причини.” Пред медиите Путин разкри, че никога не се е качил на кънки, след като е паднал като малък на леденото поле. Но също така е известно, че той е много голям фен на спорта, след като е бил и съзтезател в джудото. Руският премиер е известен с неговата “слабост” спорта, ежедневното си подържане на формата и изключителната си подкрепа за руския спорт и уважението си към световните спортисти.

Руснаците грабнаха 3 световни първенства и Олимпийски игри

В Братислава Путин спечели поредното домакинство на световно спортно събитие и си записа още една “червена точка” в кариерата, след като през 2007г. Русия беше предпочетена за Зимните Олимпийски игри през 2014г., за Световните първенства по фигурно пързаляне и по футбол през 2018г.

От журналистите в Братислава Путин бе наречен “истински фен на хокея и спорта”.

Новината за домакинството дойде точно след четвърт-финалната среща Русия-Канада, която завърши с инфарктна победа 2:1, само 7 минути преди края на мача, на представителите на бъдещите домакини на световното първенство. В другите 1/4-финални мачове Чехия размаза с 4:0 САЩ и ги изпрати “зад океана”, Швеция плясна 5 гола на Германия за 5:2 и Финландия отвя с 4:1 комшиите си от Норвегия. Полуфиналите са днес 13 май. Първият мач завърши с победа на Швеция над Чехия с 5:2, а втората среща е по-късно между Русия и Финландия. Победителите от тях ще се срещнат на финала за световната титла на 15 Май (Неделя) от 11:00 ам РТ (Лос Анджелис време) на Самсунг Арена в Братислава.

Двадесет и вторите зимни Олимпийски игри ще се проведат от 7 до 23 февруари 2014 в град Сочи, Русия, като градът домакин беше обявен след две гласувания на 4 юли 2007 г. по време на Сесията на МОК.

Световното първенство по футбол 2018 ще се проведе в Русия.Тя печели домакинството на 2 декември 2010 г.Това е първото световно първенство, което се провежда в източна Европа. Мачовете ще се играят на 16 стадиона, всеки един с над 45,000 места за феновете.

Световното първенство по фигурно пързаляне се състоя от 24 април до 1 май 2011г. в Двореца на спорта “Мегаспорт” в Москва, като по този начин беше спасено неговото издание тази година. Първенството трябваше де се проведе в Япония, но след земетресението на 11 март ИСУ първо реши да отложи, а по-късно промени решението си с преместване на световния шампионат в друга страна, което трябваше да се проведе от 21 до 27 март в японската столица Токио. В Япония вече бяха пристигнали фигуристи, но сред тях няма пострадали. Заявки за новото домакинство на световното първенство през април-май имаше от Русия, Австрия, Канада, Хърватия, Финландия и САЩ.

С КАКВО РАЗПОЛАГА РУСИЯ ЗА СВЕТОВНОТО ПО ХОКЕЙ НА ЛЕД?

Дворецът на спорта в Москва (MEGASPORT HOCKEY PALACE) с 13 577 места. (кликнете в/у снимката за голям размер)

Москва има Дворец на спорта “Мегаспорт” с 13 577 места /(MEGASPORT HOCKEY PALACE)/, където ще бъде основното място на Световното през 2016г. Арената е построена специално за световното през 2007 година, като след това добавя и Ходинка Арена.

Дворецът разполага с две ледени пързалки с олимпийски размери, като така отборите могат и да тренират спокойно. Залата включва 39 VIP-боксове за специални зрители, два ресторанта, осем съблекални, две фитнес зали и всички нужни съоръжения за медиите.

Съвсем наскоро в Двореца на спорта бе и световното първенство по фигурно пързаляне.

Вторият град ще бъде Санкт Петербург, наречен в Русия “врата към Европа” и родно място на премиера Путин. Там мачовете ще се играят на леденият стадион, който бе построен за Световното през 2000г. Залата има  12300 места, 74 VIP-боксове за специални зрители, 30 кафенета, 8 съблекални и и всички нужни съоръжения за медиите.

Спортният комплекс Юбилейни с трите си ледени пързалки ще се използва като място за тренировки през 2016.

Всички обекти са финализирани и сериозно се вземат мерки за облекчаване на визовите процедури за влизане в Русия. Безвизово ще пътуват гражданите на Европейския съюз, включително и България.

Русия и Съветския съюз (СССР) са били домакини на Световното първенство по хокей на лед 6 пъти – 5 пъти в Москва и 1 в Санкт Петербург, като през 2016 ще бъде първият случай на домакин от два руски регионa.

Цените на билетите за индивидуални продажби за предварителния кръг ще бъдат между 10-40 ЕВРО. Ще се продават и пакети, като този “моят отбор” за 7 мача от предварителния кръг игри на любимия отбор. На разположение e и “златен пакет” за финалния кръг.

За тези, които няма да успеят да се доберат до билети за залите ще бъде изградени зали с огромни телевизионни екрани, увеселителни съоръжения и различни състезания за феновете, като те ще бъдат посещавани от звезди от първенството.

“Сигурни сме, че всякo еднo от 6-тте световни първенства, които се проведоха в страната ни са имали голямо влияние върху света”, каза добре познатата ни звезда от миналото вратарят-легенда на световния хокей Владислав Третяк, който сега е президент на Руската федерация по хокей.

Двете места, където ще се случи хокейният спектакъл през 2016г. са в най-големите градове на страната и едни от най-населените в Европa: Москва (11.7 млн. жители) и Санкт Петербург (5 милиона). Те са са на разстояние 696 километра един от друг, но са добре свързан с редовни полети и от наскоро стартиралият високоскоростен влак /Sapsan/, който само за три и половина часа изминава разстоянието между Москва и Санкт Петербург.

Мачовете до и четвърт-финалите ще се проведат в двата града, а полуфиналите и финалите ще се играят в Москва.

Балансираният бюджет на Световното първенство по хокей на лед в Русия през 2016г. предвижда минимални приходи от 549,5 милиона рубли (13,7 милиона Евро).