Три нови български училища в САЩ – нашите учители се събраха в Чикаго

Участниците във ФОРУМА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА И ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГИ ОРГАНИЗАЦИИ В САЩ са настанени в един и същи хотел заедно с официалните гости в прекрасния Даунтаун на Чикаго, а сградата където ще се проведе форума е в колежа Октън /на снимката/. Чикаго не е избрано случайно, освен голямата концентрация на българи, които са над 120,000 души тук, многото бизнеси, медии на роден език, организации и Църкви, в Чикаго има и цели осем български училища. Което е почти половината от тези в САЩ и най-големият брой в едно населено място в целия свят. ФОТО: BulgariCA

 

Седемдесет и пет (75) представители от двадесет и три (23) родни школа в Щатите вече са в “столицата на България в САЩ”

Министърът на образованието Сергей Игнатов и Зам-председателят на НС пристигнаха специално от София

30 април 2011г./Чикаго/. Днес в Чикаго се открива среща на българските училища в “страната на неограничените възможности”, като това е Първият в историята официален форум на наши образователни центрове “зад океана”, и втори “зад граница” след този, който се проведе тази година в Испания.

Форумът е със заглавие ФОРУМ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА И ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГИ ОРГАНИЗАЦИИ В САЩ и е на тема „МЯСТОТО И РОЛЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В САЩ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА РОДНИЯ ЕЗИК И НАЦИОНАЛНОТО САМОСЪЗНАНИЕ”

ГОСТИ И РЕКОРДИ

Седемдесет и пет (75) представители от двадесет и три (23) родни школа в Щатите вече са в “столицата на България в САЩ”, за да се запознаят и обсъдят своите проблеми, не само помежду си, но и да ги поставят пред Министъра на Образованието г-н Сергей Игнатов /ГЕРБ/, който специално пристигна от България за форума. Специални гости са зам.председателят на Народното събрание г-н Георги Пирински /БСП/, Пат Михалски – Завеждащ отдел по мултикултурни въпроси към офиса на ковчежника на община Кук в Чикаго, Стефка Йовчева – Втори секретар по политическите въпроси към Посолството на Република България във Вашингтон и Лила Георгиева – консул на Р България в Чикаго.

МЯСТОТО

Мястото не е избрано случайно, освен голямата концентрация на българи, които са над 120,000 души тук, многото бизнеси, медии на роден език, организации и Църкви, в Чикаго има и цели осем български училища. Което е почти половината от тези в САЩ и най-големият брой в едно населено място в целия свят.

Участниците са настанени в един и същи хотел заедно с официалните гости в прекрасния Даунтаун на Чикаго, а сградата където ще се проведе форума е в колежа Октън.

Разходите за пътуване и престой се заплащат изцяло от самите участници, като регистрирани организации заплащат и такса.

ИДЕЯ и ОРГАНИЗАТОР

Идеята за форума се ражда в началото на 2010 година в Лос Анджелис при посещението на г-жа Боянка ИВАНОВА, директорка на “Джон Атанасов” – първото българско лицензирано училище в Чикаго. Тогава създателката на един от най-големите ни образователни центрове “зад граница” посещава колегите си от “Иван Вазов” – българското училище в Ел Ей и решават с директора Евгени Веселинов да бъде създадена някаква форма на защита на интересите на родните школа в САЩ, защото те са все още за емигранти, а не както в Европа, където такива няма. Европа която предлага много повече възможности за финансиране, освен от България, но и от местните държави и от Европейския съюз. Място, където часовото време и разстоянията не създават допълнителни затруднения. Госпожа ИВАНОВА е и домакин и организатор на форума в Чикаго.

НОВИНИTE ЗА ФОРУМА

Три нови училища в САЩ на есен

Освен тези 23 вече работещи училища в САЩ, още нови три ще отворят врати през есента на 2011-а година.

Първото е в Портланд, щата Орегон, където на обяд в неделя 1-ви май първа среща ще имат родители, деца и домакините на помещението, където ще се провеждат занятията – Българо-Македонското Дружество “Подкрепа”. Ръководството на организацията са поканили в собствената им сграда всички желаещи. От семейство Лесови споделиха, че до момента има около 20 деца, които ще бъдат разделени на 2 групи според възрастта и степента на владеене на български език, като ще се изучава и народна музика и хора. От Лесови споделиха, че “за създаването са потърсили съдействие от училището в Лос Анджелис и че за името на школото ще мислят малко по-късно.” Както и, че “от България вече са закупени и доставени във Ванкувър 20 комлекта учебници и тетрадки за първи клас, и до момента не са търсили външно финансиране”.

Второто ново наше училище се подготвя в Синсинати, щата Охайо. Идеята е била потвърдена на Великденското парти т.г., където присъствали над 100 наши сънародници, повечето от които членове на млади семейства, и работещи в големи компании в престижния район, включително и Университета Харвард. Това съобщи г-н Боби Станков, старши асистент в Williams College of Business, Xavier University.

Третото ново родно школо се подготвя в Ориндж каунти, щата Калифорния, място известно в България като “Кварталът на богатите”. В района, който се намира на еднакво разстояние на около 50 мили от Лос Анджелис и Сан Диего, живеят над 2500 българи, предимно млади семейства и специалисти в компютърната и интернет индустрията. За класна стая очаква помощта лично на кмета на каунтито, който оказа съдействие при организаирането на Националния празник 3 ти март т.г. Така Калифорния става не само второто в класация “българско” място в САЩ, но и второто по брой на български училища.

Броени дни преди форума в Чикаго също така e станало ясно, че за момента от Българо Американското Дружество за Образование и Култура /BACES/ в Лос Анджелис са отложили приемането в сградата си на единственото Българско училише в района “Иван Вазов”, което бе открито през 2009 г. към ФОНДАЦИЯ БУЛГАРИКА. За втора поредна година школото се помещава в българската православна Църква “Св. Климент Охридски” в  “Града на Ангелите”, като внася определена сума в касата на Храма.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ДНЕС на ФОРУМА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА И ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГИ ОРГАНИЗАЦИИ В САЩ

Денят ще започне с представяне на всички участници и поздравления от официалните гости на форума в Чикаго.

Следват три работни панела с участието на представители на повечето от участниците от българските училища в САЩ.

Темите са:

“Ролята на българските общности по света в запазването и разпространението на българския език зад граница, в съхранението на българската национална идентичност”

ДЪРЖАВАТА СЕ СБРА С РОДИНАТА

„Ролята на българската държава в подкрепата на родните училища зад граница – ангажименти и отговорности” – ще се обсъди програмата на Министерството на Образованието и Науката /МОМН/ – “РОДЕН ЕЗИК И КУЛТУРА ЗАД ГРАНИЦА”, благодарение на която българските училища се финансират от държавата България.

САМО ДЕН ПРЕДИ ФОРУМА В ЧИКАГО ДОЙДЕ НОВИНАТА, ЧЕ ДИПЛОМИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В САЩ ЩЕ БЪДАТ ЗАВЕРЯВАНИ ОТ ПОСОЛСТВОТО И ЩЕ БЪДАТ ВАЛИДНИ В ЕС. В СПЕЦИАЛНО ПИСМО ПОСЛАНИК ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА УВЕРИ ВСИЧКИ РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА С ДЕЧИЦА В НАШЕ ШКОЛО ЗАД ОКЕАНА, ЧЕ ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ ЩЕ ИМАТ ВАЛИДНИ ДИПЛОМИ!

“Ролята на българските обществени организации и културни обединения зад граница. Взаимодействие на българските училища в чужбина с други образователни институции и обществени обединения”.

На края на работния ден ще има открита дискусия. След това участниците ще имат официална безплатна вечеря в Българската Православна църква „Св. София”, съобщи г-жа Боянка ИВАНОВА.

 

2 comments for “Три нови български училища в САЩ – нашите учители се събраха в Чикаго