“Светлина в тунела” в Либия не се вижда

Председателят на съвета на началник-щабовете на САЩ адмирал Майкъл Мълън: “Ситуацията в Либия върви към задънена улица!”

“Не казвам, че в Либия или в други страни няма лидери на терористични организации, които търсят начин да се опитат да се възползват от (ситуацията)!”

Кой обучава войската на Садам до преди една година?

Коалиционните въздушни удари са неутрализирали между 30 и 40 процента от сухопътните сили на режима на Муамар Кадафи, но ситуацията в Либия върви към задънена улица, заяви председателят на съвета на началник-щабовете на САЩ адмирал Майкъл Мълън, цитиран от БТА по информация на агенция Ройтерс. Силите на Кадафи ще продължат да намаляват с времето, но ситуацията определено отива към задънена улица, заяви Мълън пред американски войници по време на визита в Багдад.

“Всяко действие, което извършват държавите (от коалицията), ще продължи да затяга обръча около Кадафи, докато той не си отиде. Дали той ще осъзнае това, нямам представа”, каза още Мълън.

Той подчерта, че няма признаци в либийската опозиция да е представена Ал Каида и обясни, че няма повод за безпокойство, че някоя екстремистка група може да си оправи път в либийския конфликт.

“Не казвам, че в Либия или в други страни няма лидери на терористични организации, които търсят начин да се опитат да се възползват от (ситуацията), но ние внимаваме за това и аз не съм виждал каквото и да е участие на Ал Кайда”, добави Мълън, цитиран от БТА.

Той призна, че Либийската ислямска бойна група (ЛИБГ), която през 90-те години организира неуспешно въоръжено въстание срещу режима на Кадафи, “се е пораздвижила”. “Но аз не съм забелязал нищо значително на този етап”, каза Мълън.

ЛИБГ беше най-сериозното предизвикателство пред властта на Кадафи през 90-те години и направи няколко неуспешни опита да го убие.

ПРИПОМНЯМЕ:

Палачите на нашите сестри в Либия ще взимат власта с помощта на Запада

Президентът: “Да няма двойни стандарти за диктаторите!”

Обама дава дни „живот“ на Кадафи – за Борисов и българите диктаторът отдавна не е тайна

КОЙ ОБУЧАВАШЕ ВОЙНИЦИТЕ НА КАДАФИ ДО ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА?

Британското правителство е наредило на „Специалната въздушна служба” (СВС) да обучава либийски специални части, въпреки че либийската държава е въоръжавала ИРА, съобщава вестник „Дейли Телеграф” на 23 септември 2009г.

През последните шест месеца британските специални части са обучавали войници от режима на полковник Муамар Кадафи, който в продължение на години предоставяше на ирландските терористи експлозиви „Семтекс”, картечници и противовъздушни ракети, използвани срещу британската армия по време на конфликта в Северна Ирландия.
Източници, работещи за СВС изразиха разочарованието си от споразумението, за което те смятат че навярно е свързано с освобождаването на терориста от атентата над Локърби.
Отношенията на Великобритания с Либия са под светлината на прожекторите от 20 август, когато Абдел Басет Ал-Меграхи бе освободен от шотландски затвор, след като му бе поставена диагноза, че поради заболяването му от рак на простатата му остават три месеца живот.
Срещу британския министър-председател Гордън Браун бяха отправени обвинения, че оглавяваното от него правителство е осигурило освобождаването на Ал-Меграхи, за да гарантира търговските интереси на Великобритания и най-вече заради либийския петрол.
От „Даунинг Стрийт” отхвърлиха обвиненията, но министърът на правосъдието Джак Строу призна, че търговските отношения са били фактор, допринесъл за по-ранното завръщане на Ал-Меграхи в Либия.
Ал-Меграхи е единственият заподозрян, получил присъда за убийството на 270 души, загинали в атентата срещу полет 103 на „Пан Ам”.
Разкритието, че членове на СВС обучават либийски летци допълнително ще подсили подозренията за това какво точно се е случило зад кулисите между Триполи и Лондон. Също така това ще вбеси семействата на загиналите в атентата над Локърби и още повече ще влоши отношенията със САЩ. Американският президент Барак Обама вече изрази пред британския министър-председател „разочарованието си” от освобождаването на Ал-Меграхи.
Източници от британската отбрана заявиха, че уговорката за провеждането на обучението най-вероятно е получила политическо одобрение от най-високо ниво. Военнослужещите от елитното подразделение на британските въоръжени сили са ядосани, че им се налага да помагат за обучението на войници от държава, която в продължение на години е помагала за въоръжаването на терористи, срещу които те са се сражавали.
Източник от СВС разкри, че: „през последните шест месеца малък екип от СВС е ангажиран с обучението на либийските войници като част от въпросната сделка с либийците. От наша гледна точка ние не можем да гледаме на това като на нещо различно от сделка, свързана с освобождаването на Ал-Меграхи”. Друг войник също изрази възмущението си: „ИРА бе най-големият ни враг, а сега обучаваме нейните поддръжници. Когато ни бе съобщено това начинание всички започнахме да се споглеждаме с учудване.”
От министерството на отбраната отказаха да коментират въпроси, свързани с дейността на специалните части, но запознати източници признаха, че запасняци от СВС са се включили към екипа натоварен с обучаването на „либийската пехота на основни умения”. Висш служител от британската отбрана заяви: „Това е един голям политически гаф”.
Смята се, че първите стъпки към постигането на споразумението за военното обучение са предприети след посещението на Тони Блеър в Либия през 2004 година. Въпреки това сделката е финализирана и „подписана” от Гордън Браун едва в началото на тази година.
Робин Хорсфол, бивш войник от СВС, който е участвал в операцията за спасяването на заложниците в иранското посолство през 1980 година и се е сражавал срещу ИРА в Северна Ирландия, заяви: „Има дълъг списък със загинали британски войници поради финансираните от Кадафи терористи. На СВС й е заповядано да извърши нещо, за което се знае, че е морално грешно”
Въпросният екип – подразделение от между 4 и 14 мъже – учи либийците на контратерористични техники, включително и на наблюдение под прикритие. По всяка вероятност обаче „пълният набор от техники”, научени в боевете срещу терористите в Ирак и Афганистан, няма да бъде преподаван.
През 2003 година поставеният в международна изолация полковник Кадафи заяви, че Либия се отказва от опитите за създаване на оръжия за масово унищожаване и оттогава насам се радва на непрестанно подобряващи се отношения със Запада.