Благодатният огън се запали и тръгна по света и тази година

И до днес Христовото Възкресение се съпътства от едно велико чудо, което се наблюдава всяка година при Божия гроб, в деня преди църковния празник Великден.В град Йерусалим, над мястото на Господния гроб, е издигнат малък параклис, а над него - величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа.

Благодатният огън, който се смята за едно от чудесата на православното християнство, слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим и тази година.

Огънят беше запален по чудотворен начин в параклиса вътре в храма. Благодатният огън се появи в отговор на молитвите на ерусалимския патриарх Теофил и хилядите поклонници, събрали се в този ден в храма на Гроба Господен и улиците в близост до него.

По традиция всички свещи и светилници в храма бяха изгасени предварително. Патриархът влезе сам в параклиса без каквито и да било подръчни средства, с които да запали огън. След което се случи слизането на Благодатния огън и патриарх Теофил го предаде на вярващите.

Частица от божествения огън получи делегация на Българския каноничен и единствен Свети Синод ***, водена от Негово преосвещенство пловдивският митрополит Николай. Благодатният огън бе посрещнат на летище Пловдив от смолянския архимандрит Висарион, донесен от делегацията на най-висшата инстанция на нашата Църква, официално призната от всички Църкви по целия свят. Митрополити и свещеници взеха част от благодания огън, след пристигането му в България и го отнесоха в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня бе отнесена същата вечер и в българския манастир “Св. Георги Зограф” на Атон в Гърция.

Частица от божествения огън получи и делегация на Фондация “Андрей Първозвани”, която го достави в Москва със специален полет от Йерусалим за Москва, в храма Христос Спасител за великденското богослужение.

Всяка година в храма на Божи гроб се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV век на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос. Днес храмът се поделя от няколко християнски църкви. Голяма част принадлежи на Йерусалимската православна църква, има също арменски, коптски, сирийски и францискански приход. За най-свещеното място в храма се смята параклисът над Гроба Господен. В него се намира каменното ложе, където е било тялото на Спасителя след разпятието и преди неговото чудодейно Възкресение.

До ден-днешен слизането на Благодатния огън не е обяснено от научна гледна точка и неговата поява се възприема като чудо.

*** Българският каноничен и единствен Свети Синод. В света съществува само един Каноничен Български Синод, както и Български Патраирх – Максим, които са признати от всички Църкви и религии по света и от Вселенският Патриарх на Православната Църква в Цариград. Всички останали Църкви, които са обявени за Български Православни Църкви, са или неканонични, или пък са канонични, но нямат Български патриарх.

ЧУЙТЕ ОБЯСНЕНИЕ И ЛИТУРГИЯ ОТ ВЕЛИКДЕН 2011: VELIKDEN 2011 BG EVANGELIE 10 EZIKA

БЛАГОДАТНИЯТ ОГЪН

И до днес Христовото Възкресение се съпътства от едно велико чудо, което се наблюдава всяка година при Божия гроб, в деня преди църковния празник Великден.

В град Йерусалим, над мястото на Господния гроб, е издигнат малък параклис, а над него – величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа.

Найранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане – 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.

А какво се е случило в пещерата с Господния гроб, разказва самият йерусалимски патриарх:

“Когато вратите зад мен се затвориха, вътре цареше непрогледен мрак. Светлина се процеждаше само през два малки странични отвора. Изведнъж върху мраморната плоча на Божия Гроб забелязах по-светло петно. Отворих молитвеника си и видях, че спокойно мога да чета. Плочата върху Гроба ставаше все посветла. После върху нея започнаха да просветват като че разпилени разноцветни бисерчета. Те се съединяваха едно с друго. От цялата плоча струеше светлина. Допрях памук до нейната повърхност и той се затопли. Докоснах с него края на свещта, а тя изпращя и се запали, сякаш беше барут”.

През 17-ти век, при управлението на султан Мурад Справедливи, арменците подкупили турците, които владеели тогава град Йерусалим, и ги склонили да не допуснат при Гроба православния патриарх. Там влязъл арменски владика, а православните останали пред храма. Всички дьлго очаквали чудото, но Божественият огън не слизал.

Внезапно се чул силен гръм и мраморната колона в двора на храма, до която стояли православните, се пропукала. През цепнатината излязьл огън. Така Благодатният огън отново бил даден найнапред на православните християни.

ПРИПОМНЯМЕ: Свещеният огън пристигна в България