Засегнатите от кризата в България

Натискът на икономическата криза върху домакинствата остава висок, въпреки появата на сигнали за начало на възстановяването. Това става ясно от данните от изследване на Института „Отворено общество“ и Световната банка. 

11 април 2011г. От началото на миналата година почти всяко второ домакинство е било засегнато от негативните ефекти на кризата, но в повечето случаи тези затруднения са имали временен характер. Едно от всеки десет домакинства обаче е изпаднало в трайно затруднение, от което не може да се измъкне. През март 2011 година делът на домакинствата, които заявяват, че са засегнати от кризата, намалява до 23% от близо 29% година по-рано. Проучването на ефектите на икономическата криза върху българските домакинства, което се осъществява съвместно от Института „Отворено общество“ и Световната банка, се базира на интервюта с членове на представителна за страната извадка от 2400 домакинства.

КОМЕНТАРИ В МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ДАРИК РАДИО: 21 на сто от домакинствата у нас живеят под равнището на бедността, а около половината от тях вероятно няма да усетят излизането от кризата още години напред, каза по ДАРИК РАДИО Боян Захариев, програмен директор в „Отворено общество”. По думите на Захариев – около половината от домакинствата остават песимистични по отношение на развитието на кризата. Много хора се лишават от храна и от лекарства, за да се справят с недостига на пари.
„Домакинствата, които имат големи проблеми, казват, че се отказват от купуване на определени храни, пропускат хранения, някои се отказват от важни разходи, свързани със здравето, например от покупка на лекарства и от разходи, дори свързани с образованието“. Захариев очаква бавно излизане от кризата и по думите му домакинствата ще излязат от нея по различно време. „А някои може и да не излязат, има едни 10 на сто, които са трайно засегнати“, обясни Захариев.

бТВ /чуйте/: Bednost v BG 11 april 2011