IN MEMORIAM Загубихме актьорът Георги Русев

“Скъпи колеги запазете вечната младост на нашето изкуство”

ВИЖТЕ ВИДЕО И ЦЯЛ ФИЛМ

Така реши Господ – на Деня на хумора 1 април да си “прибере” един от символите на българската усмивка – актьорът Георги Русев.

На 82-годишна възраст днес следобед след продължително боледуване в дома си почина големият български актьор Георги Русев.

Незабравими са ролите му и репликите му в едни от най-обичаните български филми като “Оркестър без име”, “Селянинът с колелото”, “Дами канят”, “Вчера”, “Матриархат”, “Опасен чар” и много други.

Русев беше дългогодишен директор на пернишкия драматичен театър “Боян Дановски” и почетен гражданин на Перник.

Поклон пред паметта на актьора!

В ролята на Седларов в “Опасен чар” с незабравимите реплики: “Куче касичка, зайче касичка …” , “Защо това куче е зелено – Ами това е крокодилче”, “Дъщеря ми е кандидат-студентка 3-та година” … вижте го великият Русев, смейте се и си спомняйте за него … ето тук:

Българският актьор Георги Русев на Стената на славата на Театър 199, София, България. Дружески шарж от карикатуриста Ивайло Нинов. /кликнете в/у снимката за по-големи размери/

/Най-долу гледайте цял филм/

Георги Русев е роден на 7 май 1928г. в село Костенец, в семейството на свещеник, преселник от Македония. През 1952 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Филип Филипов.

Започва актьорската си кариера в Драматичния театър в Пловдив; продължава за няколко години в софийския Младежки театър, за да се установи в Пернишкия театър между 1966 и 1990 г.

От 1977 г. ръководи местния театър „Боян Дановски“ и е удостоен със званието „народен артист“.

Георги Русев е сред основателите на Малък градски театър „Зад канала“ през 1990 г., като през последните години приема роли и в Театър 199, в частния театър „Алтернатива“ и в Народния театър.

Освен в театъра, Русев играе в киното, като дебютира през 1966 г. във филма „Началото на една ваканция“. Интереса му към киното запалват сценариите на Георги Мишев.

Участва в много от емблематичните български филми от 1970-те и 1980-те години. Незабравими по своя колорит са ролите му (обикновено на отрицателни герои) от „Селянинът с колелото“, „Дами канят“, „Вчера“, „Матриархат“, „Преброяване на дивите зайци“ и „Опасен чар“, „Изпити по никое време“, „13-тата годеница на принца“.

През 2006 г. Георги Русев е удостоен с почетната награда „Аскеер“ за цялостно творчество.

ГЛЕДАЙТЕ ЦЯЛ ФИЛМ С ГЕОРГИ РУСЕВ ТУК:

Двойникът (1980) по Братя Мормареви