4000 пъти по-висока радиация – японският премиер: “Ситуацията продължава да бъде непредсказуема!”

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ … без край

Кадър от предаването на японската телевизия NHK.

Днес радиацията е ударила нови звездни стойности – концентрацията на радиоактивен йод-131 в проби от морска вода е 4385 пъти по-висока от нормите, и далеч над 3355 пъти по-висока от това, открито във вторник

30 март 2011г. Японският премиер Наото Кан заяви по японската телевизия NHK WORLD, че злополуката с АЕЦ “Фукушима 1”, която пострада сериозно от земетресението и цунамито на 11 март, е на етап, който изисква максимална бдителност.

“Ситуацията продължава да бъде непредсказуема.

Трябва да продължим да се справяме с нея с максимално напрежение на силите” заяви Кан в бюджетната комисия на горната камара на парламента, като бе цитиран от Агениция Ройтерс. Днес от телевизия NHK WORLD още съобщиха, че “проблемите във Фукушима продължават.”

Японската агенция за ядрена и индустриална безопасност, съобщи днес, че радиацията е ударила нови звездни стойности, цитирана от японската телевизия NHK. Много висока концентрация на радиоактивен йод-131 е била открита в проби от морска вода на място, което се намира на 330 м южно от размирния АЕЦ Фукушима. Това равнище е 4385 пъти по-високо от нормите, и далеч над 3355 пъти по-високо от това, открито във вторник.

Председателят на Tokyo Electric Power Company, Тсунехиса Катсумата каза днес пред репортери, цитиран от телевизията, че не е сигурно, че с охлаждане функциите на АЕЦ могат да бъдат възстановени за стабилизиране на ситуацията в завода.

Той каза още, че не смята, че жителите, които трябваше да напуснат домовете си в близост до централата ще може да се върнат в продължение на няколко седмици.

Радиоактивен йод и цезий са били открити във
вода, идващи от тунел извън сградата на реактора № 1 в сутерена на сградата на реактора при турбини № 1 до 4.

Възстановителните работи в централата буксуват заради опасно високото ниво на радиация във водата, която се е събрала в подземната зала с дизеловите генератори на Втори реактор. Както съобщи правителството вчера, тази вода очевидно е била известно време в досег с частично разтопеното ядрено гориво в реактора.

Освен това, както ви съобщихме по-рано на пет места на територията на АЕЦ “Фукушима 1” Намериха плутоний в почвата.

Водата на повърхността на земята, в резервоарите и в морето /океана/ около повредената японска атомна централа “Фукушима 1” са изложени на риска от “значително заразяване” с високи дози радиация, изтичащи от централата, предупредиха американски учени, цитирани от Асошиейтед прес.

Съобщенията обаче подсказват, че резервоарите в хранилището на централата са пълни или преливат от заразена вода, твърдят експертите. “Няма как да не се предположи, че това няма да доведе до значително радиационно заразяване на морската вода, ” заяви Едуин Лаймън, физик и експерт по устройството на ядрени реактори при базирания в САЩ Съюз на загрижените учени, посочва БТА.

Експертите казаха, че се нуждаят от повече информация от японските власти, преди да оценят по-точно въздействията върху здравето на хората и околната среда.

Правителството на Япония поема всички разходи по разчистването на районите, пострадали от разрушителното земетресение и вълните цунами, реши кабинетът. По предварителни данни щатите от природното бедствие ще достигнат до 308 млрд. долара, предаде ИТАР-ТАСС. Засега не могат да се оценят икономически загуби, които страната е понесла от прекъсването на електрозахранването, а също и щети от аварията на АЕЦ “Фукушима 1”.

ПРИПОМНЯМЕ: Земетресението с магнитуд 9,0, станало на 11 март, е най-разрушителното в историята на Япония след Втората световна война, превишавайки печалния рекорд, отчетен при земетресението в Кобе през 1995 г. по броя на загиналите. Разпознати са телата на 10 804 загинали, а 2777 души са ранени. За изчезнали все още се водят 16 244 души.

Намериха плутоний в почвата в Япония

Плутоний – най-опасното вещество на света е продукт на човешката цивилизация

Капка японска радиация за Лас Вегас – звездно облъчване около рекатора


1 comment for “4000 пъти по-висока радиация – японският премиер: “Ситуацията продължава да бъде непредсказуема!”