Принц в Империята “Фокс” “нагоре” – мести се в Ню Йорк

Джеймс Рупърт Мърдок Яков е роден на 13-ти Декември, 1972 година в Лондон и е едно от шестте деца на медийния магнат Рупърт Мърдок. Джеймс завършва училище в Ню Йорк и се дипломира през 1991 година. След това учи кино и история в Харвардския университет, където работи за известно сатирично списание на колежа, Harvard Lampoon. Той напуска университета през 1995 г. без да завърши обучението си. През 1996 г. Джеймс Мърдок се присъединява към News Corporation.

30 март 2011г. Медийният гигант Нюз корпорейшън обяви рано днес, че Джеймс Мърдок, син на собственика Рупърт Мърдок е новият заместник-главен оперативен директор на компанията и председател и главен изпълнителен директор на международните операции.

Така наследникът минава само на едно стъпало до първото място в медийната империя, управлявана от баща му.

Джеймс Мърдок ще продължи да докладва на Чейс Кери, който е заместник-председател и президент на компанията. която бе собственик до февруари 2010 година на най-рейтинговата българска телевизия бТВ, която тогава премина в ръцете на друг голям подръжник на Републиканската партия Роналд Лаудер, американски предприемач от Ню Йорк, втори син в друга семейна империя – семейството собственика на козметичната линия Лаудър, както и президент на Музея Соломон Гугенхайм в Ню Йорк и вицепрезидент на Световния Еврейски Конгрес./вижте по-долу автобиографиите и историята на компаниите, свързани с нашата телевизия бТВ/

Като част от новите си задължения, Джеймс ще трябва да премести офиса на компанията от Европа в САЩ. Сега централата се намора във Великобритания, като новото й местоположение ще бъде в Ню Йорк, където са базирани Рупърт Мърдок и Чейс Кери.

News Corporation най-вече известна с телевизията си ФОКС, която е строг привърженик на Републиканската партия и отявлен противник на Демократите и политиката на Президента Барак Обама. Новият собствник на бТВ е също така изявен подръжник на републиканците.

Ана-Мария Тйорв (Аnna Maria Tõrv) е втората съпруга на медийния магнат Рупърт Мърдок и майка на новият директор в империята ФОКС - синът им Джеймс. Ана-Мария е дъщеря на моряк от бившата Съветска република Естония.

Джеймс Рупърт Мърдок Яков е роден на 13-ти Декември, 1972 година в Лондон и е едно от шестте деца на медийния магнат Рупърт Мърдок.

Джеймс завършва училище в Ню Йорк и се дипломира през 1991 година. След това учи кино и история в Харвардския университет, където работи за известно сатирично списание на колежа, Harvard Lampoon. Той напуска университета през 1995 г. без да завърши обучението си.

През 1996 г.  Джеймс Мърдок се присъединява към News Corporation и е назначен за председател на музикалния лейбъл Records и поема командването на интернет операции на News Corporation. Джеймс Мърдок е известен с интересите си в Интернет, както и това, че преди време се опита да убеди баща си да купи интернет компанията Pointcast за САЩ $ 450 милиона, но не се получи за щастие, като по-късно тя е продадена на друга фирма за много по-малката сума от 7.0 милиона щатски долара.

Семейство Мърдок през 2008 г. Джеймс е най-ляво. Фото:www.bollyn.com/public/

През май 2000 г., наскоро омъжен Джеймс Мърдок е назначен за председател и главен изпълнителен директор на Азия News Corporation и на сателитната услуга Star телевизия, която в момента губи 100 млн. паунда годишно, и той се мести в Хонконг.

На 13 февруари 2003 г., Джеймс стана директор на BSkyB. По-късно същата година той скандално стана главен изпълнителен директор на BSkyB, в който News Corporation притежава контролния пакет акции на малцинствата.

Неговото назначение предизвика обвинения в шуробаджанащина, като някои коментатори и акционерите изразяват мнение, че работата не е била отворена за външни лица и че Мърдок е твърде млад и неопитен да ръководи една от най-големите компании в Обединеното кралство (по назначение той е далече от FTSE 100 компании).

След шока от оставката на другото мъжко чедо от шестте в семейство Мърдок – Лачлан Мърдок, който се отказва от своята шефска позиция в News Corporation на 29 юли 2005 г., Джеймс е широко коментиран, като наследник на баща си.

На 7 декември 2007 Джеймс Мърдок се оттегля от поста главен изпълнителен директор на BSkyB и е назначен в голямото дружеството, като поема и пряката отговорност за стратегическото и оперативното развитие на телевизионни новини на Корпорацията, вестниците и свързаните с интернет дейности в Европа, Азия и Близкия Изток, като е базиран в централата на News International в Wapping, Източен Лондон.

Джеймс Мърдок е известен на “острова” със своите скандали с други медии.

Участник е в конфликта Би Би Си и Държавната комисия регулатор на медиите във Великобритания. През април 2010 г., Мърдок и неговият сътрудник Ревека Брукс нахлуха в офисите на таблоида “Индипендънт” , за да се оплакват от една рекламна кампания.

Джеймс Мърдок има 2 деца, Аника (Anneka, род. през май 2003 г. в Хонг Конг) и Уолтър (род. 2006 г.), с американската си съпруга Катрин Хуфшмид, която работи за благотворителна фондация по инициативата за изменението на климата, създадена от бившия президент-демократ (?) на САЩ, Бил Клинтън през 2006 г.

News Corporation е третата най-голяма медийна компания в света от 2008 (след The Walt Disney Company и Тайм Уорнър). Нейният основател и директор е Рупърт Мърдок. Основана е през 1979 от Рупърт Мърдок като холдинг на News Limited, неговата дотогавашна основна компания. Към днешната дата компанията има 64 000 служители в цял свят и приходи за над 30 милиарда долара (2009). От 1984 е собственик и на едно от най-големите филмови студия 20th Century Fox.

Болкан Нюз Корпорейшън (Balkan News Corporation) е българска компания, собственост на Нюз Корпорейшън (News Corporation). Тя излъчва няколко национални телевизионни канали, сред които са Fox в България, Сърбия и Турция.

В България компанията повече е известна, като бивш собственик на бТВ.

От 18 февруари 2010 г. BTV, BTV Comedy, BTV Cinema са собственост на Central European Media Enterprises на американския милиардер от еврейски произход Роналд Лаудер, който до тогава притежава каналите PRO.BG и RING.BG. Първият в последствие е преименуван на bTV Action. bTV е основният канал от bTV Media Group, част от американския медиен конгломерат СМЕ, собственост на Лаудър, (наследник на козметичната империя Есте Лаудър) и Time Warner. bTV (Би Ти Ви) е първата частна национална телевизия в България, която започва излъчване от 1 юни 2000 г. на мястото на националната дотогава телевизия „Ефир 2“ (собственост на Българската национална телевизия)

В момента Нюз Корпорейшън е собственик в България на националните канали Fox: Fox Life, Fox Crime, Utilisima, National Geographic Channel, National Geographic Wild.

Рупърт Мърдок (Фото:www.hollywoodtoday.net)

Кейт Рупърт Мърдок (р.11 март 1931г., Мелбърн, Австралия)  или само Рупърт Мърдок (Keith Rupert Murdoch) е австралийски медиен магнат, основен акционер, председател и управляващ директор на Нюз Корпорейшън, част от която е и българската телевизия bTV (до февруари 2010).

Мърдок започва своята кариера в новинарския бизнес с един вестник в град Аделаида, като по-късно придобива и други медии в родната си Австралия, преди неговата компания да започне да се разширява в световен мащаб, първоначално във Великобритания а по-късно и на медийните пазари в САЩ и Азия.

Мърдок основава първата си телевизионна програма в Англия, създавайки „Скай Телевизия“ (Sky Television) през 1989 година. През последните години Мърдок става водещ инвеститор в сателитната телевизия, филмовата индустрия, Интернет и е собственик на множество печатни медии.

Според списанието Форбс, през 2008 година, Мърдок е на 109-то място, сред най-богатите хора в света, с приходи от 8,3 млрд. евро.

—-

Роналд Лаудер (Ronald Steven Lauder, р. 26 февруари 1944г., Ню Йорк) е американски милиардер-предприемач от еврейски произход. Втори син в семейството на Джоузеф и Есте Лаудер (основател на козметичната и парфюрмерийна компания Estée Lauder Companies). Състоянието му се оценява на 3 милиарда долара.Роналд Лаудер е президент на Музея Соломон Гугенхайм в Ню Йорк и вицепрезидент на Световния еврейски конгрес. Симпатизант и спомещствувател на Републиканската партия.

През февруари 2010 година медийната компания Central European Media Enterprises (СМЕ) купува националната българска телевизия BTV от News Corporation (Нюз Корпорейшън) на Рупърт Мърдок за 400 млн. долара (100% от собствеността на телевизията), както и 74% от радиокомпания C.J оперираща в България.