Намериха плутоний в почвата в Япония

28 март 2011г. Tokyo Electric Power Company съобщи, че е бил открит Плутоний в проби от почвата на атомната електроцентрала Фукушима Даичи, цитирха компанията от японската телевизия NHK днес в 5:30 рм РТ. /В САЩ може да се гледа на обществения телевизионен канал KCET  (№6 и №412 на Уорнър кейбъл) от 11:30-12:00 на обяд и от 5:30-6:00 след обяд Пасифик Калифорния време – На същия канал се гледат и BBC и Ал Джазира./

В съобщението се посочва, че радиоактивното вещество изглежда е свързано с продължаващата ядрена авария, но откритият плутоний е такова ниво, както това и в други части на Япония, не представляват заплаха за човешкото здраве.

Фирмата TEPCO е взела проби от пет места в централата в продължение на 2 дни, считано от 21 март, като са установени две проби, заразени с Плутоний – най-опасното вещество на света – продукт на човешката цивилизация.

Плутоний е страничен продукт на ядреният процес при производство на електроенергия. Плутоният в реактор №3 на АЕЦ Фукушима е съставка в смесени оксид, или MOX-гориво.

От радиоактивност от Плутоний може да се защитите с лист хартия, съобщават от японската телевизия. Но той може да остане в белите дробове и другите органи и да причини дълготрайни щети, включително рак.

Откритият плутоний е с ниво, същото, като това в околната среда, и не пречи на здравето на работниците, които вземат пробите, нито на жителите в околните области.

Агенцията заяви, че се изчакват резултатите от друго проучване от Министерството на науката извън 20-километровият радиус на централата, както и по-нататъшно проучване в АЕЦ Фукушима.

ПРИПОМНЯМЕ:

Плутоний – най-опасното вещество на света е продукт на човешката цивилизация

Капка японска радиация за Лас Вегас – звездно облъчване около рекатора

Японски учени признаха за радиация в океана

Радиацията достигна Европа – изтичането продължава в Япония

С пъти се увеличават нормите на радиация около АЕЦ в Япония