Капка японска радиация за Лас Вегас – звездно облъчване около рекатора

“СТРАНАТА НА ИЗГРЯВАЩАТА РАДИАЦИЯ”

ПОЛОЖЕНИЕТО В ЯПОНИЯ Е ТРАГИЧНО – ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО! ВИЖТЕ ИЗТОЧНИКА В ОРИГИНАЛ! НЕ КУПУВАЙТЕ ЯПОНСКИ И ОКЕАНСКИ ПРОДУКТИ! ЯЖТЕ РЕЧНА РИБА!

Тежката радиоактивна ситуация се усложнява от неспособността на японците да се справят със собственото си положение! Както днес се разбра от “страната на изгрчващото слънце”, която вече можем да наречем “страната на изгряващата радиация”, е поискала помощ даже от Франция.

Ще припомним, че професионална помощ предложиха от САЩ и Русия, като дори от изток дадоха гаранции, базирани на опита им.

Въпреки тежкото си положение, с което не може да се справи сама, а и застрашава целия свят с последствия с години напред, Япония подкрепи войната в Либия. Възниква елементарният въпрос – кой ви държи, или ще ви търси сметка, драги японци, че не сте се включили в Либия? По-скоро няма ли да ви търсят сметка, че не можете да оправите собствената си държава и по този начин заплашвате цялото човечество, особено в близост до вас – фиксирам САЩ? С две думи – с това си действие Япония губи своят образ, който същото това човечество уважава!

НЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ТРУПОВЕТЕ – ДАЛИ СИ ПУКНАЛ ОТ КУРШУМ ИЛИ ОТ РАДИАЦИЯ! ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ОРЪЖЕЙНАТА СМЪРТ Е ДО НЯКЪДЕ ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ, ДОКАТО ТАЗИ ОТ ОБЛЪЧВАНЕ Е ИЗЦЯЛО ПО “ЖЕЛАНИЕ” НА ОБЛЪЧВАТЕЛЯ!

27 март 2011г. “Детска доза” японска радиация, достигна Лас Вегас, която “пристига директно” от претърпялата авария ядрена централа “Фукушима 1”. Според учените тя не представлява опасност за здравето. Изключително малки количества от радиоактивните изотопи йод-131 и ксенон-133 са регистрирани тази седмица от станция за мониторинг в Лас Вегас и на територията на Университета на Невада в лас Вегас, съобщи Тед Хартуел от програмата за наблюдение на околната среда към “Дезърт рисърч инститют” в Рино, Невада /DRI: Science. Environment. Solutions/, съобщи The BQB.

Хартуел каза, че е сигурен, че изотопите са дошли от Япония, тъй като обичайно такива не се наблюдават в Невада. Той подчерта, че количеството им е толкова малко, че не представлява никаква заплаха за здравето на хората. Както ви съобщихме по-рано незначителни количества радиация от Япония бяха засечени и на други места в западната част на САЩ, включително Калифорния, Колорадо, Хавай и Вашингтон.

Фрапиращи цифри бяха изнесени за Втори реактор на атомната електроцентрала “Фукушима 1”, като броят на нулите в числата отбелязващи надвишението бяха от 8 до 5, или от милиони до стотици хиляди. Хората, работещи в сградата са евакуирани, след като бяха регистрирани високи дози радиация, съобщи компанията оператор, цитирана от Вашингтон пост.

Проба от изтекла вода на реактора взета днес показа 100 000 пъти по-голяма радиоактивност от нормалния фон – най-високата радиация за всички времена, като по-рано Tokyo Electric Power Co, фирмата, която е оператор на завода, първо съобщи още по-висока стойност, която бе доста стресираща и грешна, но не бе коригирана в продължение на часове през неделния ден, съобщи Вашингтон Пост.

Едва по-късно вечерта в неделя фирмата Tepco се извини за грешката, за това, че първоначално информира, че във водата, събрана в зданието, където се помещава турбината на Втори реактор, е измерена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното равнище. Работниците са напуснали сградата, за да не бъдат облъчени, добави представител на ТЕПКО.

Данните са били изтълкувани погрешно, съобщи ТЕПКО. “На тези цифри не може да се вярва”, заяви представителят на токийската енергийна компания, която обслужва АЕЦ “Фукушима-1” Такаши Курита, цитиран от Вашингтон пост.

След като нивата вече са правилно измерени, радиоактивност във въздуха в сградата на блок 2 все още остава много висока – 1000 мили сивърта на час – при това облъчване един работник ще достигне своята годишно пределно допустима концентрация за 15 минути. Една доза от 4000 до 5000 милисивърта ще се абсорбира доста бързо и ще убива около половината от тези, които са изложени, поясняват от Вашингтон пост.

Най-новото изключително сериозно объркване в операцията показва пълния мащаб на ядрената катастрофа, не само осакатените съоръжения, но и предизвикателство за няколкостотин работници, които са в отчаяна битка за рестартиране на критичните системи за охлаждане, както и за своя собствен живот. 17 работници са били изложени на високи нива на радиация, включително 3-ма, които бяха настанени в болница миналата седмица, електротехници работещи в ужасни условия, наречени от експерт в индустрията “като в ада”.

С НАЙЛОНОВИ ТОРБИЧКИ – ВМЕСТО БОТУШИ

Един от работниците, който е подизпълнител (контрактор), който полагал кабели за нови електрически линии на 19 Март, описва на страниците на Вашингтон пост хаотичната работа и измерване на радиация. Той е изненадан, че на работниците не са били дадени специални обувки, по-скоро им е било казано да си сложат найлонови торбички върху техните обувки. Когато той се опитва да сложи противогаз за първи път, разказва той пред Вашингтон пост, ръководителят му казал, както и на други подизпълнители, “Слушайте внимателно, ще кажа само този път”, докато обяснявал как да използват защитното средство.

Когато Хашида завършил своята работа проверили цялото му тяло за радиация. Той изчистил всичко, с изключение на самия край на брадата си. Той е изпратен под душа в банята. След това бил тестван отново и си заминал. Няколко дни по-късно, все още притеснен за степента на неговото излагане на радиация, той обръснал изцяло брадата си.

Съдържанието на радиоактивен йод в морската вода близо до АЕЦ “Фукушима-1” е 1850 пъти над нормата, съобщи японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност. Данните се базират на извършени измервания на входните филтри на централата, през които при нормален режим студената морска вода навлиза в турбинните зали на реакторите, за да охлажда затворените им циркулационни системи.

Япония все още е далече от края на катастрофата в ядрения комплекс “Фукушима”, коментира и японецът Юкия Амано – генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в интервю за в. “Ню Йорк таймс”.

Японските власти все още не знаят със сигурност дали ядрата на реакторите и използваното ядрено гориво са покрити с нужното количество вода за охлаждането им, каза Юкия Амано.

Две седмици след опустошителното земетресение и вълните цунами, които повредиха сериозно централата в Североизточна Япония, аварийните екипи продължават да се опитват да предотвратят голяма ядрена катастрофа, отбелязва АФП. Според него опасността от ядрена опасност може да трае седмици и дори месеци предвид тежките поражения, нанесени на централата и от изтичане на радиация.

Шефът на МААЕ каза, че най-голямата му тревога е отработеното гориво, което се намира в откритите басейни за охлаждане, разположени във високите части на сградите на реакторите.

Ядреният шеф японецът Амано посочи, че не е сигурен, че усилията за използване на морска вода за охлаждане на ядрото на реакторите и на отработеното гориво, ще се увенчаят с успех.

Ако специалистите пълнят басейните с вода, без да са възстановили системите за охлаждане, температурата ще се покачва, увеличавайки опасността от ново изтичане на радиация, каза той и подчерта,че най-много го безпокои басейна за охлаждане на Четвърти реактор, който е особено радиоактивен.

В почти в една четвърт от изследваните образци на храни от растителен и животински произход, взети от Япония, е открито превишаване на нормите за радиационна сигурност за радионуклиди – при йод-131, цезий-134 и цезий-137, по данни на Международната мрежа на организациите за безопасност на хранителните продукти към Световната здравна организация.

ИЗТОЧНИК:

Radiation levels at Japan nuclear plant reach new highs

Contaminated water found in tunnels

Japanese race to pump radioactive water from nuke plant, limit soil, seawater contamination

ПРИПОМНЯМЕ:

Японски учени признаха за радиация в океана

Радиацията достигна Европа – изтичането продължава в Япония

С пъти се увеличават нормите на радиация около АЕЦ в Япония

1 comment for “Капка японска радиация за Лас Вегас – звездно облъчване около рекатора