И в България смениха времето

Разликата с Калифорния се връща от 9 на 10 часа

27 март 2011г. Днес рано сутринта 3:00 часа българско време и в България смениха времето и се въведе лятното часово време с един час напред, като стрелките застанаха на 4:00 ч.  Както ви съобщихме в САЩ това се случи две седмици по-рано.

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4.00 ч. българско време на 30 октомври 2011 г., а в САЩ една седмица по-късно на 6-ти ноември, когато националната скала за време ще се измести с един час назад.

Лятното часово време в България за първи път е въведено на 1 април 1979 г., като смяната се извършва всяка последна неделя на месец март.

Тази промяна е валидна за 43 страни от Европа. Германия е първата държава, приложила въвеждането на лятно часово време. Това станало през Първата световна война за периода 30 април – 1 октомври 1916 г. След нея почина подела и Великобритания, която въвела лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Любопитно

Почти цяла Африка, Югоизточна Азия, Венецуела, Ирак не са приели смяна на времето. Някои пък са го правели, но вече са го отменили – като Индия, Бразилия, Китай, половин Австралия и щата Аризона.

ВИЖТЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ:Daylight Saving Time Around the World 2011

1 comment for “И в България смениха времето