“Срокът на годност” на мъжете двойно по-голям

ЗА РАЗТУХА В НЕДЕЛЯ

Често чуваме “не се чувствам стар” или “все още съм млада”. На въпроса на какво се дължи “срокът на годност”, или кога жените и мъжете определят сами за себе си кога вече са остаряли търси отговор канадският професор по Организационна психология и Здраве Кари Купър от университета в Ланкастър /Lancaster University Management School/ автор известен със своите публикации на своя уебсайт. /official cary cooper website /

Професор Купър направил специално изследване, при което представителите на двата пола отговарят от какво зависи това “да си годен”, пардон “да си млад”, и кога ти се случва “да не ставаш вече”, пардон да кажеш “остарял съм вече”.

Оказва се, че “срокът на годност” зависи само от това “как се чувстваш”, а не от това “как изглеждаш” и от какъв пол си.

След изследването се оказало, че “срокът на годност” при силният пол е двойно по-голям от този при нежните създания, т.е. мисълта при мъжете “остарява” доста след тази на дамите.

Жените започват да се чувстват стари, когато достигнат 29 години, а мъжете отказват да признаят, че са минали разцвета на силите си, докато не навършат 58 години, показва ново изследване, за което разказва опитният професионалист в психологията на човешкия индивид.

МОГА ДА СТРЕЛЯМ, НО НЕ ИСКАМ – НЕ МОГА ДА СТРЕЛЯМ, НО ГО ИСКАМ

Цяла една четвърт или 25% от жените направо заявяват, че “хващат последният влак”, или, че се чувстват остарели, когато видят за първи път бял косъм в косите си. За разлика от тях мъжете се смятат за възрастни чак тогава, ако вече решат че “не работи пистолета”, или не се справят добре в леглото, без въобще да обръщат внимание на “горната глава”.

Мнението на учените в това изследване клони към заключението, че голямата разлика в мислите на двата пола за това, кога се възприемат за възрастни, се дължи на манията на обществото към младостта и красотата и “пресата” на “жълтите”, модните и здравни. Но най-вече на собственото състояние на всеки индивид. Съвременните жени, които са подложени на огромно напрежение, се смятат за „преминали”, ако не се вписват в този идеал.

В същото време безгрижните мъже, които не толкова обръщат внимание на външния си вид, отказват да признаят, че са възрастни, докато не достигнат близо 60 години.

„В нашето общество привлекателността на жените е от доста голямо значение. Мъжете не трябва да изглеждат добре, но по някакви причини е важно дамите да имат представителен вид. Списанията пишат само за младостта и са пълни с млади, привлекателни жени. Така че дамите започват да се възприемат за стари, когато вече не се чувстват модерни.

На 30 години жените са съзрели, от тях се очаква вече да мислят за брак и за семейство. Докато мнозинството мъже са много по-ориентирани към кариерата, те не се смятат за възрастни, докато не стигнат пенсионна възраст”, казва психологът от университета в Ланкастър.

Около 10% от участничките в изследването заявили, че започват да се чувстват остарели, когато видят, че някога младата им кожа е започнала да се отпуска. За 50% от дамите този момент настъпва, когато бюстът им започва да увисва, често след раждане или кърмене. А 3% смятат, че когато започнат да се държат като майка си, това е ясен признак, че са остарели.

При мъжете е много по-просто. Две трети от участниците в изследването разбират, че са остарели, когато вече не могат да се представят добре в леглото. А 22% признават, че този момент настъпва, когато започнат да смятат, че музиката в бара е станала прекалено силна.

НАЙ-ВАЖНОТО Е НЕ ВЪЗРАСТТА – А ТОВА КОЙ ЗА КОЙ КОЙ Е …

Цветът на косата и колко ти е опъната кожата не те правят по-младомислещ, което се оказва решаващо за по-весел живот! Нито ще ти се “оцвети” живота – нито ще “издадеш по-добър звук опънат като струна”!

МЕЛОДИЯТА И ЦВЕТОВЕТЕ В ТОЗИ ЖИВОТ ЗАВИСЯТ САМО ОТ ВАС САМИТЕ!

*** Professor Cary Cooper, Director and Founder of Robertson Cooper Ltd, Distinguished Professor of Organizational Psychology and Health at Lancaster University.

http://www.carycooperblog.com

1 comment for ““Срокът на годност” на мъжете двойно по-голям