Протести заливат България през уикенда

София (27 март 2011) Стотици автомобили блокираха движението на бул. „Цариградско шосе“ в София. Така шофьори от столицата се включиха в общонационалния протест срещу високите цени на горивата. Пресфото-БТА снимка:Бистра Бошнакова

Гражданският протест отново се опорочава от приоми на партии

Първият, изцяло политически, в събота, БСП поискаха оставката на кабинета и се обявиха за алтернатива на ГЕРБ

Днес важни пътища в България пък бяха блокирани от вторият национален, вече граждански протест без политически искания, изцяло срещу високите цени на горивата, организиран в социалната мрежа в интернет

27 март 2011г. Протести заляха България през уикенда.

Първият, изцяло организиран политически, бе в събота, когато БСП поискаха оставката на кабинета “Борисов” и се обявиха срещу бедността, като социалистите се заявиха като алтернатива на ГЕРБ, съобщи БТА. По данни на организаторите – на протеста, проведен под надслов: “Червен картон за упраляващите”, е имало около 18 000 души. Според ораторите на БСП ГЕРБ носи вина за кризата и обедняването на хората. Лидерът на левицата Сергей Димитриевич Станишев заяви, че името на кризата е ГЕРБ и нарече правителството некадърно и неспособно да изведе България от кризата.

“Това е правителство на едни смешници, неспособни да решават проблемите. Напоследък се хванаха само за една-единствена теза: “Ние строим магистрала “Тракия”! Много хубаво. Добре, че я строят. Само че хората не ядат асфалт,” заяви “червеният” лидер, като добави, че управляващите не спират да лъжат всеки ден. От БСП призоваха отсега нататък симпатизантите на левицата да се включват във всички протести, независимо дали са организирани от синдикати или от граждани.

Премиерът Бойко Борисов светкавично реагира и още вчера би здрав Ритник по БСП .

Днес важни кръстовища и пътни артерии в градовете в България пък бяха блокирани от вторият национален, вече граждански протест без политически искания, изцяло срещу високите цени на горивата, с настояване цените да станат около 2 лв. за литър. Протестът се състоя в София и още 14 града в страната, организиран в социалната мрежа в интернет, съобщи БТА.

Точно преди 2 седмици граждани организирани в социалната мрежа излязоха на протест и пак блокираха за един час възлови точки в страната.

Много политически формации искат да използват гражданската инициатива за извличане на собствени дивиденти – визираме БСП”.

Това заявиха в “Шоуто на Иван и Андрей” Петър Петков и Славян Желязков от гражданска инициатива “Не! На високите цени на горивата!” дни преди националния протест срещу високите цени на горивата на 27 март. “Нито сме партия, нито организация, това е гласът на хората през Facebook. Но големите превозвачи го използваха, за да договорят своите условия. А един ден преди нашия протест БСП прави протест срещу високите цени на хляба”, коментираха още гостите. Гражданският протест отново се опорочава от приоми на партии, допълниха те. “Затова ние призоваваме хората да не се поддават на политическата провокация. Протестите са мирни, спазвайте реда. Не искаме да бутаме правителството, искаме да кажем, че нещата са зле”, обърнаха се към гостите Петър и Славян.

“Дълги години нямаше гражданско общество и сме свикнали да бъдем мачкани. Но всяко нещо си има своя предел”, завършиха те.

По посока центъра на София колите спираха и гражданите слизаха и блокираха движението на пътя, като ги бутаха, за да “спестят бензин”. Потокът по бул. “Цариградско шосе” беше от около 3000 коли, а за лъча от “Люлин” имам информацията, че са били около 1000 коли”, съобщи пред журналисти Славян Желязков, който се представи като медийното лице на протеста, цитиран от БТА.

На кръстовището на Ректората протестиращите бяха пресрещнати от полиция, която им препречи пътя. При преминаването си покрай полицаите протестиращите се обърнаха към тях с думите: „Когато пушихте и пихте вода, тогава ни викахте, а сега ни пречите”, визирайки мълчаливите протести на униформените преди време. Полицаите не позволиха на демонстрантите да блокират Орлов мост, както стана преди 2 седмици. Един от участниците в протеста в София е бил задържан от полицията.  Протестиращите освободиха платното на бул. “Цар Освободител” (посока “Орлов мост”) след разговори с полицията и уверения, че колегата им Борислав Райчев е освободен от Първо районно управление на МВР, съобщи БТА. След като научиха по телефона, че задържаният организатор е освободен те отново се отправиха към площада пред Народното събрание, където имат разрешение за протест до 19.00 часа б. вр. /9:00 ам Калифорния/.

Във Варна протестиращи караха бавно и с надути клаксони, като движението посока Златни пясъци бе затруднено.

Враца (27 март 2011) Над 50 автомобила от Враца участваха днес в протеста срещу високите цени на горивата като периодично блокираха движението на главен път Е-79 между Враца и Мездра. Пресфото-БТА снимка:Любомира Филипова

Протести срещу цените на горивата имаше днес и в Благоевград, Враца, Велико Търново, Пловдив, Шумен, Бургас, Пазарджик, Сливен, Кюстендил, Перник, Благоевград, Добрич, Силистра и Русе.

До 20.00 ч. б.вр. /10:00 Пасифик Калифорния/ поетапно се блокират главните входно-изходни артерии на Пловдив, съобщи БТА, като цитира пресцентъра на полицията. Около 800 автомобила, разделени на четири лъча, преминават по предварително съгласуван с полицията график през Пещерското, Кукленското, Карловското, Асеновградското и Пазарджишкото шосе, през част от Стария град и Коматевския възел. Полицейски патрули отбиват автомобилите и автобусите от  градския транспорт. Протестиращите “под тепетата” настояват цените на горивата да бъдат намалени до 2 лева за литър. Майки с деца, представители на Сдружението на товарните превозвачи и на таксиметрови фирми и над 500 автомобила се включиха в протестите в Пловдив, като блокираха пътищата Пазарджик-Пловдив и Пазарджик-Белово до 19.00 часа б.вр. /10:00 Пасифик Калифорния/ тази вечер, като се пропускт само автомобили на полицията, на пожарникарите, на спешна помощ и на обществения транспорт. Причината да организираме блокадата е, че не бяха удовлетворени исканията ни от предишния протест, посочи един от координаторите на действията – Нели Чолакова, цитирана от БТА. Според  участниците, ако не бъдат предприети мерки, ще се стигне до нов протест. Блокадите преминават при засилено полицейско присъствие и до момента няма регистрирани сериозни инциденти.

Силистра (27 март 2011) Рокерско шествие като протест заради високите цени на горивата премина през Силистра. Заедно с рокерите и недоволни граждани се включиха в провеждания за втори път национален протест, като подкараха личните си автомобили през града със звукови сигнали и национални знамена. Пресфото-БТА снимка: Жечко Жеков

Протестиращи срещу цените на горивата блокираха движението за около половин час на кръговото кръстовище в района на ГКПП “Дунав мост” в Русе. По данни на организаторите в протестните действия са участвали около 350 автомобила. Сборният пункт бе полигона край града. От там шествието излезе на международния бул. “България” и образува колона с дължина близо два километра. Според координатора на протеста за Русе Васил Цалта реалната цена за литър бензин “А-98” трябва да бъде 2 лева, а не 2.70 лева. Литър газ пък по думите му трябва да струва под 1.00 лев.  Протестиращ спря колата си малко след кръговото кръстовище, напреки на пътното платно, и блокира движението за близо 30 минути. Наложи се намесата на екип от полицейското подразделение за специални операции, който се опита да издърпа с полицейския микробус, чрез стоманено въже, минивана “Крайслер”, съобщи БТА.

Повече от 50 автомобила от Враца участваха днес в протест срещу високите цени на горивата и за кратко блокираха движението на главния път “Е-79” край града. Част от движението по пътя “Е-79” се отклонява след Враца към селата Паволче, Челопек и Люти дол. Участниците в протеста, организиран в социалната мрежа “Фейсбук”, дефилираха бавно с развети национални знамена, като автомобилите се движеха в двете платна на четирилентовия път. Няколко пъти автомобили от протестното шествие спираха, като не позволяваха на другите коли да продължат движението си. Протестът се охраняваше от полиция, която не се намеси, въпреки затрудненията на пътя.

В Сливен днес протестиращи с повече от 100 автомобила преминаха в шествие на бавен ход от “Дамарския мост” в града до предградието “Речица” и обратно. Според дежурния в ОД на МВР протестните действия са минали спокойно.

Кърджали (27 март 2011) Колона от автомобили, с надути клаксони и развети български знамена преминаха съвсем бавно по улиците на Кърджали в знак на протест срещу високите цени на бензина и дизела. Колите минаха през няколко бензиностанции на големи търговски вериги без да заредят дори капка гориво. Пресфото БТА снимка: Петко Борисов

Шофьори от Кюстендил се включиха в шествие по централните улици в града, като обиколиха и бензиностанциите, където заредиха за символични суми от по 20-30 стотинки. “Протестът засега е мирен, защото днес в Кюстендил се произвежда референдум. Планираме обаче и блокада на пътищата за 11 април”, каза организаторката на протеста /чрез “Фейсбук”/ Соня Ананиева.

Протест срещу високите цени на горивата започна в 13.00 ч. б.вр. днес и в Перник. Шествие от стотина коли тръгна от спирка “Метал”, премина през вътрешноградската магистрала и окупира бензиностанция “Лукойл” на входа на Перник. Според недоволните наложеният мораториум върху цените на дребно на бензина и дизела не е ефективен и “удря” дребния и средния бизнес, а практически облагодетелства “Лукойл”. Протестиращите апелираха за свободен пазар на горивата и за стриктно следене на митниците за контрабанден внос, както и за налагане на високи санкции на контрабандисти. Само по този начин според тях може пазарно и ефективно да се понижат цените на горивата. Протестиращите са организирани чрез две групи в социалната мрежа “Фейсбук”. Колоната от автомобили се движи със скорост 5 км/ч. Тя спира отстрани на пътния банкет и на част от платното, без да пречи на движението. В бензиностанцията се зарежда горивоза малки суми, дори и под 0,10 лева. Протестът продължи до 17.00 часа б.вр. /7:00 ам Пасифик Калифорния/.

Шофьори преминаха в протестно шествие в Добрич заради високите цени на горивата. Недоволните граждани подкараха личните си автомобили с натиснати клаксони и развети национални знамена по булевард “Добруджа” до изхода на Добрич за Балчик. Според Мариан Йорданов – един от организаторите на протеста, инициативата за който бе подета в социалната мрежа “Фейсбук”, цените на горивата са понижени с малко и за сметка на държавния бюджет, а не на търговеца. Шофьорите смятат, че не е ясно какво е качеството на горивата. Граждани протестират трета поредна неделя в Добрич срещу скъпия бензин.

Завърши протестът срещу високите цени на горивата в Бургас, като инциденти не е имало. След като обиколи целия град по централните му улици, колоната се върна там, където се събра на паркинга на 5-ти километър. Броят на колите, които участваха, достигна около 400.

Приключи протестът и в Благоевград, като недоволните се оттеглиха от главен път Е-79 и се разотидоха. Полицейското присъствие около изхода на Благоевград посока Кулата остава засилено. Благоевградчани се заканили, че няма да спрат до тук. Най-драстичното днес, което направиха, беше, пресичайки главния път, да спрат движението. Те повториха това действие няколко пъти, като бяха охранявани от полицаи.

3 comments for “Протести заливат България през уикенда