Атакуват Либия бързо и навреме /обзор+видео/

Съюзническите сили удариха по военни цели в либийската столица Триполи, главно елементи на противовъздушната отбрана и ключови командни и комуникационни центрове.

Президентът Първанов: “Едва ли има някой по-заинтересован от нас, българите, от отстраняването на режима на Кадафи, тъй като години наред шестима невинни български граждани страдаха от произвола на либийския режим. Поради това истинският международен натиск е закъснял не с две или три седмици, а с години!”

КОЙ И С КАКВО УЧАСТВА ИЛИ НЕ

Френският президент Никола Саркози даде старта на военната намеса на международна коалиция, която започна днес в защита на цивилното население срещу управлението и армията на Кадафи, само часове след предупреждението отправено от американският президент Барак Обама от Бразилия

Президентът, външният и военият министри на Р България заявиха, че страната няма да участва във военните операции в Джамахирията

„Самолетите на враговете-кръстоносци нанасят удари по цели в града”, се казва в съобщение на либийската държавна телевизия

19 март 2011г. Военна намеса на международна коалиция в защита на цивилното население срещу управлението и армията на Кадафи започна днес в Либия, след като международната общност взе решение да предприеме „всички възможни средства, и преди всичко военни” за налагането на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Джамахирията. Съюзническите сили удариха по военни цели в либийската столица Триполи, главно елементи на противовъздушната отбрана и ключови командни и комуникационни центрове. Служители на НАТО казали, че военният щаб работи върхи плановете за разполагане на допълнителни бомбардировачи, самолети-танкери, хеликоптери и самолети-радари в няколко бази в Южна Европа.

ОСВОБОДИТЕЛИТЕ

Според представителя, цитиран от Ройтерс, коалиция, съставена от САЩ, Франция, Великобритания, Италия и Канада ще извърши удари по протежението на либийското крайбрежие.

Лично президентът на Франция Никола Саркози обяви началото на военната операция, водена от Париж, срещу Либия в съгласие с Лондон, Вашингтон и арабски партньори, които Саркози събра на спешна среща в Париж.

Часове преди да започне военната намеса в Либия американският президент Барак Обама потвърди, че международната общност ще действа незабавно, за да защити въстаниците от агресията на Кадафи и че операцията ще продължи, докато либийските власти не прекратят насилието. Това каза американският президент след разговорите си с президента на Бразилия Дилма Русеф, която е от български произход. Обама кацна на пистата на военната база Бразилия на президентския самолет Еър Форс 1 – първи етап от петдневната му обиколка в Латинска Америка, включваща Чили и Салвадор, като заедно с него са съпругата му Мишел и двете им дъщери Саша и Малиа. Другата седмица в сряда президентското семейство се връща във Вашингтон.

КАКВО СЕ СЛУЧВА – ВИДЕО:

Си Ен Ен съобщи, че американски и британски бойни кораби са изстреляли 112 крилати ракети „Томахоук” по обекти в градовете Триполи и Мизрата за да осигурят налагането на зоната забранена за полети, която обхваща цялата територия на Либия.

По-рано тази вечер местно либийско време френски изтребители Рафал унищожиха четири танка на силите на Муамар Кадафи югозападно от Бенгази, предаде телевизия Ал Джазира, която в САЩ вече се гледа по обществения канал КСЕТ. В операцията за спиране на настъплението на Кадафи срещу бунтовническите сили участват около 20 самолета в район от 100 на 150 км около Бенгази.

„В съгласие с нашите партньори нашите въздушни сили се противопоставят на всяка агресия на самолетите на Кадафи срещу населението на Бенгази. Нашите самолети възпрепятстват въздушните атаки срещу либийските градовете”, каза френският президент Никола Саркози след извънредна среща на върха с участието на редица международни лидери, репоратж от която предаде Си Ен Ен.

РЕЖИМЪТ

„Самолетите на враговете-кръстоносци нанасят удари по цели в града”, се казва в съобщение на либийската държавна телевизия. Говорител на либийското правителство направи изявление по телевизията и съобщи, че ако чужди държави се намесят във вътрешните работи на страната ще съжаляват за това. Муамар Кадафи направи обръщение призовавайки своите съграждани да се въоръжат и да защитят постигнатото от либийската революция. Кадафи заяви, че възнамерява да отвори оръжейните складове, за да може населението на страната да се защити. Той призова африканци, араби, латиноамериканци и азиатци да застанат рамо до рамо с либийския народ. По думите му, страните от Средиземноморието са станали военна зона, предаде Ройтерс.

Ние помолихме Обединените нации да изпратят международна мисия за установяване на истината, но те ни изпратиха ракети, заяви на пресконференция в либийската столица председателят на парламента Мохамед Абдел Касем Зауи, предаде Фокус.

Либия обяви, че прекратява сътрудничеството с ЕС в усилията за пресичане на нелегалната емиграция от африканските държави през страната към Европа. Решението е взето след като международна коалиция от военни части на Франция, Великобритания и САЩ нанесе ракетни удари по цели в Либия. Проблемът с нелегалната имиграция през последните години стана изключително остър за страните от ЕС. През 2010 г. Либия, основният пункт за прехвърляне на африканските емигранти в Европа, направи законодателни промени криминализиращи нелегалната миграция.

КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ?

България няма намерение да участва в бойни действия, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. „Не смятам, че България трябва да участва в операцията по осигуряване на въздушното пространство над Либия, но ако в рамките на НАТО и ЕС има дискусия за това кой с какво може да подкрепи прилагането на санкциите, както и хуманитарната операция, със сигурност нашата страна ще разгледа възможностите, с които да се включи в тези действия”, обясни министър Младенов.

Няма никаква необходимост да се използват бази на НАТО в страни като България, които са толкова отдалечени от Либия, при евентуални военни действия на Алианса спрямо Джамахирията, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов в парламента. “Нямаме готовност за изпращане на военни сили, защото няма искане за това. Готови сме за участие в хуманитарна операция, която ще проведе НАТО и ЕС за изпращане на медицински екипи на границите с Египет и Турция”, отбеляза министърът на отбраната. Аню Ангелов допълни, че България има готовност да изпрати една фрегата за срок от три месеца, която да участва в налагането на въоръженото ембарго по море.

Президентът Георги Първанов свика кратко съвещание ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната, ген. Любомир Ангелов, зам.-началник на НРС и Веселин Иванов, изпълняващ длъжността директор на служба “Военна информация” по повод последното развитие на ситуацията в Либия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, от където разпространиха до медиите позицията на Първанов Либия. В нея се казва, че Резолюцията на ООН е обединила световната общност и че Президентыт се надява, че обявените на срещата в Париж намерения ще защитят цивилното население и няма да бъдат допуснати жертви. Президентът смята, че България не трябва да участва във военната операция, но трябва да подкрепи всички действия за преодоляване на хуманитарната криза. Според държавния ни глава едва ли има някой по-заинтересован от нас, българите, от отстраняването на режима на Кадафи, тъй като години наред шестима невинни български граждани страдаха от произвола на либийския режим. Поради това българският президент смята, че

истинският международен натиск е закъснял не с две или три седмици, а с години.

… и ДРУГИТЕ

Никой не знае кои са тези от опозицията

ПРИПОМНЯМЕ: КАКВОТО В БЪЛГАРИЯ С КОМУНИСТИТЕ – ТОВА В ЛИБИЯ С ТЕРОРИСТИТЕ

Бойко Борисов: „Обясних на европейските лидери, че членове на съвета в Бенгази са сред хората, измъчвали българските медици в продължение на осем години и това ни струва близо 60 милиона долара“

ОЩЕ НА ТОЗИ ЛИНК: Палачите на нашите сестри в Либия ще взимат власта с помощта на Запада

Русия изрази съжаление, че западни страни са решили да започнат военни действия в Либия, предадоха световните агенции, като цитираха говорителя на руското външно министерство Александър Лукашевич. „Москва изразява съжаление, че редица страни са започнали военна операция в Либия на базата на спешно приетата резолюция на Съвета за сигурност на ООН”, заяви говорителят. На фона на тази реакция дойде съобщението, че Кремъл е отзовал посланика си в Либия Владимир Чамов, предаде АФП. Руски медии съобщиха, че уволнението на посланика е станало броени часове преди гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, проправяща път за въздушни удари срещу Либия.

Русия провежда частична евакуация на дипломатите си от Триполи, във връзка с усложнената ситуация в Либия, съобщи Министерството на външните работи на Руската федерация, цитирано от Интерфакс. Настояваме участниците във въоръжената операция да осигурят безопасността на руските граждани в това число и при евакуирането, се казва в съобщението на руското Външно министерство. Русия призова международната коалиция да прекрати безразборната употреба на сила в Либия, предаде РИА Новости. „От информацията, която постъпва, става ясно, че по време на операцията са били нанесени въздушни удари по цивилни обекти в четири либийски града, в това число и в столицата Триполи”, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич. Частично е разрушен медицински кардиологичен център, разрушени са пътища и мостове. Още на 22 февруари  Русия изпрати четири самолета за евакуация на руснаците в Либия. Бяха евакуирани 1263 човека – 563, работещи в Либия руски граждани и 700 турци и сърби.

Членовете на коалицията, извършващи въздушни удари срещу цели в Либия, координират своите действия, но няма централно командване, което организира атаките, предаде АФП, позовавайки се на източник от френското министерство на отбраната. „Няма централен щаб. На този етап всеки си има свой команден център и страните се координират помежду си”, посочва източникът. Френският оперативен щаб се намира близо до Лион. Британският щаб е близо до Лондон, а САЩ координират действията си от базата Рамщайн в Германия.

Продължава издирването на загинали в Япония. До момента бройката на труповете и на безследно надвишава 10000.

Япония обяви, че подкрепя многонационалните удари в Либия, като призова либийския лидер Муамар Кадафи да вземе „разумно решение”, предаде АФП. Въпреки тежкото положение в Страната на изгряващото слънце, предизвикано от земетресението и цунамито, както и от аварията в Атомната електроцентрала, която може да се разпространи по целия свят, японското правителство намира сили да застане на страната на международната коалиция срещу режима на Муамар Кадафи. Последните съобщение са за Радиоактивни елементи в храната и водата в Япония.

Министерството на външните работи на Турция съобщи, че страната ще направи „нужния и уместен” принос в действията, под една или друга форма, насочени към реализирането на приетата тази седмица резолюция на ООН за забрана на полетите на либийските ВВС, предаде Ройтерс.

Индия изрази съжаление относно мултинационалните въздушни удари срещу Либия, като призова за мирно разрешаване на конфликта, предаде АФП.

Испания ще изпрати в неделя четири изтребителя F-18 и самолет-цистерна в Италия, които ще вземат участие в операцията срещу Либия, съобщи министерството на отбраната. В съобщението се посочва още, че след одобрение на парламента ще бъдат изпратени фрегата F-100, подводница S-74 и самолет за наблюдение CN-235, които да се присъединят към налагането на военното ембарго над Либия.

Чехия няма да се присъедини към военната операция срещу Либия, каза в интервю за чешка телевизия премиерът Петр Нечас. „Първо, чешката политика няма еднозначно отношение към операцията в Либия. Второ, Чехия не разполага с достатъчно военни възможности”, поясни той. Според него военната операция срещу Кадафи трябва да се координира от международна коалиция, но не и от НАТО.

Обединените Арабски Емирства възнамеряват да предоставят 24 самолета за участие във военната операция на международната коалиция срещу Либия, съобщи телевизия “Франс 24”, позовавайки се на източник от френското правителство.

Германският външен министър Гидо Вестервеле опроверга обвиненията, че Германия е международно изолирана след отказа си да се присъедини към съюзниците си от НАТО към провеждането на военни удари срещу Либия, предава Ройтерс. Германия се въздържа при гласуването на Съвета за сигурност на ООН за позволяване на военни действия, за разлика от гласувалите в полза на резолюцията Франция, САЩ и Великобритания.
„Впечатлението, че Германия е изолирана в Европа или сред международната общност е напълно погрешно. Много други държави в ЕС не само разбират нашата позиция, не само я уважават, но също така я и споделят.”, заяви Вестервеле на пресконференция.
На въпроса кои са тези държави, той даде за пример Полша.
Решението на германското правителство да не участва във военните действия в Либия предизвика яростна критика в Германия. Германско издание обвини Берлин в заемането на страната на диктаторите, вместо на страната на съюзниците на НАТО. Вестервеле твърди по повод на критиките, че 7 хиляди германски войници са на чуждестранна мисия, сред които 5 хиляди души в Афганистан. Министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле обяви, че страната ще предостави хуманитарна помощ за 5 милиона евро за бежанците от Либия, предаде РИА Новости.

Италия е подготвила осем военни самолета, които да се включат в кампанията срещу силите на Муамар Кадафи в Либия, съобщи италианският министър на отбраната Иняцио Ла Руса. Министърът посочи, че самолетите може да бъдат използвани във всеки един момент, предаде АФП. Италия вече предостави свои военновъздушни бази за целите на операцията по изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия.

Китай изрази съжаление относно международните въздушни нападение срещу Либия. В съобщение на министерството на външните работи се подчертава, че Пекин се противопоставя на използването на сила в международните отношения, предаде АФП.

Дания участва в операцията по изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия с четири изтребителя F-16, два резервни изтребителя и транспортен самолет.

Лига на арабските държави свиква извънредна среща заради ситуацията в Либия, съобщи Би Би Си. По-рано генералният секретар на Арабската лига Амр Муса заяви, че случващото се в Либия, не е това, което са искали от организацията. „Това, което се случва, се различава от налагането на забранена за полети зона. Ние искахме цивилните да бъдат защитени, а не бомбардирани”, каза Муса. На 22 февруари 2011г. Лига на арабските държави /ЛАД/ временно прекрати членството на Либия в най-голямата междуарабска организация. ЛАД е регионална международна правителствена организация. Учредена е на 22 март 1945г. от 7-те независими тогава държави: Египет, Сирия, Ливан, Йордания,Ирак, Саудитска Арабия и Йемен. В наше време ЛАД има 22 страни-членки, включително и Палестина, която лигата счита за независима държава. През 1950г. страните-членки на Лига на арабските държави подписват договор за обща отбрана и икономическо сътрудничество. По силата на този договор всяко нападение срещу страна-членка следва да се разглежда като нападение срещу останалите.

САЩ БЛОКИРА СМЕТКИ НА КАДАФИ ЗА 30 МИЛИАРДА ДОЛАРА /ВИДЕО/:

1 comment for “Атакуват Либия бързо и навреме /обзор+видео/