Сериозен теч в стената или пода на АЕЦ Фукушима

Този пробив в басейна поставя на инженерите проблем, който е прецедент и няма готово разрешение

Walt Disney затвори парковете, офисите и студиата си в Япония

18 март 2011г. Ядрени експерти от правителството на САЩ смятат, че в басейна с отработеното гориво в осакатения реактор в АЕЦ Фукушима има сериозен теч в стената или пода, който създава сериозна пречка за повторно пълнене на басейн с вода за охлаждане, за да бъдат намалени или спрени опасните нива на радиация.

Тази оценка на представители на Комисията за ядрено регулиране на САЩ се основава на поредица от събития от самото начало на земетресението на 11 март и информацията, предоставена от ключови служители на американски компании подизпълнители, които са в АЕЦ в момента, казаха държавни служители запознати с оценката. Съществува убедително доказателство, че на стената на охладителният басейн на Реактор № 4 има опасна дупка или пукнатина.

Този пробив в басейна поставя на инженерите проблем, който е прецедент и няма готово разрешение, казва физикът Едуин Лиман от Union of Concerned Scientists. “Моята интуиция е, че това ужасно положение може само да се влоши”, каза той, цитиран от LA TIMES.

Днес компанията Walt Disney Co. разпространи съобщение до медиите, че “временно затваря всички административни офиси и търговски помещения в Токио в следствие на ядрената опасност. Двата увеселителни парка  Tokyo Disneyland и Tokyo DisneySea също са затворени за профилактика.

Организацията за пълна забрана на ядрените опити към ООН прогнозира, че радиацията от АЕЦ Фукушима-1 в Япония ще премине през Тихия океан, а вечерта в петък, 18 март ще обхване Западните щати на САЩ – Калифорния, Аризона , Юта и Невада.

ПРИПОМНЯМЕ: Чака ни дъжд … с радиация ?

Радиация пристига утре в САЩ – изкупиха Калиевият Йодид

„Дейли телеграф“: „Две денонощия, за да се избегне Чернобил“