Закопават Фукошима като Чернобил? + карта на радиацията

Организацията на обединените нации /ООН/ показа карта с прогноза за възможното преместване на радиоактивни струи, идващи от японските реактори и ще достигнат Южна Калифорния в петък./фото:ООН/ кликнете юь голям размер ПО-ДОЛУ ЩЕ НАМРИТЕ ЛИНК ЗА ИНТЕРАКТИВНА ПОДВИЖНАКАРТА /

Кметът на Ел Ей Антонио Виарагоса събира днес специален експертен екип за изготвяне на план при радиационно замърсяване

“На този етап все още няма доказателства, че е имало значителна радиация разпространена извън непосредствената зона на самите реактори”

18 март 2011г. Японски инженери дадоха мнение днес, че закопаването на АЕЦ в пясък и бетон може да бъде крайна мярка за предотвратяване на катастрофално изтичане на радиация, метод, използван за запечатване на огромни течове от Чернобил през 1986 година, съобщи агенция Ройтерс.

Но те все още се надяват да разрешат кризата чрез рестартиране на водните помпи необходими за да се охладят ядрените пръчки.

Това е първият път, когато оператор от АЕЦ Фукошима признава, че погребването на атомния комплекс е възможно, което е знак, че вьзстановяването на системата за охлаждане не върви добре.

“Това не е невъзможно да покрием реакторите в бетон. Но наш приоритет в момента е да се опитаме да ги охладим поне от едната страна,” заяви на пресконференция длъжностно лице от Tokyo Electric Power Co.

В Япония навлезе във втората си седмица след 9,0 по скалата на Рихтер земетресение и 10-метрова (33 фута) цунами сплескаха крайбрежните градове и убиха хиляди хора, най-лошата ядрена криза след Чернобил изглежда далеч не е приключила.

Милиони хора в Токио продължават да работят от домовете си, опасявайки се от някои взрив на радиоактивни материали от комплекса, на 240 км (150 мили) на север, въпреки преобладаващите ветрове които носят замърсени дим или пара далеч от гъсто населения град, за да разсеят над Тихия океан.

Равнища на радиация, записани в райони близо до завода не представляват непосредствена опасност за здравето на хората, каза Майкъл О’Лиъри, представителят на Световната здравна организация в Китай.

“На този етап все още няма доказателства, че е имало значителна радиация разпространена извън непосредствената зона на самите реактори,” О’Лиъри заяви пред репортери в Пекин.

Президентът Барак Обама, който подчерта, Съединените щати не очакват вредни лъчения да стигне до брега, заяви, че е поръчал пълен преглед на вътрешните АЕЦ  и обеща подкрепата на Вашингтон за Япония.

Експерти от Американския ядрен регулатор заявиха, че може да отнеме седмици, за да оправи прегряването на горивните пръти в Fukushima.

“Това е нещо, което ще отнеме известно време – евентуално седмици, ” заяви от Комисията за ядрено регулиране нейният председател Григорий Джазко на пресконференция в Белия дом.

САРКОФАГЪТ – ПЯСЪК И БЕТОН

Японецът Юкия Амано, директор на базираната във Виена Международна агенция за атомна енергия (МААЕ), нарече “кризата” тежка и сериозна “и призова министър-председателя на Япония да приготви по-добра информация за пристигането му в Токио в петък, с екип от четирима експерти.

Кметът на Лос Анджелес Антонио Виарагоса събира днес специален експертен екип за изготвяне на план при радиационно замърсяване на града, съобщиха от прес-офиса на кметството.

ПРИПОМНЯМЕ: Радиация в САЩ

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА:

  • 1 comment for “Закопават Фукошима като Чернобил? + карта на радиацията