„Дейли телеграф”: „Две денонощия, за да се избегне Чернобил”

Силните земетресения, дъждът и снегът на и около японските острови не спират. Последният силен трус е бил с магнитуд от 5,8 по Рихтер, като епицентърът му е бил близо до префектура Ивате, североизточно от столицата Токио. За последните 24 часа в региона на Северна Япония са регистрирани най-малко 13 земетресения с магнитуд над 5,0 по Рихтер. Броят на загиналите и изчезналите след земетресението и цунамито, разтърсили Япония в петък, 11 март, достигна 15 000 души. Според официалните данни на полицията загинали са 5692 души. 9522 души са в неизвестност. Общо 2409 души са били ранени по време на разрушителното земетресение и последвалото цунами. Властите очакват реалният брой на жертвите да е много по-голям. Вчера кметът на град Ишиномаки в префектура Мияги заяви, че 10 000 местни жители са в неизвестност. ФОТО: КИОДО/ДЖАПАН ТАЙМС

ЯПОНЕЦЪТ Е ЖЕЛЕЗЕН – А ПОЛОЖЕНИЕТО В ЯПОНИЯ Е … ЖЕЛЕЗНО СЪЩО

От редакцията: Няма мародери и спекула – номер едно за японеца е УВАЖЕНИЕТО! Силен е този, който отговорност и това показва японецът! Него не го е страх от нищо и е възпитан да помага! Дали ще може да помогне сам на себе си …

Обама: “Искам да бъде ясно, че не очакваме опасни нива на радиация да достигнат САЩ, независимо дали става въпрос за западния бряг, Хаваи, Аляска или американски територии в Тихия океан.”

„Като цяло, ситуацията на АЕЦ „Фукушима 1” остава много сериозна, но не се е влошила”

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ НА ЗАПАДНИЯ БРЯГ В САЩ?

17 март 2011г. Британският таблоид Daily Telegraph публикува статия под заглавие: „Две денонощия, за да се избегне Чернобил”.

Френските специалисти по въпросите на ядрената сигурност смятат, че инженерите, които работят върху японския реактор

не ще успеят да предотвратят разтопяването на топлинните пръти,

тъй като в басейните, където се пази използваното гориво, е изкипяла цялата вода. Вестникът цитира и американски специалисти, според които,

без вода отработеното гориво не може да се охлажда. Освен това, може да започне да гори, което ще позволи радиацията да се разпространи в голям диапазон. Мащабите на радиационното заразяване могат да бъдат такива,

каквито бяха при взрива в украинската АЕЦ Чернобил. Следващите две денонощия ще бъдат решаващи.

Международните специалисти, пише вестникът, казват, че

до сега опитите да се овладее ситуацията остават без резултат.

Вестник The Japan Times съобщава, че изтичането на радиация не е било спряно и продължава. Японският таблоид съобщава още, че има призив от правителството към националната банка (Bank of Japan) за намеса поради звездното светкавично нарастване на националната валута – йена.

В същото време Пантагонът забрани на всички американски военнослужещи, изпратени в помощ на Япония, да се приближават по- близо от 80 километра до реактора. Американските експерти дават лоши оценки на ситуацията около електростанцията.

Зам.-директорът на Националния изследователски център „Курчатов” в Русия и член на оперативния щаб на „Росатом” за ситуацията в Япония Ярослав Щромбах изрази мнението, че няма да се успее да се спре разтопяването в петте активни зони, но няма да има неуправляема верижна реакция. „Но дори и това да се случи, няма да бъде много опасно, тъй като ще доведе до изхвърляне на горивото вътре в площадката”. Според него, такава авария „се ликвидира много по-лесно, отколкото такава в Чернобил”.

Японските власти продължават опитите си да стабилизират ситуацията с опасните реактори на АЕЦ „Фукушима-1”. Военни хеликоптери осъществяват полети за изливане на вода върху трети реактор на централата и замерват и нивото на радиация над АЕЦ-а. Заради силната радиация времето за работа в района на централата е ограничено до 40 минути.
Провеждат се и операции на японската полиция и армията. Специализиран полицейски отряд заля резервоара за отработено гориво при четвърти реактор с помощта на мощни водни оръдия, с каквито разполага само полицията, като операцията се оказа неуспешна заради забраната за доближаване до съоръжението поради високото радиационно ниво.. Специални камиони на японската армия днес са започнали да поливат реактор 3 в АЕЦ „Фукушима 1”, след като опитите за използване на водни оръдия се оказаха неуспешни. За разлика от полицейските камиони, военните коли могат да пръскат вода, без войниците да излизат от кабината.

„Като цяло, ситуацията на АЕЦ „Фукушима 1” остава много сериозна, но не се е влошила”

Радиационният фон в 30-километровата зона около авариралата атомна централа „Фукушима 1” „видимо се е покачил”, на места радиацията се е покачила няколко пъти. Това съобщи на пресконференция заместник генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Греъм Ендрюз, предаде по обяд Лос Анджелис време руската агенция ИТАР-ТАСС. Същевременно, допълва той, в Токио повишение на радиационния фон не се наблюдава. „Като цяло, ситуацията на АЕЦ „Фукушима 1” остава много сериозна, но не се е влошила”, отбелязва той.

Около 25 пътници, пристигнали от Япония в Тайван, са с повишено ниво на облъчване, съобщава представител на местните власти. От Южна Корея също съобщават за трима евакуирани от Япония южнокорейци, при които е установено „необичайно” високо ниво на облъчване. Агенцията по ядрена безопасност на Южна Корея поясни, че допустимата норма на облъчване в страната е 300 наносиверта в час.

Русия е готова да окаже всякаква допълнителна помощ на Япония, в това число в гасенето на възможните пожари в атомните електроцентрали, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. Говорителят на руското външно министерство посочи, че засега не се планира евакуация на руските граждани от азиатската страна.

От авиокомпанията United Continental Holdings Inc. съобщиха днес, че “има вероятност от спиране на полети от САЩ до Япония, които наброяват 183 за седмица, поради усложнената радиационна обстановка.” Компанията е втората по брой полети Щатски превозвач до Япония.

Американската армия изпраща днес специален самолет за да направи експертни снимки с ултравиолетови устройства на Фукошима.

Нарастващ брой американци имат сериозни опасения относно безопасността на ядрената енергия след като мощно земетресение и цунами предизвикаха опасения за катастрофално разтапяне на ядрен материал в японска атомна централа, сочат данните от социологическо проучване, публикувани в четвъртък. В проучването, проведено след бедствието, около 70 % от анкетираните са заявили, че имат опасения относно ядрената енергия, значително увеличение спрямо 57 %, които са имали такива опасения преди две години. 47 % от американците са заявили, че са против изграждането на нови АЕЦ, като 44 % подкрепят мярката.

Американският президент Барак Обама заяви, че не очаква вредна радиация, причинена от атомната криза в Япония, да достигне САЩ, предава АФП.
“Искам да бъде ясно, че не очакваме опасни нива на радиация да достигнат САЩ, независимо дали става въпрос за западния бряг, Хаваи, Аляска или американски територии в Тихия океан.”, заяви Обама.
“Това е преценката на нашата Ядрена регулаторна комисия и на много други експерти.”, добави той.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ НА ЗАПАДНИЯ БРЯГ В САЩ?

– Ако има взрив в АЕЦ – той да бъде вътрешен и да излезе по-малко количество радиация в атмосферата

Въздущните течения над Тихия океан (където няма никакви прегради, които да спрат разпространението) да бъдат по-високо

Да не вали дъжд и сняг, които могат да “свалят” радиацията на земята между хората – ако вали – да вали над океана, за да свали радиационните частици

Силните земетресения около японските острови не спират.

Последният силен трус е бил с магнитуд от 5,8 по Рихтер, като епицентърът му е бил близо до префектура Ивате, североизточно от столицата Токио. За последните 24 часа в региона на Северна Япония са регистрирани най-малко 13 земетресения с магнитуд над 5,0 по Рихтер.
Броят на загиналите и изчезналите след земетресението и цунамито, разтърсили Япония в петък, 11 март, достигна 15 000 души.
Според официалните данни на полицията загинали са 5692 души. 9522 души са в неизвестност.
Общо 2409 души са били ранени по време на разрушителното земетресение и последвалото цунами.
Властите очакват реалният брой на жертвите да е много по-голям. Вчера кметът на град Ишиномаки в префектура Мияги заяви, че 10 000 местни жители са в неизвестност.

5 comments for “„Дейли телеграф”: „Две денонощия, за да се избегне Чернобил”