„Дейли телеграф”: „Две денонощия, за да се избегне Чернобил”

Силните земетресения, дъждът и снегът на и около японските острови не спират. Последният силен трус е бил с магнитуд от 5,8 по Рихтер, като епицентърът му е бил близо до префектура Ивате, североизточно от столицата Токио. За последните 24 часа в региона на Северна Япония са регистрирани най-малко 13 земетресения с магнитуд над 5,0 по Рихтер. Броят на загиналите и изчезналите след земетресението и цунамито, разтърсили Япония в петък, 11 март, достигна 15 000 души. Според официалните данни на полицията загинали са 5692 души. 9522 души са в неизвестност. Общо 2409 души са били ранени по време на разрушителното земетресение и последвалото цунами. Властите очакват реалният брой на жертвите да е много по-голям. Вчера кметът на град Ишиномаки в префектура Мияги заяви, че 10 000 местни жители са в неизвестност. ФОТО: КИОДО/ДЖАПАН ТАЙМС

ЯПОНЕЦЪТ Е ЖЕЛЕЗЕН – А ПОЛОЖЕНИЕТО В ЯПОНИЯ Е … ЖЕЛЕЗНО СЪЩО

От редакцията: Няма мародери и спекула – номер едно за японеца е УВАЖЕНИЕТО! Силен е този, който отговорност и това показва японецът! Него не го е страх от нищо и е възпитан да помага! Дали ще може да помогне сам на себе си …

Обама: “Искам да бъде ясно, че не очакваме опасни нива на радиация да достигнат САЩ, независимо дали става въпрос за западния бряг, Хаваи, Аляска или американски територии в Тихия океан.”

„Като цяло, ситуацията на АЕЦ „Фукушима 1” остава много сериозна, но не се е влошила”

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ НА ЗАПАДНИЯ БРЯГ В САЩ?

17 март 2011г. Британският таблоид Daily Telegraph публикува статия под заглавие: „Две денонощия, за да се избегне Чернобил”.

Френските специалисти по въпросите на ядрената сигурност смятат, че инженерите, които работят върху японския реактор

не ще успеят да предотвратят разтопяването на топлинните пръти,

тъй като в басейните, където се пази използваното гориво, е изкипяла цялата вода. Вестникът цитира и американски специалисти, според които,

без вода отработеното гориво не може да се охлажда. Освен това, може да започне да гори, което ще позволи радиацията да се разпространи в голям диапазон. Мащабите на радиационното заразяване могат да бъдат такива,

каквито бяха при взрива в украинската АЕЦ Чернобил. Следващите две денонощия ще бъдат решаващи.

Международните специалисти, пише вестникът, казват, че

до сега опитите да се овладее ситуацията остават без резултат.

Вестник The Japan Times съобщава, че изтичането на радиация не е било спряно и продължава. Японският таблоид съобщава още, че има призив от правителството към националната банка (Bank of Japan) за намеса поради звездното светкавично нарастване на националната валута – йена.

В същото време Пантагонът забрани на всички американски военнослужещи, изпратени в помощ на Япония, да се приближават по- близо от 80 километра до реактора. Американските експерти дават лоши оценки на ситуацията около електростанцията.

Зам.-директорът на Националния изследователски център „Курчатов” в Русия и член на оперативния щаб на „Росатом” за ситуацията в Япония Ярослав Щромбах изрази мнението, че няма да се успее да се спре разтопяването в петте активни зони, но няма да има неуправляема верижна реакция. „Но дори и това да се случи, няма да бъде много опасно, тъй като ще доведе до изхвърляне на горивото вътре в площадката”. Според него, такава авария „се ликвидира много по-лесно, отколкото такава в Чернобил”.

Японските власти продължават опитите си да стабилизират ситуацията с опасните реактори на АЕЦ „Фукушима-1”. Военни хеликоптери осъществяват полети за изливане на вода върху трети реактор на централата и замерват и нивото на радиация над АЕЦ-а. Заради силната радиация времето за работа в района на централата е ограничено до 40 минути.
Провеждат се и операции на японската полиция и армията. Специализиран полицейски отряд заля резервоара за отработено гориво при четвърти реактор с помощта на мощни водни оръдия, с каквито разполага само полицията, като операцията се оказа неуспешна заради забраната за доближаване до съоръжението поради високото радиационно ниво.. Специални камиони на японската армия днес са започнали да поливат реактор 3 в АЕЦ „Фукушима 1”, след като опитите за използване на водни оръдия се оказаха неуспешни. За разлика от полицейските камиони, военните коли могат да пръскат вода, без войниците да излизат от кабината.

„Като цяло, ситуацията на АЕЦ „Фукушима 1” остава много сериозна, но не се е влошила”

Радиационният фон в 30-километровата зона около авариралата атомна централа „Фукушима 1” „видимо се е покачил”, на места радиацията се е покачила няколко пъти. Това съобщи на пресконференция заместник генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Греъм Ендрюз, предаде по обяд Лос Анджелис време руската агенция ИТАР-ТАСС. Същевременно, допълва той, в Токио повишение на радиационния фон не се наблюдава. „Като цяло, ситуацията на АЕЦ „Фукушима 1” остава много сериозна, но не се е влошила”, отбелязва той.

Около 25 пътници, пристигнали от Япония в Тайван, са с повишено ниво на облъчване, съобщава представител на местните власти. От Южна Корея също съобщават за трима евакуирани от Япония южнокорейци, при които е установено „необичайно” високо ниво на облъчване. Агенцията по ядрена безопасност на Южна Корея поясни, че допустимата норма на облъчване в страната е 300 наносиверта в час.

Русия е готова да окаже всякаква допълнителна помощ на Япония, в това число в гасенето на възможните пожари в атомните електроцентрали, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. Говорителят на руското външно министерство посочи, че засега не се планира евакуация на руските граждани от азиатската страна.

От авиокомпанията United Continental Holdings Inc. съобщиха днес, че “има вероятност от спиране на полети от САЩ до Япония, които наброяват 183 за седмица, поради усложнената радиационна обстановка.” Компанията е втората по брой полети Щатски превозвач до Япония.

Американската армия изпраща днес специален самолет за да направи експертни снимки с ултравиолетови устройства на Фукошима.

Нарастващ брой американци имат сериозни опасения относно безопасността на ядрената енергия след като мощно земетресение и цунами предизвикаха опасения за катастрофално разтапяне на ядрен материал в японска атомна централа, сочат данните от социологическо проучване, публикувани в четвъртък. В проучването, проведено след бедствието, около 70 % от анкетираните са заявили, че имат опасения относно ядрената енергия, значително увеличение спрямо 57 %, които са имали такива опасения преди две години. 47 % от американците са заявили, че са против изграждането на нови АЕЦ, като 44 % подкрепят мярката.

Американският президент Барак Обама заяви, че не очаква вредна радиация, причинена от атомната криза в Япония, да достигне САЩ, предава АФП.
“Искам да бъде ясно, че не очакваме опасни нива на радиация да достигнат САЩ, независимо дали става въпрос за западния бряг, Хаваи, Аляска или американски територии в Тихия океан.”, заяви Обама.
“Това е преценката на нашата Ядрена регулаторна комисия и на много други експерти.”, добави той.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ НА ЗАПАДНИЯ БРЯГ В САЩ?

– Ако има взрив в АЕЦ – той да бъде вътрешен и да излезе по-малко количество радиация в атмосферата

Въздущните течения над Тихия океан (където няма никакви прегради, които да спрат разпространението) да бъдат по-високо

Да не вали дъжд и сняг, които могат да “свалят” радиацията на земята между хората – ако вали – да вали над океана, за да свали радиационните частици

Силните земетресения около японските острови не спират.

Последният силен трус е бил с магнитуд от 5,8 по Рихтер, като епицентърът му е бил близо до префектура Ивате, североизточно от столицата Токио. За последните 24 часа в региона на Северна Япония са регистрирани най-малко 13 земетресения с магнитуд над 5,0 по Рихтер.
Броят на загиналите и изчезналите след земетресението и цунамито, разтърсили Япония в петък, 11 март, достигна 15 000 души.
Според официалните данни на полицията загинали са 5692 души. 9522 души са в неизвестност.
Общо 2409 души са били ранени по време на разрушителното земетресение и последвалото цунами.
Властите очакват реалният брой на жертвите да е много по-голям. Вчера кметът на град Ишиномаки в префектура Мияги заяви, че 10 000 местни жители са в неизвестност.

5 comments for “„Дейли телеграф”: „Две денонощия, за да се избегне Чернобил”

 1. 2011/03/17 at 2:13 PM

  България изпраща хуманитарна помощ за Япония
  17 март 2011 България изпраща хуманитарна помощ за Япония – одеяла. Това каза в Хисар министър-председателят Бойко Борисов. Решението е взето вчера на заседание на Министерски съвет.

  „С Кристалина Георгиева сме в ежеминутна координация да ни посочат местата, където трябва да се изпратят помощите, които са ни поискани от Червения кръст и е от нашия резерв, тъй като транспортът е много скъп до там”, каза Борисов.

  Правителството има готовност да закупи и още одеяла ако се поискат. Засега няма да бъде изпращан човешки ресурс в Япония.

 2. 2011/03/17 at 2:14 PM

  Япония предложи на Канада да приеме сираци, изгубили родителите си при бедствието

  17 март 2011 Посланикът на Япония в Канада Каору Ишикава заяви, че ще бъде добре за японските сираци, изгубили родителите си след земетресението и цунамито в страната, да посетят летни лагери в Канада, предава АФП.

 3. 2011/03/17 at 2:22 PM

  Европа готова да лекува облъчените
  Най-малко 50 българи ще се приберат у нас през следващите няколко дни

  17 март 2011 Всички 500 центъра за присаждане на костен мозък на стария континент са готови да поемат тежко облъчени, ако Япония поиска. Над 3 хиляди медици са на разположение по всяко време, съобщи Европейската асоциация на центровете за костномозъчна трансплантация.

  У нас всеки, който има съмнения или се е върнал от Япония, може да се изследва в Националния център по радиобиология и радиационна защита. В проба от кръв на човек със съмнения за радио облъчване има мутирали хромозоми. Наличието на тези своеобразни „грешки”- децентрици може да бъде причинено и от радиация.

  „И колкото повече дицентрици има в пробата, значи е имало радио облъчване. По тяхното повишение и степен на повишение се прави изчисление на дозата”, обясни Валерия Хаджидекова, Лаборатория по радиационна генетика, НЦППЗ по Новините на бТВ. Освен кръвните проби, друг метод за изследване е чрез апарата целотелесен брояч.

  „Фактически регистрира съдържанието на радионуклеиди в човешкото тяло. Когато се проведат тук изследванията, ние можем да кажем дали лицето има допълнително радио облъчване, в резултат на поглъщане на радионуклеиди, чрез вдишване, поглъщане на храна или течности”, каза Радостина Котова, инженер-физик.

  Обикновено в Националния център по радиобиология се изследват хора в риск като работещите в АЕЦ „Козлодуй”. Последните проби дори при тях не са показали отклонения.

  Според Жана Джунолова от НЦППЗ, в момента е абсолютно безсмислено да се предприемат каквито и да било профилактични мерки за българското население.

  „Тези таблетки калиев йодит са ефективни, само когато облака е над вас, но те не са панацея. Приберете се, затворете прозорците, изключете климатиците, ако евентуално облака дойде насам”, съветва Джунолова.

  Освен в София, специализирани радиационни отдели има във Варна, Бургас, Русе, Пловдив и Враца. Експертите отново напомнят, че няма опасност от облъчване на населението в България, а радиационният фон е в граница.

  Междувременно евакуацията от Япония продължава. Най-малко 50 българи ще се приберат у нас през следващите няколко дни. 15 души се очаква да пристигнат утре в София, като това ще е първата голяма група българи, която напуска бедстващата страна. Посолството ни в Токио вече е приютило няколко наши сънародници, които изчакват уреждане на самолетните маршрути.

 4. 2011/03/17 at 2:30 PM

  Наше село кани японци

  17 март 2011 Много българи са готови да помогнат. Цяло село в северозападна България кани японци да живеят в обезлюдените къщи. Жителите на най-бедния регион в цяла Европа се надяват, че този жест на солидарност ще влее в бедната местна икономика японски инвестиции. Това стана ясно днес по Новините на бТВ, където на гости на нашите сънародници бе репортер на телевизита.

  Семейство от ломското село Сталийска махала с удоволствие би споделило дома и трапезата си с японско семейство останало без дом при голямата трагедия. В селото живеят по-малко от 1000 души, но почти всеки дом би приютил японци

  “След като са в бедствие, а аз имам възможност да им помогна, защо да не го направя. Те са трудолюбиви и чисти хора”, каза за bTV Иванка Манойлова.

  В Бургас също са готови да приемат японци у дома.

 5. 2011/03/17 at 5:21 PM

  Радиацията не е единственият проблем на японците, расте и заплахата от евентуален гладНа дневен ред: шок и хаос

  Следващите два дни ще са решаващи по въпроса дали ще се стигне до топене на реакторите и до най-фаталната възможна катастрофа

  17 март 2011г. Ядрените експерти са на мнение, че следващите два дни ще са решаващи по въпроса дали ще се стигне до топене на реакторите и до най-фаталната възможна катастрофа. При все това няма планове за евакуация на региона Токио, където живеят над 30 милиона души. Пред БиБиСи правителствен говорител заяви следното:
  “Ние, японците, заради опита с атомните бомби в Хирошима и Нагасаки сме особено чувствителни по отношение на радиоактивното облъчване. Въпреки това няма паника в Токио. Такава е действителността понастоящем.”

  В същото време обаче ситуацията във временните убежища в североизточна Япония става все по-драматична. Поради снега и заледяванията е силно затруднено снабдяването на бежанците с храна, вода и отопление. Тъй като инфраструктурата е разрушена от цунамито, помощите пристигат твърде бавно.

  Все още хиляди хора се водят за безследно изчезнали. Според японското правителство от петък насам над 12 хиляди души са били спасени от развалините. Официално потвърдена досега е смъртта на 1800 човека. Около 400 хиляди са настанени във временни убежища.

  В страната нараства загрижеността от сериозни затруднения в снабдяването. В зоната на бедствието на североизточното японско крайбрежие само малка част от супермаркетите са отворени. Там през последните дни се вият дълги опашки. Отчаяни граждани се запасяват със стоки от първа необходимост. На много места не достигат питейната вода и хранителните продукти.

  И в столицата Токио отчасти цари хаос. Загрижени граждани тази сутрин щурмуваха супермаркетите и опразниха голяма част от тях. Възрастна жена разказа пред телевизия NHK, че купува всички хранителни продукти, които може да намери. Електрическите батерии са вече почти изчерпани. Хората се запасяват с тях, защото през следващите дни и седмици ще има режим на тока. В редица населени места на нуждаещите се се раздават хранителни продукти. Междувременно заради разрушенията много индустриални предприятия прекратиха производството си. /Дойче Веле/