Радиация пристига утре в САЩ – изкупиха Калиевият Йодид

Знак за Радиация (radiation). Радиация означава излъчване на разнородни по вид частици и електромагнитни излъчвания с йонизиращо действие. Най-значими са следните типове йонизиращо излъчване: късовълново електромагнитно излъчване (рентгеново и гама излъчване), потоци от заредени частици: бета частици (електрони и позитрони), алфа частици (ядра на изотопа 4He), протони, други йони, мюонов и др., а също и неутрони. Основни източници на радиация са: радиоактивни елементи, космическата радиация, изкуствени радиоактивни източници (напр. ядрени реактори). Радиацията е един от главните мутагенни фактори.Радиоактивно замърсяване се нарича трайното замърсяване с радиоактивни частици, най-често вследствие на ядрен взрив. Тези частици се разнасят из атмосферата от експлозията и впоследствие падат на земята. Така образуваният радиоактивен прах е основният замърсител. Те попадат в почвата, водата и въздуха и водят до радиоактивно замърсяване на околната среда. Особено опасни за човека са радиоактивните отпадъци с радиоактивните изотопи на йода и стронция. Например човек може да погълне радиоактивен йод от млякото, произведено в засегнат от аварията район. Йодът се натрупва в щитовидната жлеза, а стронцият – в костите, поради което човешкият организъм се подлага на продължително вътрешно радиоактивно облъчване. Прогнозата е неблагоприятна в почти всички случаи. Дори при преживяване на четвъртата фаза на заболяването се смята, че такива пациенти са с повишен риск за неоплазии, увреден родов потенциал и висока степен на имунокомпрометираност.

Радиоактивни частици с ниска концентрация се насочват от Япония към Северна Америка – утре пристига на Западния бряг

Oсновният производител на калиев йодид в САЩ е изчерпал складовите си наличности заради повишеното търсене – следваща доставка чак през април

За първи път Япония постави ограничения за радиация на произведените в страната хранителни продукти

17 март 2011г. Днес всички американски медии на Западния бряг са “на крак” и търсят отговор на въпроса, не “дали ще дойде”, а “кога ще дойде радиацията в САЩ”?

Според репортажите, които са наситени с коментари от различни университети, “би трябвало да очакваме радиация със слаба концентрация в ранните часове на 18 март – петък”. Новината бе съобщена от телевизиите КТЛА, АБС и др., от уебсайтовете на всички медии на Западното крайбрежие.

На Международната аерогара Ел Ей Екс проверихме два полета от Токио, като се разбра от служителите, че не се извършва проверка за радиация на пристигащите от Япония.

Ларс-Ерик де Геер, директор в Шведския институт за изследвания в областта на отбраната, заяви, че радиоактивните частиците от АЕЦ “Фукушима 1” може да достигнат Северна Америка до няколко дни. Според него нивото на концентрация не е опасно за хората. Той се позова на данни от мрежа от международни станции за наблюдение, предназначена да засича следи от ядрени опити.

“Просто става въпрос за много, много слаба активност, така че хората няма за какво да се тревожат”, каза Де Геер. “В миналото, когато в Китай извършваха изпитания на ядрени оръжия, имаше подобни облаци през цялото време, без някой изобщо да го е грижа за това”, заяви той.

Междувременно основният производител на таблетки калиев йодид в САЩ – Anbex Inc. – Manufacturers and distributors of IOSAT е изчерпал складовите си наличности заради повишеното търсене вследствие на ядрените инциденти в Япония, съобщи BusinessWeek.

Търсенето е огромно и складовите наличности са изчерпани от края на миналата седмица, заяви президентът на фирмата Алан Морис.

As of March 14, 2011, Anbex is out of stock of IOSAT(tm). New product is expected by April 18, 2011.

Тя е затрупана с хиляди поръчки за медикамента “Йозат”. Търсенето идва главно от западното крайбрежие на САЩ, но има и много запитвания за информация и поръчки от Япония, Корея, изобщо от Азия, заяви Морис. Той обеща, че заводите на компанията ще осигурят нови складови запаси от медикамента и до две седмици те ще бъдат готови за експедиция.

Anbex Inc. извършва доставки и за частни лица, и за фирми, като може да се поръча и чрез интернет. “Анбекс” (Anbex Inc.) е единствената компания в САЩ, която произвежда калиев йодид на таблетки. “Флеминг фармасютикълс” го предлага в течна форма, уточни Морис. Фирменият сайт уверява потребителите, че персоналът “работи почти денонощно, за да товари калиев йодид за Япония”, допълва АФП.

Стана ясно, че Япония е инструктирала местните власти да започнат да изследват храната за радиоактивност след инцидентите в ядрената централа, които засилиха опасенията от голямо заразяване, предава БГНЕС. За първи път Япония постави ограничения за радиация на произведените в страната хранителни продукти, съобщи представител на министерството на здравеопазването.

Те отговарят на програмата за борба с бедствия, подготвена преди това от Комисията по безопасност на ядрената енергия, съобщи представителят.

Ограниченията варират в зависимост от вида хранителни продукти, но са били установени след проучване на международно приетите нива и средния прием в японската диета.

Радиоактивни частици попаднаха в атмосферата след експлозиите в АЕЦ “Фукушима” 1, където земетресението и цунамито от миналата седмица повредиха охладителните системи на реакторите. Много азиатски страни съобщиха, че ще изследват внесената от Япония храна за радиация, ЕС също призова за подобна проверка.

ПРИПОМНЯМЕ: „Дейли телеграф“: „Две денонощия, за да се избегне Чернобил“

3 comments for “Радиация пристига утре в САЩ – изкупиха Калиевият Йодид