Индексите на борсата, цените на петрола и стоките нагоре … но спират

Само вчера, Dow се понижи с над 2% до 11613 пункта, отбелязвайки най-силното си понижение от 11 август, след като инвеститорите реагираха на несигурността около ядрената криза в Япония.„Спадът от сряда вероятно е последният етап от корекцията започнала с бунта в Либия“

БИЗНЕС

НОВА ПРОГНОЗА ЗА БЕНЗИНА

През изминалата седмица безработицата в САЩ отбелязва спад – цените на потребителските стоки през февруари нарастват с 0,5% – производството в САЩ отбелязва ръст за 6-ти пореден месец

17 март 2011г. Индексите на борсата в Ню Йорк се повишиха чувствително в днес, след като добри новини за американската икономика и оптимистична прогноза публикувана от водещата куриерска компания FedEx Corp. помогнаха на пазара да се възстанови, след три поредни сесии на загуби, пише MarketWatch в материал озглавен Bulls get back in the game.

„Разполагаме с обнадеждаващи данни за щатската икономика. Показателите са не само добри, но и говорят за чувствителен ръст“, казва Брус Маккейн, главен пазарен стратег на Key Private Bank.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 1,39% до 11775 пункта, като доближи “утешителните” 12000.

Само вчера, Dow се понижи с над 2% до 11613 пункта, отбелязвайки най-силното си понижение от 11 август, след като инвеститорите реагираха на несигурността около ядрената криза в Япония.

„Спадът от сряда вероятно е последният етап от корекцията започнала с бунта в Либия“, казва Маккейн.

Standard & Poor’s 500 спечели 1,34% до 1274 пункта. Сред 10-те индустриални групи на индекса най-добре се представиха енергийните компании.

Индустриалният сектор беше подкрепен и от позитивна прогноза на FedEx Corp, която надхвърли очакванията на анализаторите. Акциите на компанията се повишиха с над 3%.

Nasdaq Composite се изкачи с 0,74% до 2636 пункта.

През изминалата седмица безработицата в САЩ отбелязва спад, докато цените на потребителските стоки през февруари нарастват с 0,5%. Производството в САЩ отбелязва ръст за 6-ти пореден месец.

В Ню Йорк, цената на американския лек суров петрол отново се покачи на 100 долара за барел, което потвърди нашата прогноза още от 31 януари 2011г. Бензинът ще хвръкне нагоре

Новата прогноза на www.bulgarica.com е, че цените на петрола в САЩ ще се запазят на подобни нива. Като еквивалентната цена на дребно по бензиностанциите ще се движи около 4.00 долара за галон.

Съображенията ни са:

– достигната оптимална стойност на печалба за петролните компании при новите намалени продажби

– постигнатата относителна стабилност на конфликтите в Африка и Арабските държави, независимо в кои ръце е властта, тъй като се осъществява някакъв контрол върху петролните източници държавите там. И той е точно този желаният от бизнеса – централизиран, съсредоточен в ръцете на точно определени личности и така по-лесно се договарят условия. Както това се случи в Латинска Америка, която не е в най-добри политически отношения със САЩ, особено някои държави. Но доставките на петрол не се нарушават и заемат значителна част от вноса в САЩ.

ПРИПОМНЯМЕ: Кръв, петрол и храна в Либия и по света

– експертите поне за момента не предричат взрив и разпространение на радиация извън Япония. Дори това да се случи, Япония не играе важна роля на петролните пазари и йената вече е толкова “висока”, че японските продукти са неконкурентни, вкл. петрола и нергийните ресурси. Да не забравяме, че Япония се нуждае и от време и средства за възстановяване.

ПРИПОМНЯМЕ: Земетресението в Япония – за кого какво …