Запазват старите данъци за софиянци – връщат пари на надплатилите

Поглед на Витошка /бивша от площад Света Неделя, вляво - Духовната академия, вдясно - Съдебната палата все още липсва. Теренът, разчистен за строежа на Съдебната палата. Първата копка е направена през 1929 г. Проектът е на арх. Никола Лазаров, спечелил конкурса още през 1914 г. По-късно е преработен в окончателния си вид от арх. Пенчо Койчев. ФОТО:старасофияточкаком

Данъчната кампания продължава и до края на април с 5% отстъпка

От следващия понеделник хората в преизчислените зони ще могат да плащат данъка си в размери от миналата година

Надплатилите ще могат да получат парите си обратно по два начина – директно чрез подаване на съответния документ в районната данъчна администрация или чрез приспадане от следващи вноски

14 февруари 2011г. Данък „сгради” остава същия като миналогодишния за софиянци. Това обяви днес в предаването „Тази сутрин” на бТВ кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Изключения ще бъдат само хората, при които е настъпила промяна в жилищния статут.

Предизвикалото недоволство презониране на София за момента ще бъде спряно заради липсата на информация, призна градоначалникът. „Не успяхме да обясним достатъчно добре на хората и те останаха с усещането, че нещо е правено на тъмно. За нас по-важно е доверието им, отколкото 100 лева повече в общинската хазна”, категорична бе Фандъкова.

Тя обаче призна, че въвеждане на нов ред в зоните трябва да има, защото последното такова е било през 1998 година. В него обаче се наблюдават редица противоречия, дори има и допусната техническа грешка по отношение на част от „Банишора”, обясни кметът.

„Хората са прави да са тревожни и недоволни. Обикновено обвързваме условията на живот с данъците. Но важно е да се знае, че в основата на изчислението трябва да стои икономическата логика – пазарните цени трябва да са съотносими към данъчната оценка”, допълни Йорданка Фандъкова.

По думите й данъчната кампания продължава и до края на април столичани могат да се възползват от 5-процентна отстъпка. От следващия понеделник пък хората в преизчислените зони ще могат да плащат данъка си в размери от миналата година. Надплатилите ще могат да получат парите си обратно по два начина – директно чрез подаване на съответния документ в районната данъчна администрация или чрез приспадане от следващи вноски.

За случилото се объркване Фандъкова отбеляза, че трябва да бъде поета лична отговорност. Кой обаче ще застане зад нея – ще стане ясно до няколко дни, когато ще приключи проверката. Кметът изрази мнение, че едва ли само ръководителят на екипа Минко Герджиков има вина.

Според нея няма да има ощетяване на бюджета на общината след спирането на презонирането, защото целта не е била събиране на средства, а по-справедливо разпределение. „Не мога да допусна нито един човек да остане неинформиран”, категорична бе Йорданка Фандъкова.

Столичната община се отказа от по-високите данъци. Всички, платили завишените такси, ще бъдат компенсирани. До промяната се стигна след масови протести в много софийски квартали. А напрежението принуди и заместник-кмета на столицата Минко Герджиков да подаде оставка.

Жителите на столичните квартали, които бяха ударени от двойни налози, трябва да очакват ново писмо от данъчните. След вчерашното решение да се върнат старите данъци, общината ще върне всеки платен лев отгоре. Презонирането спира, но данъчната кампания и плащането на задълженията продължава.

Предложението на столичния кмет Йорданка Фандъкова трябва да бъде одобрено от общинския съвет в  четвъртък. Така ще се върнат старите данъци от миналата година за всички над 100 000 столичани, които бяха шокирани от двойни и тройни сметки. И ако за софиянци това е добра новина, то за Столичния общински съвет не е така.

Отлагането на презонирането отваря дупка в общинският бюджет. Заложени бяха 3 млн. лв. допълнително от данък сгради и над 4,5 млн. лв от такса смет, което означава, че общинската хазна ще остане на минус с над 7,5 млн. лв. Според Йорданка Фандъкова обаче тази дупка може да бъде запълнена от по-добра събираемост.

След масовото недоволство от многократно завишените данъци, кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че е допусната грешка и презонирането ще бъде спряно. Хората от засегнатите райони казват, че отпадането на зонирането няма да компенсира нервите и загубеното време по опашките.

Софиянци спечелиха поради трибуната, която им предоставят медиите. България не е само в София и там положението е дори по-зловещо, отколкото в столицата.

Поне от ГЕРБ действат бързо. Всички знаем, че ако това бяха от БСП щяха да сформират комисия която да се занимава 2 години, през това време на хората ще се наложи да платят тези данъци, и после вече свикнали с по-високото облагане няма да има протести до следващия път.

1 comment for “Запазват старите данъци за софиянци – връщат пари на надплатилите