Българите са най-слабите потребители в евросъюза

БИЗНЕС

През февруари нивото на инфлацията в България е 5.2% (спрямо същия месец на 2010 г.), а само от началото на годината цените са скочили с 1.9%

55.5% от хората в България са с грозно ниски материални възможности и не могат да си позволят дори да поддържат жилището си топло или да си купят нова готварска печка

14 февруари 2011г. През февруари нивото на инфлацията в България е 5.2% (спрямо същия месец на 2010 г.), а само от началото на годината цените са скочили с 1.9%, показват данните на националната статистика. В същото време изследване на Европейската комисия показва, че българите са най-слабите потребители в евросъюза.

Според данните повече от половината или 55.5% от хората в България са с грозно ниски материални възможности и не могат да си позволят дори да поддържат жилището си топло или да си купят нова готварска печка, или да отидат за една седмица на почивка. На дъното в Европа са още Румъния (49%) и Унгария (41%).

Скокът на цените и намалелите доходи увеличават и вероятността, че това ще забави още вътрешното потребление, а оттам и цялата икономика. Мнението на експертите е, че всички усилия на институциите трябва да са насочени към повишаване на конкуренцията в сектори като енергетика и комунални услуги. Данните показват, че именно в силно регулираните от държавата отрасли скокът на цените е най-голям.

Високата инфлация може да се окаже проблем и за самата държава, апропо правителството, тъй като свиването на потреблението ще доведе и до намаление на приходите от данъци в бюджета.