Пожар и радиация в Япония …

Завишени нова на радиация са отчетени в региона северно от японската столица Токио, след взрива в пострадалата от силното земетресение ядена централа, предаде агенция Киодо. По-висока радиация е отчетена в района на град Ибараки.

… все по-близо до тотална ядрена катастрофа …

колко остава до Калифорния …

Aмерикански военни кораби в Японско море от 7-ма Флотилия се преместиха по-далеч от крайбрежието на Фукушима, след като слаба радиация бе отчетена при 17 членове на екипажа

ЗА ТИХИЯ ОКЕАН И ЯПОНИЯ

14 март 2011г. Нова експлозия е чута днес в друг реактор на пострадалата от земетресението в Япония атомна централа, съобщи правителството на страната.

В четвърти реактор на АЕЦ „Фукушима 1” има пожар. По информация на властите, има изтичане на радиация.

„Днес, „Токио електрик пауър” ни информира, че е имало експлозия във втори реактор на атомната централа „Фукушима 1”, съобщи пред репортери източник от правителството, предаде АФП. Новината бе съобщена от всички медии в САЩ, като телевизиите предават и репортажи от Япония с евакуирани американци.

Нивото на радиация южно от АЕЦ „Фукушима 1” е достигнало 8,217, предаде Си Ен Ен, като в репортажа бе почертано, че този показател превишава годишната норма на естествено облъчване на човека цели осем пъти. Медията цитира японската информационна агенция КИОДО, като отбелязва, че нивото на радиацията в централата се е повишило четири пъти след взрива. По информация от правителствен източник, има опасност от разтопяване на радиоактивни материали.

Компанията „Токио електрик пауър” е евакуирала след взрива част от служителите си при втори реактор на АЕЦ „Фукушима 1”, цитират съобщение от компанията щатските медии.
„Преместихме служителите си на по-безопасно място”, с изключение на тези, които работят върху охлаждането на реактора, каза говорител на компанията.
Представител на японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност заявява пред АФП, че „работниците край реактор No.2, без изпомпващите вода за охлаждане на реактора, са били евакуирани”. Той подчертава, че „евакуацията не означава, че има криза”.

Завишени нова на радиация са отчетени в региона северно от японската столица Токио, след взрива в пострадалата от силното земетресение ядена централа, предаде на уебсайта си японската новинарска агенция Киодо. По-висока радиация е отчетена в района на град Ибараки.

Японските власти обявиха за създаването на забранена за полети зона над АЕЦ „Фукушима-1”, предаде японската агенция Киодо. Забраната за полети действа на територията в радиус от 30 км от електроцентралата.
По-рано японското правителство предупреди, че в района на засегнатата от земетресение АЕЦ „Фукушима”, на около 250 км от Токио, нивата на радиация вече са опасни за човешкото здраве.

Японският премиер Наото Кан призова хората живущи на 20-30 километра от атомната електроцентрала да стоят затворени по домовете си, след като се разбра, че радиацията е надвишила 400 пъти позволеното ниво за една година, за тези, които живеят в близост до Реактор #3 на АЕЦ „Фукушима”.

Aмерикански военни кораби в Японско море от 7-ма Флотилия се преместиха по-далеч от крайбрежието на Фукушима, след като слаба радиация бе отчетена при 17 членове на екипажа, участвали в спасителни операции, съобщи ФОКС.

Разстоянието между Токио и Лос Анджелис е 5400 мили измерено над Тихия океан, без никакви прегради по протежение. /вижте още по-долу/

Tsunami Expert: a Few More Quakes to Worry About

Тихият океан е най-големият океан на Земята. Разположен е между Азия и Австралия на запад, Америка на изток, Северния ледовит океан на север и Южния океан на юг. С площ 169,2 милиона квадратни километра Тихия океан е най-голямото подразделение на Световния океан и на цялата хидросфера, като заема 46% от водната повърхност и 30% от общата повърхност на Земята. Екваторът го разделя на две части, наричани Северен и Южен Тихи океан. Фауната на Тихия океан включва около 100 000 вида, 2800 от които са риби (селда, скумрия, сардина,сайра,минтай, тон, калканови, треска, акули). В Тихия океан се осъществява повече от половината улов на риба в света. В зоната на шелфа има — разнообразни водорасли, молюски, червеи, ракообразни и др. организми. В тропичните ширини — силно развитие на кораловите рифове. В умерените ширини — много бозайници (кит, косатка, морж, тюлени). Във фауната — много ендемити.

Атмосферната циркулация над Тихия океан се определя от 4 основни области на атмосферен пренос: Алеутски минимум, Севернотихоокеански, Южнотихоокеански и Антарктически максимум. Япония и САЩ  са във Севернотихоокеанската област.

Япония е разположена на Японските острови в Тихия океан (Хоншу, Хокайдо, Кюшу, Шикоку и около 3900 по-малки), архипелага Рюкю и архипелага Нампо. Релефът е предимно планински (над 3/4).

Населението на Япония е приблизително 127,3 млн. Жители с гъстота 334,8 жители на km2. Средната продължителност на живота в Япония е една от най-високите в света 81,25 години през 2006 г. Японското население масово застарява. През 2004 г. около 19,5% са хората на възраст над 65 г. Промените в демографската структура на японското общество създава редица социални проблеми като потенциално намаляване на работническата сила, възможността за социално осигуряване както и пенсионния план на страната. Много млади японци предпочитат да не се женят или да създават семейства. Очаква се ако демографската тенденция се запази, японското население ще намалее до 100 млн. през 2050 г. и до 64 млн. през 2100 г. Япония страда от високо ниво на самоубийства. През 2009 г. има регистрирани над 30 000 самоубийства в страната. Това е водеща причина за смърт на хора под 30 г. в страната.